När kritik kallas hot och hat

HAT & HOT. Folkhälsomyndigheten larmade om dödshot mot anställda och många mejl med ”hatkaraktär” till Anders Tegnell i februari. Nu har tidningen Kvartals kulturredaktör Ola Wong har gått igenom mejlen tillsammans med en anonym säkerhetsanalytiker som menar att de flesta mejlen inte innehåller hot eller hat. De flesta mejlen klassar analytikern som ”enskilda åsikter”.

Anders Tegnell. Foto: Lena Katarina Johansson

– Jag hade nog förväntat mig en klart hårdare ton och att det skulle finnas fler mejl som i varje fall balanserade till olaga hot, säger säkerhetsanalytikern till Kvartal.

”Mellan 24 januari 2020 och 24 januari i år landade runt 50 000 externa mejl i Anders Tegnells mejlkorg, enligt en uppskattning från FHM. Ett stickprov som enbart omfattar mejlen i december visar att cirka 80 stycken är av hatkaraktär, med krav på avgång, inkompetensförklaringar och mer eller mindre gränslösa personangrepp.”

Omkring 10 procent av mejlen menar analytikern kan klassas som hat och ”möjligen” kan ett mejl ses som ett hot. Kvartal skriver att säkerhetsanalytikern är anonym ”av hänsyn till affärsintressen och vad som är kutym i branschen”.

-Pettersson säger att är ljuger myndigheter och politiker om att de utsätts för hot och det visar sig inte vara sant. Det innebär att polisen får lägga resurser i onödan och borde polisanmälas.

Hur vanligt är detta? Tyvärr så verkar det som media tror på allt som politiker och myndigheter vräker ur sig. Varför kollade inte de etablerade medierna dessa påstådda hot?

Det är förbjudet att hota, men tillåtet att hata och kritisera, men tydligen kan många inte skilja på detta.

-Pettersson antar att när argumenten tryter gapar en del om rasism, hat och hot…

Bakom den här rubriken finns Pettersson. Trots friande dom agerar lokaltidningen domare. Detta trots att de påstår sig vara helt opartiska på nyhetssidorna. Egentligen borde jag lämnat in en anmälan till PO och låta er vara med på turerna när medierna granskar sig själva men det tar för mycket tid.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “När kritik kallas hot och hat

 1. Ett antal tusen i Sverige har dött pga inkompetent Corona-hantering av Svenska myndigheter och dess experter. Men det viktigaste är tydligen att dessa tunnhudade människor inte får sina känslor sårade av kritik.

 2. Det är attans vårt för en del personer att erkänna fel, med effekten att nästa aktion blir ännu mera fel med kvadraten på föregående idioti. Alla kan vi vara idioter ibland, men erkänner man per omgående, under sund självrevision så blir man bara smartare, och undviker att kontaminera sin omgivning.

 3. Kritik är hat och hat är hot enligt den måttligt begåvade statsministern.
  Detta är ytterligare ett sätt att undvika diskussioner i sakfrågor.

  • Alla hatar. Stefan Löfven hatar SD. Andra hatar Stefan Löfven och så vidare i all oändligt. Det är viktigt att kunna visa känslor. Både att kunna älska och hata.

   Tankebrott är inte straffbart. Inte ännu. Hot är inte olagligt. Olaga hot är olagligt.

   ”I kärlek och hat, fiende, kamrat
   Glädje och sorg, hydda och borg
   Tar vi ett kort på barnen i sommar tid
   När dom dansar, när vi dansar
   En stund på jorden”

   https://www.youtube.com/watch?v=iG-ULvvCcvs

   Låt inte någon skrämma er till tystnad.

 4. Stora ord från statsministern, det fyller honom med vrede när
  någon vräkt av sig något mot Herr Tegnell, men har ni hört
  honom någon gång tycka synd om eller fylls av vrede när
  tjejer våldtas och blir förnedrade av hans klientell, kallas
  horor långt ner i åldrarna? Nej då kniper han käft ynkryggen!

 5. Hur många riktiga dödsfall (ej hot), är Folkhälsomyndigheten skyldig till genom felaktiga åtgärder och brist på åtgärder ? Får dom stå till svars för dödsfall orsakade av deras åtgärder, respektive brist på åtgärder…?

 6. Visst är det ett hot – mot deras ställning och plats vid köttgrytorna.

  De känner sig ifrågasatta, med rätta, och det tål inte deras små egon.

Kommentera