MP:s nya språkrör investerar i oljejättar

DUBBELMORAL. Förra miljö- och klimatministern Isabella Lövins efterträdare som ledare för Miljöpartiet, Märta Stenevi, investerar i fonder med innehav i stora oljebolag. Det gör Märta Stenevi till den fjärde gröna ministern att investera i fossila bränslen, skriver Dagens Industri bakom betalvägg.

Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund. Bild Miljöpartiet

I slutet av februari kunde Di avslöja att den nytillträdda finansmarknadsministern Åsa Lindhagen (MP) investerat sina pensionspengar i fonder med stora investeringar i bland annat franska oljejätten Total SE och norska motsvarigheten Equinor. Innehaven kan ses mot Miljöpartiets krav på omställning för att bekämpa koldioxidutsläppens negativa effekter på klimatet.

Ytterligare en ledande miljöpartist väljer att investera i miljö- och klimatvådlig verksamhet. Det rör sig om partiets nyvalda språkrör tillika jämställdhets- och bostads­minister Märta Stenevi. Statsrådets enskilt största innehav är i fonden Nordea Stratega 50, vari hon lagt drygt 135.000 kronor men hon har fler fonder som inte är miljövänliga.

I likhet med sina kollegor i regeringen och Miljöpartiet, Per Bolund, Amanda Lind och Åsa Lindhagen, vill Märta Stenevi inte ställa upp på en intervju och svara på frågor om fondplaceringarna.

I stället väljer Märta Stenevi att skicka en skriftlig kommentar där hon försäkrar att hon inte tagit ett aktivt beslut att placera sina pengar i olja.

”Jag känner stor frustration över att några av de fonder jag investerat i har visat sig innehålla bolag som håller på med verksamheter som jag inte kan tänka mig att stödja. Jag skulle önska att banker och fondförvaltare tog ett större ansvar för transparens och stöd för vanliga sparare att göra hållbara val”, står det i kommentaren som avslutas med ett löfte från ministern om att se över sitt innehav.

Under de senaste två mandatperioderna har Miljöpartiet innehaft finansmarknadsministerposten, som ansvarar för frågor om privat sparande i fonder.

Märta Stenevis språkrörskollega Per Bolund sjösatte 2018 en utredning om så kallat grönt sparande som bland annat kom med förslag om skattelättnader för grönt sparande, men utredningen har hamnat i departementets arkiv.

-Pettersson undrar hur det står till i de övre regionerna på miljöpartisterna, inte tagit aktiv del i var de placerar pengarna! Så talar en person med begränsad intellektuell kapacitet. Är man intresserad av miljö och klimat eller något annat säger man väl till bank eller fondförvaltare vad de får och inte får placera pengar någonstans. Det tar högst en minut.

Verkligheten är nog att Miljöpartisterna tror att dubbelmoral betyder dubbelt så bra…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “MP:s nya språkrör investerar i oljejättar

 1. Det här ju bara löjligt av Di, snacka om att bygga en höna av en fjäder.
  Nordea Stratega 50; en blandfond med 50% i räntebärande och Di blåser upp det till att det närmast skulle likna en oljefond. Bedrövligt.

  Nog för att Mp är ett mongoparti men rätt skall vara rätt.

 2. Självklart har hon satsar sin pengar i fonder som ger bra avkastning. Att det sen blev i bolag som handhar fossila bränslen blev bara jobbigt nu när folk gräver i det. Stolpskott och självmål i samma spark.

 3. De är lika stora hycklare som sossarna. Ett tidigare språkrör för MP blev ju ertappad med att använda förbjuden giftfärg på sin båt.
  Fast när jag tänker efter så är MP inte längre något egentligt miljöparti, man har bytt inriktning till att maximera invandring istället.

 4. Frossar i utdelningar från olje kapitalet som de indirekt styr med hjälp av sina lagar och begränsningar i en regering.
  Konstigt att Vänstern inte protesterar högt när “statstjänstemän” helt enkelt har gjort det till en tradition att förbjuda det ena och tjäna pengar på det andra sidan av samma mynt.

 5. Jag öppnade en Nordea Stratega-fond för några månader sedan, o man får klart o tydligt den frågan av banken; Om man vill att sina pengar ska investeras i s.k “etiska fonder”!

  Så sluta skyll på banken o fondförfaltare!

 6. Penningbegäret visar tydligt vad de tror på är fördelaktigast… för dom själva, skit samma va kosingen kommer ifrån och vad den har sin härkomst. Lev som du lär är inget dom tror på eller lever efter.

  Jaga dom bara, sprid och dela detta, deras hyckleri är äckligt.

 7. Precis vad man kan förvänta sig av personer som ej är i stånd att definiera sig själva, som de endast är specialister på umgänges hångel inom den egna trångsynta gruppen för inbördes beundran . . .

 8. Verkar som miljömupparna inte lever som dom ska tvinga andra till.
  Vem satsar i nåt utan framtid, jo dom som går på fossilfritt på alla fronter. Märkligt att då dom mest högljudda inom Mupperiet, satsar så fel….
  Förvånad någon? Sanningen segrar alltid, vindkraften ses mer och mer som ett skämt. Så gör även miljöfjantarna! MP är det största skämtet i svensk politik någonsin!

 9. Dessa halvfigurer har ett oförtjänt stort inflytande över landets styre och därmed dess ekonomi. En minister som har så dåligt på fötterna är att betrakta som en tidsinställd bomb betr. landets överlevnad. Ja – facit har vi ju redan…

 10. De lever som de agiterar för ?
  Måste vara en dröm bland Gröna kommunisterna,att väljas till upphöjd ledare….Vad som förvånar är,att de tycks alltid välja fullständiga niter !

Kommentera