Enkelriktad rörelse

”Det har kommit en annan tid. Vi lever i en globaliserad tid. Vi har människor som rör sig över kontinenterna. Vi har människor från andra delar av världen här”.

Så sade feministen och kommunisten Gudrun Schyman när hon i torsdags närvarade i SVT:s Sverige möts. Fast det är sannerligen en sanning med modifikation.

De rörelser över våra kontinenter vi ser och har sett i decennier, är minst sagt en enkelriktad rörelse. Vi har sett och ser en kraftig rörelse av människor till den moderna och demokratiska västvärlden. Europa, Nordamerika och Oceanien. Vi ser och har inte sett samma rörelse från den moderna och demokratiska västvärlden till exempelvis Afrika och Asien, förutom i få fall när det handlar om arbete, studier eller forskning. Varför?

Ja, varför? Varför rör sig människor från Afrika och Asien till den del av världen som i århundraden byggts upp av vita? Den del av världen som befolkats av oss vita som genom historien fått skuld för allt ont som drabbat vår värld och som per definition genomgående utnämns som rasister. Varför är det till dessa gamla kolonialmakter, rasistiska samhällen och intoleranta nationer människor vill?

Den sista frågan kunde ställts i Sverige möts. Vi hade Luai Ahmed med rötterna i Jemen, Leila Ali Elmi med rötterna i Somalia och Naveed Khan med rötterna i något muslimskt land i öst som debattörer. Varför har de valt att bo i just Sverige, detta lilla land i norra Europa som nästan dagligen utropas som rasistiskt, diskriminerande och trakasserande? Varför valde inte de eller deras föräldrar att fly/flytta till länder som är mer närstående, både geografiskt, kulturellt, traditionellt och språkligt?

6 thoughts on “Enkelriktad rörelse

  1. Vem bryr sig om vad en förbrukad politiker säger, hennes bäst före datum passerades för decennier sedan.

  2. Därför att Sverige inte är rasistiskt. Och att möjligheterna till utbildning, arbete och bidrag är större än i deras hemländer. Och att de känner sig som hemma här många landsmän och andra invandrare.
    Överallt syns invandrarna, på små orter i Norrland och överallt i södra Sverige.
    På teve vinner de sångtävlingar och väldigt många utlänningar är med i diverse landslag.
    Så det är verkligen inte konstigt att de söker sig till Sverige.

Kommentera