Enkelriktad rörelse


”Det har kommit en annan tid. Vi lever i en globaliserad tid. Vi har människor som rör sig över kontinenterna. Vi har människor från andra delar av världen här”.

Så sade feministen och kommunisten Gudrun Schyman när hon i torsdags närvarade i SVT:s Sverige möts. Fast det är sannerligen en sanning med modifikation.

De rörelser över våra kontinenter vi ser och har sett i decennier, är minst sagt en enkelriktad rörelse. Vi har sett och ser en kraftig rörelse av människor till den moderna och demokratiska västvärlden. Europa, Nordamerika och Oceanien. Vi ser och har inte sett samma rörelse från den moderna och demokratiska västvärlden till exempelvis Afrika och Asien, förutom i få fall när det handlar om arbete, studier eller forskning. Varför?

Ja, varför? Varför rör sig människor från Afrika och Asien till den del av världen som i århundraden byggts upp av vita? Den del av världen som befolkats av oss vita som genom historien fått skuld för allt ont som drabbat vår värld och som per definition genomgående utnämns som rasister. Varför är det till dessa gamla kolonialmakter, rasistiska samhällen och intoleranta nationer människor vill?

Den sista frågan kunde ställts i Sverige möts. Vi hade Luai Ahmed med rötterna i Jemen, Leila Ali Elmi med rötterna i Somalia och Naveed Khan med rötterna i något muslimskt land i öst som debattörer. Varför har de valt att bo i just Sverige, detta lilla land i norra Europa som nästan dagligen utropas som rasistiskt, diskriminerande och trakasserande? Varför valde inte de eller deras föräldrar att fly/flytta till länder som är mer närstående, både geografiskt, kulturellt, traditionellt och språkligt?


6 responses to “Enkelriktad rörelse

 • Andersson

  Det finns en som gillar kvinnorörelsen. För att inte tala om motståndsrörelsen.

  Jag har väntat och väntat på att GW skulle halka in på banan:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jBmqM0/leif-gw-om-toppjuristen-aldrig-tidigare-hant

  Det är roligt nästa jämt.

  Gilla

  • Billy Boy

   Tänk om ”toppjuristen” lägger fram ett ”Samtyckesintyg” vid den kommande rättegången.

   ”Toppjuristens” socialdemokratiska partikamrat …

   … kanske kan hjälpa till eftersom den personen tidigare visat sig mycket duktig på att skriva ut intyg i olika märkliga sammanhang.

   Det nya brottet rubriceras som ”sexuellt övergrepp” i stället för ”våldtäkt” och inte kräver hot, våld eller utnyttjande av någon som varit berusad.

   Frågan är vad som menas med samtycke och hur ska det uttryckas för att anses giltigt?

   Jeander

   Gilla

 • grebom5

  Vem bryr sig om vad en förbrukad politiker säger, hennes bäst före datum passerades för decennier sedan.

  Gilla

 • Rädd

  Därför att Sverige inte är rasistiskt. Och att möjligheterna till utbildning, arbete och bidrag är större än i deras hemländer. Och att de känner sig som hemma här många landsmän och andra invandrare.
  Överallt syns invandrarna, på små orter i Norrland och överallt i södra Sverige.
  På teve vinner de sångtävlingar och väldigt många utlänningar är med i diverse landslag.
  Så det är verkligen inte konstigt att de söker sig till Sverige.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Korrekt skrivet Stenbock . Där har vi ett problem .
  Mvh Sjöström

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: