Stäng

Tre av fyra parlamentariker i världen är fortfarande män

DEMOKRATI & JÄMLIKHET. Kvinnors representation i världen har ökat från 11 till 25 procent i parlamenten de senaste 25 åren sedan. Men fortfarande har män 75 procent av parlamentsplatserna och på de högsta positionerna dominerar männen ännu mer, visar en genomgång gjord av Jämställdhetsmyndigheten.

Sveriges Riksdagshus

Sverige var först i världen med 40 procent valda kvinnor i parlamentet. I dag har Sverige tappat toppositionen och ligger nu på sjunde plats. Flera länder i olika världsdelar har nu en högre kvinnlig representation i sina parlament, enligt Inter-Parlamentary Union och UN Women.

-Pettersson har inget emot kvinnor i parlamenten eller på andra platser men jag tycker kompetensen ska styra. Rätt person på rätt plats ska gälla. Kvotera efter kön, ras, bakgrund eller något annat leder troligen fel.

Tittar vi på de nationella parlament med flest antal kvinnor så tyder inget på att de länderna sköts bättre än andra länder.

Tio-i-topp-listan över flest kvinnor i nationella parlament i världen. Det är intressant att Sveriges Jämställdhetsmyndighet lyfter fram diktaturer som föredömen.

 1. Rwanda (61,3 procent kvinnor)
 2. Kuba (53,2 procent kvinnor)
 3. Bolivia (53,1 procent kvinnor)
 4. Förenade Arabemiraten (50,0 procent kvinnor)
 5. Mexiko (48,2 procent kvinnor)
 6. Nicaragua (47,3 procent kvinnor)
 7. Sverige (47,0 procent kvinnor)
 8. Grenada (46,7 procent kvinnor)
 9. Andorra (46,4 procent kvinnor)
 10. Sydafrika (46,3 procent kvinnor)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 reaktioner på “Tre av fyra parlamentariker i världen är fortfarande män

 1. Margareta Winberg har förklaringen. Glasklart, underbart.
  https://sv.wikiquote.org/wiki/Margareta_Winberg

  Citat: ”Jag tycker om kvotering till exempelvis politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden är det svårare eftersom det krävs viss kompetens för ett visst jobb”
  Margareta Winberg i Socialdemokraternas webbchat, 23 augusti 1998.

 2. Numera har ju kvinnor rösträtt och om de väljer att rösta på män så står det dem fritt att göra det. Om nu en majoritet av våra parlamentariker är män så är det här anledningen ska sökas. Inte för att detta skulle vara ett problem.

 3. Jag vet inte om det är något att skryta med att hamna i sällskap av Rwanda, Kuba, Bolivia, Förenade Arabemiraten, Mexiko, Nicaragua, Grenada, Andorra och Sydafrika? Känns inte som några föregångsländer eller ens framstående länder.

 4. Den erfarenhet jag har av kvinnor och män är att det rent generellt är lättare att få en antal män till enat beslut än att få samma antal kvinnor att samsas.
  Jag har alltid erfarit mer och fler fnurror på trådar och trätor bland anställda kvinnor än män, dessutom måste kvinnor in i detalj diskutera och tål inte så raka besked som män.
  Minustummar och kommentarer är välkomna.

  1. Min erfarenhet är att män har lättare att komma till beslut i sakfrågor medans kvinnor är mer benägna att fatta känslomässiga beslut. Det är därför via har lagar som är åsidosatta med annan lagstiftning och beslut. Tex gymnasie-lagen för afghanerna eller lagen om Hets mot folkgrupp där endast vissa folkgrupper är att betrakta som folkgrupper.

 5. Om Petterssons lista stämmer med verkligheten,har än en gång bevisats att min gamle faders åsikt o.uttalande på 50/60-talet visat sig riktigt.”Kärringar skall inte finnas inom politiken”…. 🙂
  Ju äldre Stenbock blir,ju mer av vad som sades för länge sedan,visar sig i dag besannas !!

 6. I den uppställningen så är det möjligtvis bara Andorra som man vill synas tillsammans med.
  Ska man se på resultatet så är den svenska feministiska, moraliska humanitära stormaktens regering ett enda stort rungande stolpskott.

 7. Kvotering är naturligtvis något helt förkastligt, förstår inte vad det är för idiot som hittat på dessa dumheter?
  Det betyder bl.a. att bara för att Du är kvinna så kvoteras Du in till en hög befattning även om Du saknar kvalifikationer för uppgiften.
  Ett helt vansinnigt system!
  Rätt man på rätt plats, skall det naturligtvis vara.
  Men….i Sverige styr galningarna, det har vi sett otaliga gånger och då går det som det går.
  Nu ser vi resultatet av dårasskapen!
  Världens bästa land förvandlat till (ett av) världens sämsta!
  Ska vi verkligen låta landsförrädarna gå ostraffade från detta förräderi?

 8. Har Sverige blivit ett bättre land att leva i? I takt med att den kvinnliga representationen har ökat i omfattning?

  Pettersson anger enbart andel kvinnor. Hur stor del är män? Hur stor del utgör de andra könen? Sammantaget och var för sig?

  1. Andersson! Människor föds som kvinna eller man, allt annat är de som du och dina likar konstruerat, vilket bara visar den vilsenhet eller kalla det dekadens som drabbat Sverige m. fl. länder.

   1. Snälla nån?`Jag har inte konstruerat någonting och det skriver jag inte heller. Det är du som är vilse i pannkakan om du tillskriver mig något sådant. Mina frågor speglar inte mina åsikter utan är ett inlägg i debatten. Ditt svar är välkommet även om det inte är svar på mina frågor.

 9. Jag skulle vilja ta upp en annan fråga om demokrati och jämställdhet.
  Varför får judar och muslimer vara nationalister och göra som dom gjort genom historien, men inte vi svenskar?

  1. Olof.p! De båda av dig nämnda är inte nationalister de är rätt och slätt Judar eller muslimer vart de än bor. Det samma gäller de kristna eller ateister och agnostiker, ja vilken tro eller otro de än har.
   En nationalist är den som sätter sitt land före allt annat och är mycket noggrann att inte släppa in andra avarter av Homo sapiens i för stor mängd.

   1. Det finns ett land som heter Israel. Jag tror judarna gör allt dom kan för det landet.
    Det samma gäller muslimerna var dom kommer ifrån.
    Jag skulle också passa på att nämna vår nationalsång inbegriper flera länder än Sverige.
    Så grebom5, det är mycket som är komplicerat numera.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: