Socialdemokraterna var hälare åt Stalin och Sovjet

HISTORIA. När Fredrik Malm började intressera sig för släktens historia avslöjade han samtidigt den svenska vänsterns solkiga förflutna. Det är historien om hur Stockholm var navet i tidernas största häleri, om Stalins spionorganisation på den svenska landsbygden och om hur den socialdemokratiska regeringen höll bolsjevikerna under armarna. Det visade sig att han var barnbarnsbarn till en av sovjetkommunismens dolda inflytelseagenter i Sverige, skriver Per Gudmundson på Bullentin.

Josef Stalin by Antonio Marín Segovia. Socialdemokratins och vänsterpartiets roll i att hålla kommunisterna under armarna som hälare har hittills varit dåligt utforskad.

Fredrik Malm farfarsfar byggde upp en landsomfattande sovjetisk spionorganisation i Sverige. Han var samtidigt aktiv på högsta nivå i Sveriges kommunistiska parti ända från utbrytningen ur socialdemokratin fram till slutet av 1950-talet och ansvarig för SKP:s finanser i decennier. Men det fanns tills nyligen nästan inget skrivet om honom.

Förutom i Säkerhetspolisens arkiv, där det avhemligade materialet fyllde en hel vagn.

Efter bolsjevikernas maktövertagande 1917 inleddes det kommunistiska statsbygget. Tillgångarna nationaliserades. Utländsk egendom konfiskerades. Samtidigt rasade inbördeskriget. Ekonomin slogs i spillror. Kommunisterna var i desperat behov av valuta.

Genom att tömma guldreserven, länsa bankerna, plundra befolkningen, renraka kyrkorna, utplåna adeln och rensa tsarfamiljens palats på guld, silver, ädelstenar och konst kunde bolsjevikerna finansiera den fortsatta revolutionen.

Men få ville befatta sig med blodspengarna. Omvärlden satte bolsjevikerna under blockad. Det var Sverige som bröt isen.

Förloppet har beskrivits av historiker som tidernas största penningtvättsaffär. Tonvis med stulet guld fraktades till Stockholm, där det smältes om till nya tackor och såldes vidare. Intäkterna gick via ett kurirnät – inte sällan understött av svenska socialister – till bolsjevikerna som fick råd att betala löner och utrusta Röda armén.

Banken Svenska ekonomiaktiebolaget var navet för häleriet. Grundaren, Olof Aschberg (farfar till Robert Aschberg), var hängiven socialist och både nära vän och personlig mecenat till Socialdemokraternas partiledare, nyblivne statsministern Hjalmar Branting. Två av Brantings barn satt i bankens styrelse, liksom hans svärson. Där satt också en tidigare LO-ordförande, samt Socialdemokraternas fullmäktigeordförande i Stockholm.

Hur Brantings och den övriga S-ledningens ekonomiska och ideologiska intressen formade politiken, när Sverige höll bolsjevikerna igång trots omvärldens motstånd, har aldrig utforskats.

Läs hela historien på Bullentin…

-Pettersson undrar varför socialdemokraterna inte pratar om när de hjälpte kommunisterna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Socialdemokraterna var hälare åt Stalin och Sovjet

 1. När något dumt du gjort riskerar att skämma ut dig, börja prata om något annat för att avleda uppmärksamheten. Allt tjat om nazismen och förintelsen har som syfte att dölja de ännu grövre brotten mot mänskligheten som sovjet med flera begått menar jag. Kommunismen är ännu större folkmördare än nazisterna vilka vi gudskelov sluppit sedan 1945 vilket är mer än för andra totalitäre vänsterideologier.

 2. Per Gudmundsson en kristdemokrat.
  Sossar är tydligen värre än både nazister och kommunister, det finns inget så dåligt som en sosse, så fort en otrevlig diktatur dyker upp är de där och hurrar. De är ointelligenta, outbildade, stjäl från folket och elaka och dessutom landsförädrare som skall dömas när folket får makten.

  • Ja Rädd Sozzarna har gått från att vara ett parti för arbetare till att bli ett parti med fascistiska ideal

   • Nordström
    Vad är fascistisk hos dem? Jag ser inget parti i riksdagen med den inriktningen.

  • Sossarna är socialister, precis som kommunisterna och nationalsocialisterna så där har Gudmundson fel. Det är ingen direkt grundläggande ideologisk skillnad mellan dessa inriktningar utan skillnaderna är sekteristiska.
   Att sossarna stöttat varje diktatur under förra århundradet är inte heller sant. Sossarna är väldigt ideologiskt styrda så de har bara stöttat socialistiska diktaturer.
   Däremot har de varit starka motståndare till anti-socialist diktaturer och Francos fascistiska Spanien.

 3. Många hjälpte till att störta Tsaren som höll på att bli för stark för de amerikanska oligarkerna, som ställde upp med dollar. Fick guld som kom till Sverige sen Indien för att det skulle vara svårare att spåra
  England och Frankrike hjälpte också till att förstöra de vitas krigsfartyg och tunga vapen även
  Asberg är en gris av värsta sorten

 4. Vem är egentligen förvånad, Sverige har dom sista 100 åren
  visat att man är svag för alla Despoter, precis som dom visar
  svaghet inför Islam idag, men genom att sätta stämplar på andra
  tror man sig kunna gömma sin egen, långt ifrån vackra historia!

  På tal om Ryssarnas stöld av föremål, om ni någon gång gör
  ett besök i St: Peterburg före detta Leningrad, gör ett besök
  i Vinterpalatset ifall ni vill se stöldgods, där kan ni se en stor
  del av det som ovan benämns som stöldgods!
  Massor av vacker konst Guldföremål och juveler i mängder,
  det ena rummet vackrare än föregående, absolut värt ett
  besök ifall ni gillar vackra föremål!

  Det var synd att Rolf Malm dog innan han fick ge ut sin bok,
  han var en mycket kunnig man som inte räddes att läsa lusen
  av makthavarna vare sig inhemska eller utländska

 5. Bra! Den här historien med de blodröda guldtackorna från bolsjevikerna i Ryssland till Aschberg och svenska socialdemokrater bör upp innan valet. Även informeras på ryska och engelskab spridas internationellt.
  Frågan är om Ryssland hade haft sin tragiska s k revolution utan guldtransporterna? Miljoner dog i Ryssland, Ukraina mf l ländner.
  Tanken (s)vindlar.

  Skriv mera, i massor. Tack Pettersson och Gudmundsson.

Kommentera