6-0 till bortalaget vid åtal för mordförsök och grovt vapenbrott m.m.


VÅLDSVÅGEN. Åklagaren har i dag väckt åtal mot sex personer mellan 17 och 28 år för flera våldsbrott i Gävle och Uppsala. Händelserna har kopplingar till kriminella nätverk. Åtalet omfattar försök till mord och grovt vapenbrott den 5-6 augusti i Gävle, stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott den 5 september i Uppsala och Gävle samt grovt vapenbrott den 13-15 september i Gävle. Därutöver väcks också åtal för grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och olovlig befattning av falska pengar.

Sommaren 2020 skedde flera skjutningar i centrala Gävle. Det var en följd av en konflikt mellan två löst sammansatta nätverk i Gävle. Ett av nätverken som de nu åtalade tillhört har samarbetat med andra kriminella nätverk i Stockholm.

Utredningen har med hjälp av bland annat hemlig telefonavlyssning kunnat visa att mord planerades på flera personer från en annan gruppering. Morden skulle ske i Borlänge, men polisen grep tre personer på E4:an norr om Uppsala och hindrade därmed ett allvarligt våldsdåd.

Sannolikt har flera allvarliga våldsdåd kunnat undvikas tack vara gripanden och beslag av vapen. Personerna som greps vid tillfället norr om Uppsala den 5 september bar skyddsvästar och arbetshandskar. Polisen beslagtog bland annat ett automatvapen, magasin och patroner, säger kammaråklagare Joakim Johansson som har lett förundersökningen.

Fem av de misstänkta har varit häktade sedan gripandena i början och mitten av september. 17-åringen försattes på fri fot tidigt i utredningen, men har alltjämt varit misstänkt.

Under utredningen har polis och åklagare i Gävle samarbetat med kollegor i Stockholm och Uppsala. – Att åtal nu väcks är främst resultatet av en stor arbetsinsats utförd av flera mycket engagerade och kompetenta medarbetare vid polisen kombinerat med ett lyckat samarbete inom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

Målnummer i Gävle tingsrätt: B 2507-20.

Huvudförhandlingen är planerad att starta den 18 mars och pågå i 20 dagar.

-Pettersson säger att namnen på dem som enligt statsministern ska bli förtjänsten och enligt Åkesson är en kulturbelastning är Mamlouk, Urrutia, Farias, Alegre, Darboe och Aziz. Var och en har rätt till en skattefinansierad försvarsadvokat.

Om bortalaget på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “6-0 till bortalaget vid åtal för mordförsök och grovt vapenbrott m.m.

 • Rädd

  Höj polisens löner så kommer fler att söka sån utbildning. Problemet är akut..

  Gilla

 • grebom5

  Stackars Steffe! Hans matematiska kunnande ifrågasätts så gott som dagligen genom att han inte informerat sina skyddslingar vad som förväntas av dem.
  Men han kunde ju inte med sin näst intill obefintliga erfarenhet av främmande kulturyttringar se detta komma.

  Men det är som om man bryter mot en föreskrift eller lag, duger det inte att ursäktande säga ”jag visste inte.”
  Såsom varande Statsminister med ett kansli på omkring 4600 personer finns ingen ursäkt i världen för att vara ovetande.

  Om han hade ett uns av självrespekt skulle han före veckans slut be om entledigande från sin position.

  Gilla

 • Stenbock

  Tar nu några år extra innan dessa sex ” lite längre fram”,lär bli en lönsamhet för Abzurdistan.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: