För 60 år sedan, den 8 mars 1961 föddes alternativmedia trots socialdemokraternas hårda motstånd

DEMOKRATI OCH YTTRANDEFRIHET. För exakt 60 år sedan, den 8 mars 1961 började Sverige förändras och det rör sig inte om Internationella kvinnodagen som också infaller idag, den 8 mars. Nej, det handlar om något mycket viktigare, yttrandefrihet och demokrati, det alternativmedia som Petterssons idag är en del av, föddes på allvar i Sverige den dagen. Socialdemokraterna och den övriga vänstern var emot det fria ordet då och är så än idag.

Klockan 10:00, den 8 mars 1961 var det 60 år sedan Radio Nord inledde sina sändningar från fartyget M/S Bon Jour som låg uppankrat på internationellt vatten i Stockholms södra skärgård.

Den socialdemokratiska regeringen med statsminister Tage Erlander i spetsen var minst sagt griniga över det brutna monopolet. S-regeringen övervägde en rad med åtgärder innan de hann få nya lagar på plats. Bland annat bordning av M/S Bon Jour på internationellt vatten samt att sätta in störsändare, något som inte ens sattes in mot de nazistiska propagandasändningarna tidigare.

Radio Nord startades och drevs av den finlandssvenske affärsmannen Jack S. Kotschack med amerikanskt kapital och mötte hårt politiskt motstånd från första stund. Kotschacks ambition med projektet var att bryta det svenska radiomonopolet, en trend som var spridd i hela Europa vid den tiden.

Radio Nord hade släktingar i Skånes Radio Mercur, Danmarks Commercielle Radio samt bland annat det brittiska Radio Atlanta och det israeliska Radio Peace. Gemensamt för dessa var att de alla utmanade de statliga radiomonopolen och sände från ombyggda lastfartyg uppankrade på internationellt vatten.

Minns ni hur det var? Sedan 1955 två kanaler i radio och en i tv. Ingen underhållningsmusik i radio och ett par timmar tv per dag. Socialdemokraterna tyckte det räckte.

Riktig fart blev det med Radio Mercur, sedan Radio Syd i söder och Radio Nord, privata radiostationer som gjorde Olof Palme (S) galen.

Med Olof Palme som nytillträdd kommunikationsminister 1965 skedde omskrivning av piratradiolagen (1966) som kraftigt stärkte och utvidgade befogenheterna och gjorde det även möjligt att beslagta hus och hem och andra ägodelar från ägare till så kallade piratradiostationer.

Men piratradion tvingade fram melodiradion och sportradion. 

Sverige hade länge enbart två TV-kanaler som båda kom från Sveriges Radio/Sveriges Television. Det räckte för svenska folket tyckte socialdemokraterna men 1987 lanserade Stenbeck TV3 som sände via satellit från London för att kringgå lagstiftningen.

Sossarna var nu riktigt upprörda över att kommersiell TV var ett faktum, den socialdemokratiska politikern Maj Britt Theorin förespråkade förbud mot privat innehav av parabolantenner under mitten av 1980-talet, på förslag från det Socialdemokratiska Kvinnoförbundet, och fortsatte att argumentera för det under många år.

TV4 startade sina sändningar den 15 september 1990, sedan har det rullat på.

– Pettersson noterar att en sak är densamma – socialdemokraterna och vänster är för censur, de vill förbjuda yttrandefrihet, kontrollera nätet, Facebook, YouTube, Twitter och Alternativa medier. De försöker med hot och lagar, de ger bidrag och skattestöd till dem de gillar.

Några fegisar viker naturligtvis ned sig men flera kämpar på och de vänsterblivna kommer att förlora.

Det som är annorlunda är att förr stod artisterna och kultureliten på det fria ordet och folkets sida. Nu har de bytt sida…

Det här lyckades socialdemokraterna stoppa. Det var farligt för svenska folket…

Naturligtvis finns det mycket mer att berätta om Sensuren på Radio/TV där vänstern marscherade in 1968 och inte hittat ut ännu, eller fackets förtryck av oliktänkande osv. i all oändlighet men jag tänker inte skriva en bok.

Låten från båten – Radio Nord

Från sändningar i Radio Nord 29 juni 1962

Du Gamla Du Fria Du Radio Nord – Det artistiska Sverige protesterade så här mot den nya piratradiolagen. Den Dödskallemärkta ”Du Gamla Du fria Du Radio Nord”. Inte ens Radio Syd vågade spela den. Vila i frid Radio Nord från sista dagen den 30 juni 1962.

Om Radio Nord på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

48 thoughts on “För 60 år sedan, den 8 mars 1961 föddes alternativmedia trots socialdemokraternas hårda motstånd

 1. OT, fick just fakturan f “hyra “av elledningar 356månad. Själva elförbrukningen kostar 170/ m. Vår “elit”
  har sålt ut Sveriges elledningar. Det betyder att vinstdrivande företag har full
  kontroll på sina kunder, ingen kommer
  undan. Hur kan vi tillåta att sådana händer?
  Arma land.

 2. Vinnaren skriver historien. Kontroll av budskap (i media) ger manöverutrymme för styrande.

  Både s k röda och blå partier röstade nyligen för att högbeskattade svenskar nu också ska skattas för statlig tv, radio, nära 9 miljarder per år. Svt och Sr samt skattebidragsmedia är underställda makten. Buskapen blir därefter. Varför rösta för denna maktkoncentration?

  Allt! ..allt ska först igenom ett rött filter i elefantmedia innan det får passera till allmänheten. Som ‘journalist’ blir du belönad av makten för detta.
  Många europeiska länder hade tidigare statliga mediemonopol, inte bara Sverige. På gott och ont. I Sverige fick vi sedan TV3, TV4 bl a. Många av de nya kanalerna var ren blaj eller enbart sorlande underhållning och är det fortsatt. Hårdkommersiella intressen.
  (S)vt är fortsatt “makten” med röda filtret, ensidigt politiskt korrupta.

  Jag skulle säga att alternativ nyhetsmedia som Friatider, Petterssons, Swebbtv m fl och även rena debatt-, utbildningsmedia som Palaestra Media m fl är det verkligt positivt nya historiskt. Millenieskiftet, internet gav oss möjligheter. Och visst, makten vill strypa dessa, oss alla, då de förändrar narrativet, samhällsberättelsen. Röda filtret avslöjas.

  Vi får akta oss för att fastna i “röda eller blå” fållor (fällor). Endera är det en enväldig kung med s k adelsmän som ska förtrycka eller så röd ideologisk partiapparat alla ska passa sig efter.
  Jag tänker på den gamla lagtexten; “Svenskar äger kung att taga men också att *vräka (*bort från makten). Detta är i dag högaktuellt, att vräka bort de som vill förslava oss genom att tysta oss säga fria ord. Där ligger friheten; fria ord i fria medier.

  Tack åt er som driver folkets media.

  • Gud vad löjligt, folket får väl själva bestämma vad som är deras media, jag gissar att på Östermalm är det Svenska dagbladet och på skånska landsbygden nån blogg eller nån som försöker vara en tevekanal.

   • Välja var ordet. Hur välja det som stoppas, inte får finnas?
    Swebbtv. Radio Nord. Mercur Radio. Rasistlagcensuren. WayOfTheWorld. M fl, m fl som utsätts.
    Skattepengar till er, inte till er.

    Vi på SVT tar avstånd från.. Eko!

 3. Det ar verkligen inget alternativmedia, det var ett sätt att tjäna pengar, och inget ont i det.
  “klirr krash” – mamma det höll! Duralex, duralex duralex!

 4. Det är bra att sådant lyfts fram och visar återigen våra politikers ambitioner. När det sändes olaglig reklam blev en del politiker förskräckta – svensken skulle ju kunna handla ihjäl sig.

 5. För er alla som lyssnar på kortvåg så sänds Radio Nords första program idag
  Den 8 mars är det 60 år sedan Radio Nord startade. Det firar gruppen bakom Radio Nord Revival genom att sända minnesprogram på kortvåg den 7-8 mars. Tillstånd finns för 10 kW från Sala på fyra frekvenser: 6035, 6060, 6130 och 6200 kHz.

  Göran Lindemark, som håller på att sammanställa programmet, meddelar att man primärt kommer att använda 6200 kHz under de båda dagarna. 6035 kHz och 6130 kHz är reserv utifall 6200 kHz drabbas av störningar. Frekvensskiften kommer att annonseras.

  Med start strax före klockan 10.00 den 8 mars återutsänds Radio Nords första timmar i etern. Stationen passade ju på att starta när Sveriges Radio hade sedvanligt sändningsuppehåll på förmiddagen. Därutöver utlovas intervjuer med gamla Radio Nord-veteraner, varav några tyvärr nu avlidna. Dessutom blir det musik, reklam, jinglar och även några program i original.

 6. Bara en idiot…..osv !

  Var ingen idiot…rösta bort det anti-demokratiska, det anti-Sverige, det anti-svenska partiet Socialdemokraterna !!!

  VAL 2022, NOG NU !
  VAL 2022 FÖR ANSVAR, RÄTTVISA och FÖRSTÅND!

 7. På tal om media. SVT har anställt en reporter, som tidigare tillsammans med en kumpan gjort hembesök hos en SD-kvinna, vilken skrivit invandringskritiska kommentarer här på Petterssons blogg. De två stoppades av polisen och anmäldes för hemfridsbrott och ofredande. Den nu av SVT nyanställde reportern bevakar bland annat dådet i Vetlanda.
  Mer kan man läsa här:
  https://www.friatider.se/trakasserade-sd-kvinna-i-hennes-hem-nu-har-han-fatt-jobb-pa-svt

   • Ja och var ska sleven va, om inte i grytan, han kommer
    att passa bra in bland dom andra vänstervridna på SVT/SR
    där det förmodligen är ett krav att vara kommunist/Miljöpartist

   • Ingen skall väl heila. Vilket drev? Det har undgått mig, och Oskar S, vem är det?

  • Han ska väl Heila för programinslagen, han är ju van vid
   att göra det, hade det varit en SD man hade SVT/SR gått i
   i spinn, men är han kommunist så anställer den skenheliga
   kanalen honom?

 8. Dom har behov av att kontrollera ALLT. Får dom inte det blir dom desperata som nu tex.
  Dom har levt i detta i ett sekel nu och det är svårt för dom att fatta att slutet är nära.

 9. Tusentals kristna minns det Islamistiska terror dådet när
  279 kristna strök med, men en som inte minns är väl den
  Svenska ärkebiskopen Antje Jackelen som inte lotsas om
  Islams härjningar, och hon verkar ständigt gå omkring med
  långa skygglappar för att slippa se. Ut med vänstervridna
  figurer från Svenska kyrkan!

  • Tony
   Alla religiösa härjar då och då. Men de kristna i Sverige har få följare, fast de ligger huvudet på sned och vädjar till oss att besöka deras tempel.

 10. Samma sorts Sossar då som nu, fast dom senare är beredda
  att gå längre med sina inskränkta försök att stänga ute info
  för Svensken.

  Lyssnade alltid på Radio syd så länge dom fick hålla på,
  bra musik, rolig reklam som inte tråkade ut någon som
  SVT/SR s gör . Britt Wadner var en dam med skinn på
  näsan , hon var inte så lätt att få tyst på för myndigheterna,
  men till sist lyckades dom tyvärr!

  Utöver radio syd som många lyssnade på i sydsverige, s
  hade vi radio Luxenburg på Kvällarna också med mycket
  bra musik!

 11. Läs noga och konstatera hur samma metoder,att dölja det fria öppna ordet skedde redan då.
  Exakt samma i samband med deras smuggling för USA,av krigsvapen o ryska teknik ombord på Estonia. Omedelbart efter sänkningen hotade man alla att närma sig området kring katastrofen.
  T.o.m. Flottan patrullerade och såg till att deras snabba beslut följdes.
  Detta gäller än idag…. Folkfolket skall hållas kort,och snällt betala skatt !
  Då var pionjärerna på 60-talet betydligt svårare att få tyst på.För er i yngre generationer lägg märke till,hur dåtida vänsterspöket Theorin (S) sökte förbjuda paraboler och antenner,som kunde taga in främmande sändare. Detta var redan då ett mönster de lärt sig av deras kommunistvänner i DDR !!
  Än idag kopierar S/MP/C/L,DDR-lagar och föreskrifter för att uppnå en “god Socialism”….

  • Kanske inte så konstigt, många kända Svenskar levde
   nära det kommunistiska DDR, och det var hit dom flydde
   när idiotsystemet kollapsade, man lyckades sätta
   hemligstämpeln på vilka dom fula fiskarna var, men många
   kända Svenskar var nära vänner och medlemmar i DDR
   och har fina positioner i Sverige, trots deras gullande med
   Diktaturen DDR.

 12. En känd förebild för populärmusiksändare på den tiden är Radio Luxemburg mellanvåg 208m 1440KHz.

  Enl. Wikipedia
  Radio Luxembourg (också känd som “The Great 208”, då stationen sände på amplitudmodulerad mellanvåg med våglängden 208 meter) var en reklamfinansierad engelskspråkig radiostation som spelade en mycket viktig roll i populärmusikkretsar under åren 1933–1939 och 1946–1992. Stationen spelade det allra senaste inom pop- och rockmusik. En artist eller grupp som spelades i Radio Luxembourg blev därför snabbt känd för en mycket stor publik i Västeuropa.

  Sändningsområde Västeuropa
  Format musik
  Startdatum1933

  Radio Luxembourg – Radio 208, lades ned 29 december 1991 klockan 03.59.59, men återstartade sina sändningar 2007 dygnet runt med den nya digitala sändningstekniken DRM, på olika mellanvågsfrekvenser och på Internet. För att lyssna på Radio Luxembourg via etern idag behöver man en DRM-radiomottagare. Lokalt nära Luxemburg kan man även lyssna med en DAB-radiomottagare.

 13. Man har sett regimer vara ganska brutala och hänsynslösa när det gäller att behålla makten, så även sossarna om de befarar att ett förlorat propagandamonopol kan leda till att de förlorar makten…

 14. Hur man än pratar om demokrati, yttrandefrihet vrider och vänder sig så blir aldrig Socialdemokraterna av med sina totalitära ränder.
  Som Mats Hultqvist sa även om man sminkat grisen så är det fortfarande en gris.

 15. På den tiden kunde inte svenskarna skilja på finne och finlandssvensk – svårt även i dag, så han blev en finnjävel, som på den tiden var legio tom högt upp i politiska kretsar. Såg ett program om skallmätningar i Tornedalen vilka stolpskott det funnits inom den akademiska världen. Precis som att hela befolkningen i östra delen av Sverige blev finnar över en natt. Det har skett ett befolkningsutbyte i minst 700 är mellan finnar, svenskar, tyskar, samer för att nämna några. Man har nu kommit på att DNA testa befolkningen på ett ställe är helt galet, det finns öar av befolkningen som kan vara lika i grannlandet. Vem bestämmer vilken del av Sverige ska räknas som svensk?

   • Stockholm låg förvisso mitt i riket. Det gjorde minsann Malmö också. Och betydligt närmre huvudstaden än Åbo. Jag har drygt två timmar till Köpenhamn och ungefär sju timmar till Stockholm. Jag åker aldrig till Stockholm men saknar Köpenhamn.

   • Pettersson 08 03 2021 at 18:38

    Du verkar ha missat att det är Köpenhamn som var vår huvudstad. Inte Stockholm ….

   • För att du skulle förstå skrev jag att det tog längre tid från Stockholm…men det hjälpte inte…

    Dessutom låg Köpenhamn och Malmö långt från centrum i ert land. Oslo var närmare mitten eller kanske Trondheim.

 16. Den första komersiella radiostationen som sände till Sverige var egentligen Radio Mercur som startades redan 1959. Britt Wadner tog över stationen på hösten 1961 och döpte om den till Radio Syd. Se Wikipedia.

 17. från att ha stoppat antenn som kan ta in utlänska program, till att ha redan utvisade iranska kommunister i Riksdag och Regering, och helsvart på stan, hitflugna via Arlanda, mulattbarn på hela Södermalm….

 18. Utan Radio Nord hade melodiradion med Tio i Topp Svensktoppen Kvällstoppen etc dröjt flera år. Har läst boken o Radio Nord det var många turer innan man lyckades komma igång. Ingen under 25 år lyssnade på Sveriges tråkradio en chock för etablissemanget som bara 2 månader senare tvingade att starta melodiradion.

 19. Det var bara inte mörker, för den första Oktober 1955 var det fritt fram för oss medborgare i Sverige som var myndiga +21 att inhandla starksprit på systembolaget.
  Den bästa tiden började då i vårt land och början till slutet startade 1969, med en adelsman som trodde sig vara socialist bildade regering.

 20. Till minnet av Radio Nords 60-års jubileum idag den 8 mars skulle entusiaster sända ett Rado Nord-program på kortvåg 6200 kHz. Tyvärr verkar det ha varit problem med ljudöverföringen från Stockholm till Sala där sändaren står så hittills har det varit tyst på frekvensen. Ni som har lust att höra hur det lät, lyssna on-line på Hallsta-Sura Närradio!

Kommentera