500 år sedan Gustav Eriksson Vasa flydde mot Norge

HISTORIA. I år är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasas flykt på skidor från Mora mot Norge 1521. I början av november 1520 blev dansken Kristian II krönt och hyllad som Sveriges och Danmarks kung, vilket också medförde att han blev Kalmarunionens rättmätige regent. Kröningen förrättades i Stockholm av ärkebiskop Gustav Trolle och den följdes av stora festligheter med mycket mat och dryck. Det berättas att kungen vid detta gästabud uppträdde mycket älskvärt mot sina gamla fiender. Men inom sig dolde han uppenbarligen helt andra känslor.

Det första organiserade Vasa-loppet 1922

Kristian II hade haft rådslag med sina förtrognaste män och de kom överens om att alla i den svenska adeln som var motståndare till Kalmarunionen borde utrotas och att det borde ske nu när de alla var samlade. Biskop Otto Svinhufvud hade redan gett kungen en lista på alla som borde dödas och ledde till Stockholms blodbad.

Adelsmännen blir halshuggna. Det är ett adligt privilegium. Många övriga avrättade hängs i den höga galgen som står på torget. En del blir upphängda med stövlar och sporrar på, så som de kommit inridande i staden. I flera dagar får de döda kropparna ligga kvar på torget tills lördagen då de bränns på bål.

Det är den mycket korta varianten av slutet på Kalmarunionen och kampen för att göra Sverige till ett självständigt land. Gustav Eriksson Vasa kom undan blodbadet och ledde till hans äventyr i Dalarna och det som blev Vasaloppet och där starten nyss gått.

Den 24-årige Gustav hade varit i Danmark och hade landstigit söder om Kalmar och börjat en lång och äventyrlig marsch norrut. I byarna längs vägen manade Gustav bönderna till uppror mot den danska överheten, men folket ville hellre ha fred. Hoppet stod till Dalarna, där folket är känt som hårdfört och sällan fogar sig i fogdars och kungars beslut. Gustav jagades genom Dalarna av danska förföljare, men folket skyddade honom från kung Kristian II soldater. År 1521 började Gustav sitt anfall med dalkarlar i täten. Det tog två och ett halvt år innan kriget var över och Sverige ett fritt land. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung vid ett riksmöte i Strängnäs. Nu är han en symbol för världens största skidtävling – Vasaloppet!

-Pettersson säger att detta är bara en liten påminnelse till Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin med flera som påstår att svenskarna inte har någon historia eller några traditioner. Idag är det på grund av pandemin 400 elitåkare som kör i stället för de runt 15.000 som brukar starta.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “500 år sedan Gustav Eriksson Vasa flydde mot Norge

 1. En kommentar till din påminnelse för Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin om svensk kultur.
  Inte mycket att göra något åt dessa obildade parasiter.
  Har aldrig gjort annat än lev på andra, tråkigt att de fått göra det med folk goda minne.

 2. Känns som vi måste ta hjälp av Dalkarlarna nu igen .Denna Regering måste bort medans det fortfarande går att rädda landet

  Fortsätta ösa in folk från andra länder är ju vansinne finns ju inte en sahällsfunktion som fungerar längre Vägnätet är en katastrof hur f-n Tänker regeringen

 3. l Norge ble han ansett som beskytter av småkårsfolket mot overgrep fra adel og fogeder og da han ble jaget ut av Norden ble han bedt om å komme til Norge og bli konge der.Han fikk penger av den tyskromerske Kong Karl den 5., samlet en hær og dro mot Norge.Skipene kom ut for oge n storm og ankom Oslo sterkt redusert.han klarte ikke innta Akershus festning og da danskene kom til Oslo med en hær overgav han seg og tilbragte reten av sitt liv som fange.

 4. Som sagt här åvan : ”En ny ledare med hårda nypor ”. Det är vad man går och önskar dagligen . Tack för lite tillbakablick Pettersson . Stärkande att läsa , kan det finnas hopp för riket ? Mvh Sjöström

 5. Kristian kallades i Sverige för tyrann medan han i Danmark kallades den gode

  • ”Enligt en populär svensk myt skulle Kristian II i Danmark vara känd som ”Kristian den gode”, eller på danska ”Christian den Gode”, och i vissa varianter av myten ”Kristian den folkkäre” eller ”Kristian bondevän”; vilket alltså skulle stå i kontrast mot den vida använda svenska benämningen ”Kristian Tyrann”.

   Enligt utbildningshistoriker Gunnar Richardson uppkom myten i svenska läroböcker och har fått draghjälp av att svenska författare såsom Alf Henrikson ändrat uppfattning om Kristian II. Dick Harrisson härrör ”Kristian den gode” till svenska radioprogram på 1900-talet, och beskriver myten om ”Kristian bondekär” som ett senare resultat av Kristians egen propaganda. Richardson menar att myten blivit spridd och omtyckt för att ”den fyller en både ideologisk och didaktisk funktion. Man kan i skolans historieundervisning och i lärarutbildningen knappast finna ett tacksammare stoff för att påvisa nationellt och etnocentriskt präglad historieskrivning.”

   Enligt danska historiker används över huvud taget inget tillnamn för Kristian II i dansk historieskrivning. Författaren till artikeln om Christian II i Dansk Biografisk Leksikon (1979), svarade Richardsson med: ”Jeg synes, De skulle protestere, næste gang den svenske radio påstår noget så grebet af luften, der kunne opfattes som om danskerne billigede [gillade] det Stockholmske blodbad.””

   Skulle vara intressant att få fastslaget när Sveriges radio började med fabulerandet.

 6. Efter att danskarna drivits ut sägs att följande ramsa blev populär.
  ”Så körde vi Jutar i Brunnbäcks älv, så vattnet dem porlade om.
  Vi sörjde blott över att Kristian själv, ej tillika omkom.”
  Gustav Erikson Wasa var den som nyskapade den nya nationen Sverige, vi borde ha en ledare som honom med hårda nypor.
  Därefter kunde vi glädja oss över en nygammal ramsa där orden Jutar och Kristian bytts mot en för den nya tidens marodörer och dess ledare.

Kommentera