500 år sedan Stockholms blodbad

HISTORIA. Stockholms blodbad är de avrättningar som den danska, norska och svenska kungen Kristian II lät verkställa på Stortorget i Stockholm den 7–9 november 1520 efter att han blivit krönt till svensk kung den 4 november.

Kristian II eller Kristian Tyrann som han kallas han i Sverige

1520 hette kungen av Danmark Kristian II. Han var sonson till Kristian I som besegrades vid Brunkeberg 49 år tidigare.

Han sände sina arméer att inta Stockholm vid flera tillfällen. Två gånger misslyckades han, men den tredje gången kapitulerade Stockholm. I september 1520 öppnades stadens portar för danskarna och två månader senare kröntes han till Sveriges konung. Den nordiska unionen återupprättades ännu en gång. Efter kröningsfesten höll den nyblivne kungen rättegångar mot svenskar. Flera biskopar och rådsherrar dömdes till döden. Närmare 100 personer halshöggs offentligt på Stortorget i Stockholm.

Blodbadsplanschen är en av de äldsta avbildningarna av Stockholm och beställdes av Gustav Vasa 1524.

Händelsen ingick som ett led i en invecklad maktkamp. Kristian hade ärvt de tidigare unionskungarnas strävan att frigöra sig från Hansans påfrestande handelsimperialism. I denna strävan stödde han sig på hantverkarna och andra borgare i Danmark samt på lokala handelsintressen runt om i sina riken som fann den tyska konkurrensen övermäktig. Till fiender fick han, förutom de egna odemokratiska stormännen, också andra grupper som var beroende av goda handelsförbindelser med tyskarna, t.ex. de råvaruexporterande grupperna i Sverige.

Gustav ”Vasa” Eriksson eller Gustav I (1496-1560), var riksföreståndare 1521–1523 och kung av Sverige 1523–1560.

Gustav Eriksson, son till Erik Johansson, var dock misstänksam och struntar i festligheterna och reser till Dalarna och det känner ni till. Vasaloppet, uppror, och kröning av Gustav Eriksson som kung den 6 juni 1523, mannen som blev Gustav Vasa i historieböckerna men aldrig kallade sig själv för Vasa, grundare av det moderna Sverige och upphov till vår nationaldag.

Mer på Wikipedia...

Idag, den 6 november 1632, red Gustav II Adolf, även kallad Lejonet från Norden vilse i Lützens dimma och dödades. Gustav grundade det svenska stormaktsväldet och är känd som den moderna krigskonstens fader. Gustav II Adolf var barnbarn till Gustav Vasa.

Gustav II Adolf, Wikipedia av Jacob Hoefnagel

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

41 thoughts on “500 år sedan Stockholms blodbad

 1. Kristian ii är Ängelholm grundare. Hans porträtt hänger i Ängelholms kommunhus. det finns en historia när en ” finare herre” från Stockholm kom på besök just i Ängelholm och fick en rundvandring i kommunhuset och fick syn på porträttet och frågade -varför har ni kristian tyrann hängandes här? var på vaktmästaren svarade – han hänger här för han tog så god hand om Stockholmarna….

  • I Sverige också. Riksens ständer, den tidens riksdag slog år 1633 fast att Gustav II Adolf för ”evärdelig tid” skulle benämnas som ”Gustaf Adolph then Store”. Därför står det ”Gustavus Adolphus Magnus” (latin för ’Gustav Adolf den store’) på hans sarkofag i Riddarholmskyrkan. På obelisken i Uppsala står det: Åt Gustav Adolf den store i svenska folkets namn av Carl XIV Johan enligt Wikipedia.

 2. Inser efter att läst alla de nya kommentarerna,att ett inbördeskrig står för dörren !! Vem kunde ana detta så här 500 år efter blodbadet ? 🙂

  • Det är faktiskt ett lågintesivt, hittills obesvarat, Krig fört av de utländska folk och deras män i vapenför ålder som kommit hit, Mot Sverige och Svenskarna!

 3. Anledningen till varför Gustav Eriksson Vasa inte var i Stockholm den dagen var för att han tidigare spenderat tid som gisslan i Danmark och visste därför hur Kristian tänkte och vad han därmed planerade.

  Gustav II Adolf red inte vilse på slagfältet. Han red för att ta befäl över ett av rytteriregementena när han och några av hans närmsta kom bort från livgardisterna som red med honom. Av ren otur red de rakt i famnen på en katolsk kapten och hans kompani som tog kungen och hans män tillfånga. När livgardisterna kom ikapp dem mördade kaptenen och hans närmsta officerare kungen innan de flydde undan livgardet.

  • Niklas R:
   Var har du funnit dessa ”fakta” ??
   Uppseenderikt jämfört med alla tidigare historik….

   • Har läst det antingen i en av de böcker jag har om 30-åriga kriget och den perioden eller så var det någon artikel om slaget. Kan ha varit en artikel i Pennan & Svärdet för några år sedan, när jag tänker på det. De flesta redogörelser brukar bara nämna att kungen kom bort från sina män och blev dödad.

    Sedan är det lite beroende på hur gammal du är som avgör vilken version som du får höra. Jag gick i skolan på 80-talet och vi hade en riktig sosse till historielärare på högstadiet så hans version av hur Gustaf II Adolf dog var att han vaknade full på morgonen, ragglade ut och slängde sig upp på sin häst, red iväg innan hans män kunde hänga med och blev dödad som en gris.
    Jag kommer ihåg det eftersom jag hade bara några veckor tidigare läst om 30-åriga kriget och slaget vid Lutzen i biblioteket och det var inte den versionen som stod i de böckerna.

   • Har för mig att han red en ganska ny häst den dagen också, en han inte var så van att rida, det var Streiff som sedan dess finns uppställd på Livrustkammaren. Denna var en stridshäst vilken inköpts endast ett år tidigare och var mycket snabbare än vad som användes av hans livvakt, det var även därför han skiljdes ifrån dem i dimman vid Lutzen.

 4. Danskar ja, har aldrig riktigt gillat dom. Nordens ”araber”, opålitliga och spydiga, verkar som typisk dansk dna. Blodbadet var ett bra bevis på deras aggressivitet; hetlevrade och pratar så man fattar halvsju vad dom snackar om, fult beteende och fult tal helt enkelt. Ööörk. Tacka vet jag Sverige (och Norge!!!), mycket trevligare folk. Men vi svenskar borde börja resa oss på Gustavianskt vis och börja en liknande utvandingsmanöver.

  • Det är en viss skillnad på att nacka några uppstudsiga stormän i Stockholm mot en massaker på så gott som hela befolkningen i en liten stad i ett grannland. Var det någon som var tyrann så var det Erik XIV. Inte Kristian II,

   • Skillnad i kvantitet är en sak. Principiell skillnad är en annan. I detta fallet finns ingen skillnad principiellt sett. En välsignelse att Kristian Tyrann kastades ut ur vårt land.

   • Hej Andersson!
    Vilken slakt var det? Berätta gärna och ge en hänvisning. Det enda jag vet om Erik XIV är att han åt ärtsoppa.
    Hälsningar / T.

   • Hasse 06 11 2020 at 15:36

    Kristian II blev utkastad från sitt eget land. Han var rättmätig kung till Danmark och SVERIGE, Nu ska vi inte förvanska historien.

   • Andersson:
    Tack för dina rader.Nu vet Stenbock att jag inte är ensam söder om Åsen….

  • Ja precis, som äkta Skåning så önskar jag att Sverige står för sina åtagande i samtliga fredsavtal med Danmark. som säger att ” skåne skall vara lagt med sina lagar och privilegier. med andra ors samma status som Åland har i Finland. annars gäller ju inte fred traktaten och Skåne bör där med överlämnas Danmark.

 5. Danskarna tänkte och uppträdde annorlunda för 500 år sedan men har nu blivit bra mycket bättre.
  Tänk om några som tänker som på 6-7 hundratalet skulle komma hit vilket rent helvete vi skulle få då.
  Allt för många av våra politiker tänker definitivt inte på att vissa konservativa grupper aldrig kommer att bli svenskar. De låtsas bli det men bara om det tjänar deras syften.

  • Ja, danskarna har allt som svenskarna inte har. Frågan är bara hur det egentligen kommer sig? Kanske dags att återinföra det rasbiologiska institutet för att ta reda på detta.

 6. SVT: ”Fler coronasmittade minkar i Blekinge – tio farmar drabbade. Nya restriktioner för uppfödare. 80 procent avlivas i november.”

  ALLA minkar i Sölvesborg ska avlivas NU. Detta är något för Jimmie Åkesson OMGÅENDE ska ta tag i. Fegar han så är det kanske mera stake i Louise Erixon.

  Minkfarmar har inget berättigande över huvud taget.

  • Nu tror jag inte Åkesson har mer att säga till om minkarna i Blekinge än Kasselstrand och fegar Kasselstrand är det lika bra han lägger ned sitt parti.

   • SD har ett starkt stöd i Sölvesborg. Det är där Jimmie bor och det är där minkarna och minkfarmarna finns. Det är hög tid för Jimmie att kavla upp ärmarna och visa att han är karl för sin hatt. Louise tycks som sagt ha mer stake i sig än föredettingen.

    Hur kommer Kasselstrand in i bilden. Han bor inte på Lister vad jag vet.

  • @Andersson
   Om du nu tycker de känns så betungande att vara svensk eftersom du kallar oss för ”svenskdjävlar” så finns de möjligheter för dig att söka medborgarskap i andra länder. Du kan ju försöka få medborgarskap i ex Etiopien, Irak eller i södra Sudan. Eller är du bara en parasit som inte vågar släppa det du har och bara vill suga ut det bästa utan att göra rätt för dig.

 7. 2020-11-06
  Språkvård. https://svenska.se
  SAOB. Sökningen på syltrygg i SAOB gav inga svar.
  Är det något fel på ordet ”YNKRYGG”?
  Den som är nyfiken på danska språket kan använda https://ordnet.dk

  Kanske tänker en del äta bakelse i dag på Gustav II Adolfsdagen.

  Jag har seglat många somrar i Danmark. Aldrig har jag träffat någon Dansk som hört om ”Kristian den gode”. Det verkar vara en svensk myt. Han kallades Kristian II.

  Sina sista dagar levde han, tror jag, i Aalholms Slot vid Nysted på Lolland.

  I ett igenmurat källarvalv. Från en gång nära slottets kök kastades lite mat ner till honom, genom en liten nisch, då och då.

  https://www.google.se/maps/place/Aalholm+Slot/@54.6647983,11.7213407,434m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x47ad39319f4446b9:0x1cfe50e61bbd0c3d!8m2!3d54.6647952!4d11.7235294

  Det har berättats att han satte Danmark i skuld och festade upp pengarna. Men jag tror att han även byggde varaktigt värde genom att skapa en stor stadsdel omkring Kristianshamn, nära Kristiania i Köpenhamn.
  Om jag förväxlat så får ni andra kommentera det.

  Med vänlig hälsning
  Tomas.
  Pappa till ”Fallet Axel, 29 år!”
  http://gidlöf.se

 8. Kristian den andre, i Sverige tyrann men i Danmark kallad den gode. Minns från skolan några strofer om dalkarlarnas början av kriget: ”Så körde vi jutar i Brunnbäcks älv så vattnet dem porlade om, vi sörjde blott över att Kristian själv ej tillika omkom.”
  I mina ungdoms trakter fanns en liten trädbevuxen holme, benämnd Danskholmen där påtade vi efter rester och någon fann en uniformsknapp i jorden.
  Hade inte Gustaf Eriksson, Vasa reformerat och slängt ut katolikerna och Gustaf den andre Adolf krigat för protestantismen så hade vi idag varit katoliker.
  Med de nya syltryggarnas hjälp är Sverige på väg att inlemmas i sekten.
  Inga ljusa framtidsutsikter med andra ord.

  • Att Kristian II i Danmark skulle haft tillnamnet ”Den Gode” eller enligt andra uppgifter t.ex ”Bondekär”, är enligt nutida historieskrivning omtvistat och ses endast som ett försök av honom själv att söka öka sin egen popularitet tiden efter det att han blivit avsatt. Se t.ex försöket till propaganda med ”Örnvisan” vilken användes vid tiden för landsflykten, där han själv framställdes som böndernas samt småfolkets beskyddare.

   Utöver det tror jag nog inte katolicismen är vårt största framtida hot, det är nog en helt annan religion vi bör se upp med..

   • Katolicismen inget hot nu men då.
    Vi har mycket att tacka Luther. Utan honom så hade vi förmodligen levt som sekten har gjort de sista 1400 åren.

   • Det är väl bara att se hur katolicismen ser ut idag, inget eftersträvansvärt kan jag väl hålla med om, men knappast att jämföra med hur islam fungerar.

 9. Detta hände på den tiden då dagis inte fanns. Nu uppfostras den svenska populationen i sann svensk socialistisk anda och kommer därmed aldrig att bry sig.
  De tänker att politikerna gör det som är rätt.

Kommentera