Journalistik – En förtroendebransch som ödelägger sitt eget förtroende

MEDIA. Mats Skogkär var ledarskribent på tidningen Sydsvenskan men fick sparken för att han skötte sitt arbete. En ledarskribents huvudsakliga uppgift är att tycka till i olika politiska- och samhällsfrågor. Kort sagt, framföra sin personliga åsikt. Det måste vara unikt att en chefredaktör, Jonas Kanje, och politiske chefredaktör, Heidi Avellan, recenserar vad som står på den egna ledarsidan offentligt, men så skedde och Skogkär tvingades bort.

Ovanstående tålde inte Sydsvenskans ledning så Mats Skogkär tvingades bort i augusti 2020. Även om det låg annat bakom så var detta droppen…
Steget Efter

Nu har Mats Skogkär kommenterat terrordådet i Vetlanda och twittrar följande:

Rekommenderar alla att titta på regeringens pressträff om Vetlanda. Lyssna på frågorna journalisterna ställer.
Fundera över frågorna de inte ställer.
Journalisternas ideologiskt färgade förförståelse och perspektiv är uppenbara.

TT Nyhetsbyrån: Det här verkar handla om en ung man från Afghanistan, hur bra har Sverige varit på att ta hand om den här gruppen?
TT igen: SD var tidigt ute och skrev på Twitter om stopp för invandring och länkade till det här dådet, hur reagerar statsministern på det?

Ekoredaktionen: Varför går polisen ut och kallar det terrordåd, finns det inte en risk då att stämningen blir väldigt uppspänd? Ekoredaktionen igen: Vad säger det här om vårt skyddsnät att en sån här man kan falla igenom och inte fångas upp innan?

TV 4: Varför håller ni presskonferens, riskerar det inte att spå på spekulationerna?

SVT: Detta var inte första gången Polisen använde beteckningen terroristattack på något som sedan visade sig inte vara det, finns det inte en risk att man därigenom ökar rädslan och skräcken i samhället? (Frågan formuleras sedan om och upprepas tre gånger.)

Mats Skogkär: Många som ifrågasätter vill jag hävda, men det har inte hjälpt hittills. Att erkänna sitt misslyckande vore förödande för självbilden hos alla som står och stått bakom den förda politiken.

-Pettersson tackar Mats Skogkär för detta. Journalistik är en förtroendebransch och det förstår alla utom journalisterna som gör allt för att undergräva sitt eget förtroende hos allmänheten.

Politik är samma sak, men där går det knappast att försämra förtroendet. Statsminister Stefan Löfven (S) sa idag att händelsen i Vetlanda inte har något samband med invandringen, på samma sätt som han sagt tidigare att de kriminella invandrarklanerna inte har något med invandringen att göra eller att terrordåd av muslimer i islams namn inte har något med islam att gör.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Journalistik – En förtroendebransch som ödelägger sitt eget förtroende

 1. Dagens journalister i hela västvärlden är undermåliga och obildade vänsteraktivister men de svenska är det absoluta bottenskrapet.

 2. Stefan Löfven har en jäkla tur han hade inte haft en chans om några riktiga journalister hade satt åt honom så som han har misslyckats med totalt allting.
  Ska han argumentera så trasslar han in sig själv med antigen plattityder eller totala stolligheter.

 3. SVT: Detta var inte första gången Polisen använde beteckningen terroristattack på något som sedan visade sig inte vara det, finns det inte en risk att man därigenom ökar rädslan och skräcken i samhället? (Frågan formuleras sedan om och upprepas tre gånger.) Jo det hände vid den påstådda moskebranden i Eskilstuna När Löfven flög dit med regeringsplanet men det visade sig vara en fritös och inte högerextrema som det basunerades ut

 4. Svenska journalister i allmänhet, och dom som finns på SVT(s)
  i synnerhet är rena katastrofer för frågor som dom ställer, men
  framförallt för alla dom frågor dom inte ställer, som gör att
  makthavare kommer allt för billigt undan sådant som är
  besvärligt!

 5. Hörde Svt intervjua en polis(chef) som uttryckte att de drabbade männen hade haft oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle!!???
  Nej!! De var på rätt plats vid rätt tillfälle. Däremot var afghanen på fel plats. Han borde varit i Afghanistan eftersom han varken arbetar eller utbildar sig.
  Gymnasieamnestin med tillhörande dalt är en katastrof för det svenska samhället

  • Ja Urban Vilket jävla dum uttalande. Det var samma med morden i IKEA. Men det visar bara på hur sjukt detta samhälle har blivit.
   När det nu visas på SVT så borde ju varje person som ser och hör det vakna, men det är tvivelaktigt.

  • Otroligt bra skrivet! Tack för den!

   Tänk om någon så kallad journalist hade vågat ställa den frågan.

   Hur skulle det kunna vara på fel plats och vid fel tillfälle, när man går och handlar en helt vanlig eftermidddag!

Kommentera