Förundersökning om förtal inledd mot KD-ledaren Ebba Busch

INRIKES. Överåklagare Anders Jakobsson har inlett en förundersökning om grovt förtal mot KD-ledaren Ebba Busch, skriver Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande. Busch anmäldes av motpartens ombud, Johan Binninge, i den pågående hustvisten, sedan hon i ett Facebookinlägg skrev att ombudet är dömd för brott. Vilket är sant.

– Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal, säger Jakobsson.

Ebba Busch Foto: Perzec licensed under CC BY 2.0

-Pettersson undrar om överåklagaren har för lite att göra. Esbjörn Bolinsombud, Johann Binninge, är dömd i både tingsrätt och hovrätt för övergreppsrelaterat brott mot barn. Han överklagade ända till HD, utan framgång. Han också dömd för annat relationsbrott. Han har visserligen avtjänat sitt straff men i husaffären granskas Ebba Busch moral i detalj och då måste motparten finna sig i samma sak. Dessutom skrev Ebba endast att han är dömd för brott, inte för vad, så hon var lite för snäll.

Att väcka ett så kallat allmänt åtal, av en åklagare som representant för ”det allmänna” är fel. Förtalsbrott drivs genom enskilda åtal som väcks av målsäganden, Johann Binninge.

Media jagar Ebba Busch med partiska reportage, exempelvis berättade Sveriges Radio igår att Busch satt sig själv i denna situation, när hon köpt en tomt med ett ruckel på, skrivit kontrakt, betalat handpenning och där säljaren sedan ångrat sig. Det är knappast Ebbas fel.

När det gäller husaffären kan jag inte tänka mig något annat än att Busch får rätt om parterna inte kan förlikas, kanske genom att Ebba höjer priset något.

-Pettersson säger att det är dags att ändra lagen om förtal. Jag blev fällt för förtal när jag publicerade offentliga handlingar om en sexbrottsling på bloggen.

Pettersson frikänd av Svea hovrätt men ändå dömd att betala skadestånd

Rättssäkerhetsorganisationen RO är en nätverksorganisation som verkar för ökad rättssäkerhet i Sverige, sedan sitt grundande av ordföranden Johann Binninge 2007. Billy Butt, musikproducent, och Anna Sjödin, tidigare ordförande för SSU, var med i styrelsen fram till 2009. Numera verkar RO vara nedlagd eller vilande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Förundersökning om förtal inledd mot KD-ledaren Ebba Busch

 1. Är Esbjörn omyndigförklarad ännu, och/eller är det andra i kulisserna som vill spinndoktorera detta?

  • Sedan 1989 kan man inte längre bli omyndigförklarad. Hur skulle det gå med SAP:s opinionssiffror om deras väljarkår tappade rösträtten? 😉

 2. Hon köpte ju huset för att komma närmare sina barn. Hur länge kommer exet med barnen bo kvar i området då det måste snackas mycket om detta med grannarna.

 3. Märkligt vad fort det gick att Förtalsanmäla Ebba? Men husaffären måste vänta tills Oktober
  Väl Ressigerat av S känns detta som

 4. Om det hade varit någon i sosseregimen eller i vänsterfalangen så tror jag inte det blivit krigsrubriker om husaffären.Nu ska det vridas och vändas till Ebbas nackdel hela tiden.Jag är inte någon anhängare av KD,men det här är personförföljelse av värsta och smutsigaste slag.Journalister som köper ner sig till det här drevet borde skämmas ögonen ur sig och inse vad det här handlar om.Men man biter väl inte den hand som föder en hur uruselt det än är tydligen.

 5. Om det hade varit någon i sosseregimen eller i vänsterfalangen så tror jag inte det blivit krigsrubriker om husaffären.Nu ska det vridas och vändas till Ebbas nackdel hela tiden.Jag är inte någon anhängare av KD,men det här är personförföljelse av värsta och smutsigaste slag.Journalister som köper ner sig till det här drevet borde skämmas ögonen ur sig och inse vad det här handlar om.Men man biter väl inte den hand som föder en hur uruselt det än är tydligen.

 6. Varför åtalas inte Löfven för förtal när han kallar Åkesson Nazist?
  Det är skillnad på folk och vänsterfeminister.

 7. Förtal (Wikipedia): ”I Sverige står avsikten i fokus, alltså kan spridandet av en sann uppgift i syfte att skada vara straffbar.

  I Tyskland är sanningshalten i fokus, där skiljer man på det ringa brottet ”Üble Nachrede”, som innebär att man sprider inte uppenbart sanna uppgifter i syfte att göra någon föraktad eller sänka någons offentliga anseende och det grövre brottet ”Verleumdung” som innebär att man sprider uppgifter man vet är osanna i syfte att göra någon föraktad, sänka någons offentliga anseende eller sänka någons kreditvärdighet.”

  Helt snurrigt med andra ord.

  Nu borde detta ändå lagts ned omgående då dels är Ebba Busch riksdagsledamot vilket enligt Regeringsformen kräver att fem sjättedelar av riksdagen godkänner åtal, dels så är har troligen Binnike inte en ynka högskolepoäng i juridik och jurist är vanligen en person som avlagt examen. Han kan inte påstå att han är utpekad.

  • Argus:
   Oavsett hur man tyder det hela,är detta ett verktyg för de styrande s.k. ”demokratiska” partierna,och deras trogna lögnpress.
   Detta intresserar även utländsk media typ Aftonslasken o andra Socialistiska organ,som idag informerar om att AFD i Tyskland ”bevakas”
   av säkerhetsmyndigheten !!
   Att detta är på uppdrag av de övriga partierna förtiges,eftersom AFD växer alltmer vid varje mätning.Med negativ press och fantasier,hoppas dessa styrande röd/gröna att stoppa AFD´s framgång,o. skada enda raka partiet.
   Alltså samma fula trix som hos oss i Abzurdien sker mot SD !! f

   • Alternativ för Sverige menar du väl? SD är etablerat i 8-klövern.

    Ett bekymmer är hur mycket uppstickarpartier kommer att dränera partierna i 8-klövern. Den stora bekymret borde naturligtvis vara partier som Nyans men den utmaningen har man inte sett komma.

  • ”Nu borde detta ändå lagts ned omgående då dels är Ebba Busch riksdagsledamot vilket enligt Regeringsformen kräver att fem sjättedelar av riksdagen godkänner åtal …”

   Glöm det! Det är en vanlig skröna att den särskilda åtalsregeln gäller allt som riksdagsledamöter gör. Men regeln i 4 kap. 12 § regeringsformen (som ursprungligen stod i 4 kap. 8 § regeringsformen) har förhållandevis tydliga avgränsningar och lyder:

   ”Talan får inte väckas mot den som utövar eller har utövat uppdrag som riksdagsledamot på grund av hans eller hennes yttranden eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att riksdagen har medgett det genom ett beslut som minst fem sjättedelar av de röstande har enats om.”

   ”Syftet med den särskilda åtalsprövningen är att skydda riksdagsledamöternas yttrandefrihet och självständighet i utövningen av det egentliga riksdagsarbetet.” (SOU 1972:15, s. 137)

   Ett exempel är begäran om en särskild åtalsprövning mot sossen Carina Hägg:
   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/_GN01KU21

   Ett annat exempel är åtalsbeslutet mot Kent Ekeroth för ringa misshandel under tiden som just riksdagsledamot, ett åtal som han dock senare frikändes från.
   Så nej, gärningen att i privata sammanhang uttala sig om andra privata personer omfattas definitivt inte av riksdagens särskilda åtalsprövning.

   ”Förundersökning skall inledas så snart det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats.” (23 kap. 1 § rättegångsbalken)
   Att en förundersökning är i gång är inte synonymt med ett åtal: ”Under förundersökningen skall utredas, vem som skäligen kan misstänkas för brottet och om tillräckliga skäl föreligga för åtal mot honom, samt målet så beredas, att bevisningen kan vid huvudförhandlingen förebringas i ett sammanhang.” (2 § förundersökningskungörelsen, SFS 1947:948)

   Rena värdeomdömen är inte förtal i lagens mening. Det är fritt fram att peka ut en person och tycka att han/hon betett sig otrevligt, eftersom otrevligt inte är objektivt konstaterbart. Vad som är otrevligt för mig är inte säkerligen samma som otrevligt för dig tex. Uppgiften måste vara mer konkretiserad än så. Uppgifter om att en person är dömd är dock en konkretiserad uppgift som skulle kunna utgöra förtal. Men vad jag förstått har Ebba Busch inte nämnt vilket/vilka brott Johan Binninge dömts för. Det brukar i regel krävas att utpekandet är mer stigmatiserande än så. Läs gärna i Åklagarmyndighetens pdf-fil om hur man från myndighetens sida ser på förtalsbrottet.
   https://www.aklagare.se/globalassets/dokument/handbocker/fortal-och-forolampning.pdf?_t_tags=language%3Asv%2Csiteid%3A764c28f6-3ce5-48e7-a8ec-b8f5f22e4245&_t_hit.id=Aklagare_Web_Models_Media_DocumentFile/_e84ff93c-83d9-4a57-81bd-a5b4e5510cfd&_t_hit.pos=180

  • Dessutom står det i 1 kap. 2 § brottsbalken: ”En gärning skall, om inte annat är särskilt föreskrivet, anses som brott endast då den begås uppsåtligen.” Förtalsparagrafen (5 kap. 1 § brottsbalken) innehåller ingen oaktsamhetsvariant. För att fällas för förtal krävs därför uppsåt (dock inget omöjligt beviskrav för åklagaren).

 8. Tänk vilka viktiga mål som prioriteras i Svenska domstolar
  bara för att Sossarna ska få va kvar vid köttgrytorna, och
  tänk vilka stora nyheter för den vidrighet som kallas Media
  att böka runt i. En förvirrad man, som påverkats av andra
  att bryta ett helt lagligt kontrakt där handpenning erlagts
  i laga ordning?? Detta blir en stor nyhet i den vidriga median
  med Expressen och inte minst SVT i spetsen, endast av en
  anledning, att hjälpa sossarna, detta samtidigt som grov
  brottslighet fortgår i oförminsdkad takt utan att nämnda Media
  lägger stor vikt vid det????? Jag hoppas att Svenska folket
  ser igenom deras fula agenda, som möjligen betalas av dom
  verkliga skitspridarna i samhället!

 9. Jaha….korruptionen ökar och demokratin ska tystas…allt för att Ebba pratat med SD.

  Vi upplysta och med förstånd vet vem som ligger bakom detta.
  Pratar du med SD så går det så här.

  Ni ser och hör…..Den Socialdemokratiska önskvärda diktaturen närmar sig….Nordkorea nästa. 😡

  Ebba var rak och stark, MOT landsförrädarna 🐀🐀 och FÖR Sverige.
  VI GILLAR DIG EBBA 🤗

  • Sossarn och Media brukar köra hårt med ordet
   Allas lika värde, då borde dom ha ett tillägg med
   alla förutom Sverigedemokrater, för är man beredd
   att stänga ute över en miljon väljare från medverkan,
   för annars stämmer inte detta löjliga ord med deras
   trams, men det är precis så dom jobbar! Ynkligt!

 10. Detta är bara början när regering, vänstern och aktivister i den korrupta staten ger sig på personer som vågar stå upp mot förfallet och vägen mot en demokratur. Inför valet kommer sossestaten tillsammans med aktivister inom media, kändiselit och övrig PK att göra allt för att säkra ett fortsatt maktinnehav till varje pris.

 11. Hon äger inte huset förrän hon till fullo betalt hela köpesumman.
  en handpenning gör inte, att hon har någon rätt till hus eller egendom/mark innan affär är helt genomförd, om det inte finns ett skriftligt avtal om ett specifikt arbete!!
  Så vad är rätt i denna affär ??
  Rätta mig om jag har fel!

  • ”Rätta mig om jag har fel!”

   Så gärna. 😉

   EB är ägare till fastigheten men har nekats tillträde av den förra ägaren. Den förre ägaren har gjort sig oanträffbar och därigenom har EB inte kunnat erlägga full betalning eller erhålla lagfart.

   Innan du ger dig in i någon form av fastighetsöverlåtelse så rekommenderar jag att du uppdaterar dig på Jordabalken annars kommer det att stå dig dyrt.

   • Jag har alltså både rätt och fel.
    Felet var att Jag missa att Esbjörn Bolin inte kom för att slutföra kontraktet.
    Så jag tackar Pettersson för den infon.
    Annars har jag gör mycket rätt🤭

  • Det är därför man skriver köpekontrakt. Det går naturligtvis att bryta, men det kostar.

   • Enligt jordabalken och svensk rättspraxis kan en säljare aldrig bryta ett avtal om överlåtelse av fastighet. Demens eller ocker skulle möjligen kunna medföra att avtalet är ogiltigt inte att det bryts. En köpare kan däremot bryta ett avtal men får vara beredd att betala skadestånd. Det finns i praxis exempel på köpare som ångrat sig vilket medförde att säljaren fick trekvarts miljon mindre vid försäljningen som gick igenom vilket den första spekulanten fick betala i skadestånd.

    Om rättvisan får ha sin gång i detta fall så kommer tingsrätten att besluta att EB har bättre rätt till fastigheterna än Esb och inskrivningsmyndigheten kommer att utfärda lagfart. Om Esb fortfarande vägrar att lämna fastigheterna så kommer kronkalle att hjälpa EB att avhysa honom.

  • Naturligtvis har du rätt. Affären skulle slutföras den 16 september 2020 men Esbjörn Bolin kom inte till banken och att utebli från slutförandet som är angivet i kontraktet kan knappast vara ett giltigt skäl till att husaffären ska återgå.

   • Som jag ser det är det ett kontraktsbrott, och ett
    sådant är inte gratis.

Kommentera