Vaccinera flyktingar och hemlösa en känslig fråga

PANDEMI. Hemlösa, socialt utsatta och papperslösa har flyttats fram i vaccinkön i flera länder. I Sverige har frågan om socioekonomi och vaccin skapat politisk debatt. Vem som ska prioriteras för vaccin blir lätt en känslig fråga, menar statsvetaren Michael Strange. – Det är svårt att förklara för allmänheten varför det inte handlar om vänlighet utan om att skydda allas hälsa och säkerhet, säger Strange till Dagens Nyheter.

Olika människor passar på olika platser på vår jord, alla hör inte hemma i Sverige.

Runt om i världen utformas och diskuteras prioritering för covidvaccinering. Att de äldsta och personal inom vård och omsorg ska stå långt fram i kön är de flesta länder överens om. Men när det gäller människor på flykt är det få länder som har en plan för vaccinering. Av de 133 nationer som är anslutna till FN:s flyktingorgan UNHCR har 81 slutfört sina vaccinationsplaner och endast 54 av dessa inkluderar explicit flyktingar, asylsökande och statslösa.

 • I Folkhälsomyndigheten konstaterar att socioekonomi påverkar risken att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Dödligheten i Sverige är förhöjd bland personer födda i länder i Mellanöstern och Afrika, bland de med lägre inkomst och de med kortare utbildning.
 • I Storbritannien är risken att dö i covid-19 upp till 2,5 gånger högre för svarta personer med rötter i Afrika och Karibien jämfört med för den vita befolkningen, enligt den brittiska regeringens siffror.
 • I Frankrike var överdödligheten under mars och april förra året dubbelt så hög bland personer födda utanför landet jämfört med bland de franskfödda. Bland personer födda i Afrika söder om Sahara var överdödligheten då 114 procent, enligt Frankrikes statistikmyndighet Insee.
 • USA:s smittskyddsmyndighet CDC konstaterar att etnicitet och socioekonomisk status påverkar risken för att ha underliggande hälsotillstånd, möjligheten att skydda sig från viruset och tillgången till sjukvård.
 • EU:s vaccinplan står att medlemsländer bland annat bör beakta socioekonomiskt utsatta grupper när de bestämmer vilka som ska prioriteras för vaccin.

-Pettersson säger att papperslösa ska inte vaccineras alls, de är illegala invandrare som ska åka hem. När det gäller ”flyktingar” så är de oftast ekonomiska migranter och borde stå i kö som enligt samma regler som andra. Bor de trångt så har vi tagit emot för många. Politikerna och journalisterna säger ju att de är svenskar och svenskar står i kö. Hemlösa svenska medborgare borde också stå i kö efter ålder, kan inte tänka mig att de umgås och trängs med så många.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Vaccinera flyktingar och hemlösa en känslig fråga

 1. Naturligtvis ska invandrare ha förtur!
  Förvånad? Tänk så här, de sysselsätter
  nästan hela vår samhällsapparat. Sjukvård,
  Polis, Tull,tolk, kriminalvård etc, etc. Tänk
  så många arbetstillfällen det skapar….!
  Svensken betalar in skatten o håller tyst.
  Arma land

 2. Vetenskapens Värld igår handlade om Covid-19.
  Ett tag sen där var något som inte var vänsteralarmerande utan utgick från saklig fakta.
  Ni som är i panik se gärna programmet och försök att ta in vad som säg och visas, så kan jag garantera att ni blir betydligt lugnare.

 3. Skicka hem dom, de skall vaccineras i hemlandet.
  Av vilken anledning skall de snylta på vår ranson?

 4. märkligt beteende
  först ska grupper undantas från test vid inresa i landet sedan ska de prioriteras vid vaccinering 🤔

 5. Börja med att vaccinera dom papperslösa, så kan dom bli försökspersoner. Fungerar det utan biverkningar kan vi ta.

 6. I Sverige finns tydligen 10 miljoner åsikter, politiker brukar inte lyssna på dom, varför plötsligt börja lyssna?

 7. Äntligen en lag som gör skillnad . Nu ska jag gå raka vägen till polisen och anmäla den gamla pensionären som bor i ett soprum . Han blev sjuk och sådant straffar sig i dagens Sverige.
  Han förtjänar ett år eller två på ett varmt och ombonat fängelse . Så han får mat och omvårdnad .
  Vi måste ju ta hand om de som byggt upp vår välfärd med mycket arbete och dryga skatter .
  Känns skönt att kunna göra skillnad.

Kommentera