1800 år gammalt romerskt mynt hittat på Karmelberget


HISTORIA. Myntet pryds av huvudet på den romerska kejsaren Antoninus Pius, Mycket få mynt av detta slag har hittats i Israel. Myntet, som hittade under en militärövning av en soldat, dateras till år 158–159 och präglades i staden Geva.

Donald Tzvi Ariel, chef för myntavdelningen på Israels antikvitetsmyndighet, säger att bara 11 andra sådana mynt har tidigare hittats. Samtliga mynt hittades i norra Israel, från Megiddo och Zippori till Tiberias och Arbel.

På dess framsida bär myntet huvudet av den romerska kejsaren Antoninus Pius, som regerade mellan år 138–161, och den andra sidan visar den syriska månguden Men med inskriften ”av folket i Geva Phillipi”.

Under romartiden fick städer rätt att prägla sina egna mynt. Året som markeras på myntet är året då kommunfullmäktige uppenbarligen upprättades och dess medborgare fick självstyre under det romerska riket. Geva är en gammal bosättning. Herodes bosatte sina kavalleristyrkor där (därav namnet Geva Parashim, ”Hästmännens stad”) och i den stora revolten, 66–70 e.Kr., utgick lokala och romerska styrkor härifrån för att bekämpa judiska rebeller nära Bet She‘arim.

Utgrävningar gjorda vid platsen av Bar Ilan-universitetet förra sommaren visar rester av befästningar och byggnader från den hellenistiska till den bysantinska perioden.

Israel Idag…

Karmelberget i norra Israel

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “1800 år gammalt romerskt mynt hittat på Karmelberget

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: