Sverige störtdyker: Väntat 15 år på tillstånd – ”Det är ju löjligt”

NÄRINGSLIV. Har vi tur landar processen från start till produktion på 20 år, berättar Kurt Budge, vd på företaget Beowolf mining. Många tunga företag har tröttnat och investeringarna hamnar i andra länder. Samtidigt duckar näringsminister Ibrahim Baylan för att Sveriges internationella rykte störtdyker, rapporterar fPlus.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) ser glad ut. Pressbild

Kanadensiska Fraser Institute tar varje år fram ett index som visar hur attraktiva olika länder är för gruvinvesteringar. De senaste åren har utvecklingen för Sveriges del inte varit särskilt munter. 2016 låg Sverige på plats 8, två år senare på plats 21, för att nu rasa till plats 36, efter länder som Ryssland, Mali och Ghana. 

Kurt Budge är vd på företaget Beowulf Mining som vill etablera en järnmalmsgruva i Kallak i närheten av Jokkmokk. För honom kommer det inte som någon överraskning att attraktionskraften för Sverige som gruvland har sjunkit så snabbt.

Jag är inte förvånad. Regeringen har sedan den tillträdde talat om transparens och förutsägbarhet men vi gruvbolag lämnas fortfarande helt utanför. Det gäller också alla de myndigheter som är inblandade i gruvtillstånd.

Beowulf har varit involverat i Kallak-gruvan i 15 år och investerat totalt 80 miljoner kronor. Hösten 2015 fick regeringen rekommendationen från den svenska gruvinspektionen Bergsstaten, att ge företaget tillstånd att gå vidare och bygga Kallak-gruvan. Men än lyser tillståndet med sin frånvaro.

Här är vi fortfarande. Nu, över fem år senare, sitter vi fortfarande och rullar tummarna. Jag har ingen aning om när beslutet kommer. Det sätt som den ansökan har hanterats har stoppat upp hela vår verksamhet. I väntan på att komma vidare har vi i stället investerat i våra verksamheter i Finland och Kosovo.

Läs vidare på fPlus…

-Pettersson funderar på om regeringen vet var alla skattemedel kommer ifrån…

Även Boliden har stora problem…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Sverige störtdyker: Väntat 15 år på tillstånd – ”Det är ju löjligt”

  1. Jag har ägt aktier i Beowulf mining sen 2015 och alltså följt ärendet noga.
    Det är regevidrigt och inkompetent hanterat sen dag 1, sossarna visar verkligen hur genomruttna och inkompetenta de är.
    Tillsätta utredningar för att förhala, lova mycket och prata fint med kluven tunga är deras paradgrenar.

    Inkompetentare folk går möjligen bara att hitta i Mp och Fi..

    Snälla ni, låt oss alla hjälpas åt att få slut på de här dårskaperna 2022.

  2. Svenskarna och andra bosatta här är bortskämda. De verkar inte förstå att utbildning och arbete samt vetenskaplig forskning är det som gör Sverige rikt. Inte att sitta och gnälla och kräva att man vill ha mer av allt utan att själv bidra med nått.

  3. Nu vill ju miljöpartiet göra Sverige till ett museum (fast med någon miljon vindkraftverk och afghaner), så det klart att järnmalmen ska ligga kvar i marken… Men ett par mil långt stickspår hade kopplat fyndigheten till Inlandsbanan.

  4. Med genusvetare, inkvoterade myndighetsfånar och självlärda potatisar som statsministrar blir det gärna så här.

    Flytta nu! Om du inte kan, panera för flytt så snart det kan ske.

  5. Ja är säker på att många i regeringen inte vet var skatterna kommer ifrån särskilt inte miljösekten.

Kommentera