Modersmålsundervisning viktig för somaliska elever


INVANDRING. Elever som deltagit i modersmålsundervisning i somaliska presterar bättre på uppgifter i läsförståelse på somaliska än somalisktalande elever som inte deltagit i modersmålsundervisning. Det visar ett nyligen avslutat forskningsprojekt från Stockholms universitet, skriver Skolverket på sin hemsida.

-Pettersson tycker det är en fantastisk slutsats av Stockholms universitet. Den som blir undervisad i något blir bättre i ämnet än utan undervisning och det gäller tydligen även somalier.

Tänk om de somaliska eleverna läst somaliska i Somalia i stället och att Stockholms universitet ägnade sig åt något annat, exempelvis att de reda på vilken utbildning och forskning som gynnar Sverige och svenska skattebetalare.

Somalia har förutsättningar att bli lika rikt eller rikare än Sverige, där finns allt. Råvaror, jordbruksmarker, fiskevatten, historia, möjlighet till turism, allt.

Filmen från januari 2021

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


20 responses to “Modersmålsundervisning viktig för somaliska elever

 • Lennart

  Varför måste vi ta hit Somalier för att dom ska få modersmålsundervisning. Vore det inte bättre att dom fick den undervisningen i Somalia. Sedan kunde dom söka jobb där också. Då har dom ju inga som helst problem med språket.

  Gilla

 • Peter de Mander

  Vill dom läsa sitt hemspråk får dom studera det på icke skattefinansierad tid för egna pengar. I skolan skall Svenska studeras.

  Gilla

 • ruben

  De, som gjort brott i sina hemländer och därför flytt blir ofta välkomnade, som flykting. Flyktingarnas hemländer har ibland eftersökt dem och vill få dem utlämnade för allvarliga brott. Men jag har hört att bl.a. svenska myndigheter med några undantag hellre skyddar brottslingarna än lämnar dem till sina hemländer för att sona sina brott. Ingen behöver undra varför invandrare är överrepresenterade i brottslighet. Myndigheterna har ignorerat risken i flera decennium när ingen bakgrundskoll utförs och jag kan inte förstå det slarvet. Asyl eller arbetssökande ska inte vara som en turistresa till bidragsland utan sökande av asyl eller uppehållstillstånd ska ske i deras egna eller närliggande länder med rigorösa bakgrundskontroller av identitet och senaste årens livshistoria. Sverige ska inte ha mer ospecificerad arbetskraft, som inte klarar självförsörjning. Det är djävulskt respektlöst och inhumant av myndigheterna mot svenska skattebetalare.

  Gilla

 • Fjodor

  Jag antar att det suttit någon proffessor som lyfter lön för att hålla på men en sån forskning. Kanske ett helt team med personal som lagt tid och energi på detta projekt.

  Gilla

 • Gubben på landet

  Det är som att forska och konstatera att vatten är blött.

  Gilla

 • Tony

  Konstig forskning som bedrivs på Svenska univeritet, ifall
  dom har nytta av Somalisk modermålsundervisning borde
  dom fått den i Somalia. Hjär ser vi hur jävla knäppt Sverige
  fungerar, tar hit näst intill outbildade och lär dem deras
  hemlands språk??

  Gilla

 • yup

  Snacka om icke-nyhet. Kan inte minnas att undersökningar som visar att mattekunskaperna förbättras bland barn som lär sig matematik i skolan någonsin haft nyhetsvärde 🙂

  Hade de kommit fram till att deras somaliska försämrats av undervisning hade det varit en nyhet dock.

  Gilla

 • Kungen

  Det absolut bästa för somalier är att bo i somalia. Både för dom och för oss. Det är väl därför dom kallas somalier – eller hur ?

  Gilla

  • valentin

   Får inte lika mkt bidrag där som här, för tusan slopa hemspråksundervisningen så att de lär sig svenska om de tänker stanna o rädda välfärden,, annars en enkel biljett

   Gilla

  • robban

   byter vi plats på svenskar och somalier så kommer somalier vallfärda för att söka asyl i somalia

   Gilla

 • Stenbock

  Om det är Somalier framgår inte,men i går berikades EU med ytterligare drygt 300 afrikanska niggrar,
  Dessa påstås ha varít i sjönöd,och räddats av de kristna o. vänsterfinansierade färjorna på Medelhavet.
  Nu väntar de på Sicilien,att hämtas av Abzurdistans linjeflyg,för vidare befordran till några av nordliga landets ghetto:
  https://www.krone.at/2348847

  Gilla

 • Kenneth Svensson

  Jag tror det kan bli aktuellt igen att frigöra Skåne från Sverige. Vi kan exportera hela gänget som styr Malmö med folket i Rosengården och angränsande område. Sedan tar vi in SD och Danska lagar med deras rättssystem. Bra va?

  Gilla

  • Andersson

   Jag förstår inte. Jag tror inte danskarna vill ha vare sig Malmö, resten av Skåne eller övriga Sverige. Och vart ska all frigjorda skåningar i så fall ta vägen?

   Och vem skulle våga ta till så drastiska metoder. Inte något av partierna i riksdagen det kan jag lova.

   Gilla

 • Bigman

  Det dem försöker framhålla är att hemspråksundervisning som första språk ger bättre förmåga att läsa svenska.
  Har rätt stor erfarenhet av detta och de jag känner som gjort det, har ofta en dålig språkförståelse.

  Många har ofta ett dåligt språk hela livet, men det beror på att de helst inte använder svenska. De får tolk anvisad och fortsätter leva i parallell värld.

  Gilla

 • turrim

  Vem bryr sig numera om vad så kallade forskare säger utöver media och de själva.

  Gilla

 • Niklas R

  ”Somalia har förutsättningar att bli lika rikt eller rikare än Sverige, där finns allt. Råvaror, jordbruksmarker, fiskevatten, historia, möjlighet till turism, allt.”

  Största problemet för Somalia är att det är fyllt av somalier.

  Men jag håller med SU, somalier lär sig bättre om de undervisas i somaliska. Därför föreslår jag, för att ge somalierna den bästa förutsättningen för deras utbildning, att de utbildas i somaliska i Somalia så de kan använda sina nya kunskaper dagligen.
  De svenska skattebetalarna står gärna för enkelbiljetten hem åt dem.

  Gilla

 • grebom5

  Att somaliska barn läser sitt modersmål är mycket bra i Somalia. I Sverige däremot skall de ha undervisning i svenska, blott svenska.
  Vill de fortsätta att vidmakthålla sitt modersmål får de göra det på,fritiden för egna pengar inta våra skattepengar.
  Svenska barn till föräldrar stationerade utomlands får däremot statsbidrag för att lära sig svenska, vilket Somalia kan ta sikte på för att hjälpa somalier.

  Gilla

  • hllviken

   👍 👍 👍

   Gilla

  • Argus

   Eftersom en majoritet inom en icke alltför lång framtid kommer att vilja skicka hem dem tycker jag att det ur ett allmänmänskligt perspektiv är bra att de kan språket i det land som de kommer till.

   Gilla

 • Fjölet

  Va ??
  Trodde de skulle läsa SVENSKA I SVERIGE och få bättre läs förståelse vårt språk.
  men jag kan ha fel för det finns personer som styr i detta land med bättre ”kunskap” om vår framtid

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: