Sveriges hjälp till USA under andra världskriget


FÖRSVARSMAKTEN. Sverige spelade en viktig roll med att bistå USA under slutskedet av andra världskriget; en historia som till stor del är bortglömd. 162 amerikanska bombplan nödlandade eller kraschade på Svenskt territorium under kriget, men Sverige hjälpte besättningarna.

Nödlandning på Halmstads civila flygfält i juni 1944. Foto: Flygvapenmuseums arkiv

Bara på den amerikanska sidan hamnade över 1 400 flygare på svenskt territorium. De placerades sedan i läger runt om i Sverige. I dessa läger kunde de amerikanska besättningarna vila ut, för att senare kunna återvända till USA.

Att få tillbaka de erfarna flygbesättningarna var väldigt viktigt för amerikanerna. Dessutom såg Sverige till att skadade bombplan reparerades så att de därefter kunde därefter överlämnas igen till USA.

Detta var kanske ett litet men ändå viktigt bidrag till de allierades seger i andra världskriget.

Läs hela reportaget på Försvarsmaktens historiesidor

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Sveriges hjälp till USA under andra världskriget

 • Wolfie

  Rysshatarna i Sverige verkar inte begripa att krigshistoriens största slag var i Ryssland…Det är väl Poltava som spökar ! Eftersom svenskarna inte får gnälla på negrer, araber, muslimer, afghaner…då gnäller man och hetsar mot ryssar !

  Gilla

  • Pettersson

   Har du aldrig hört talas om när muslimerna gick in i Indien. Det var krig, det i Ryssland var som söndagsskolan i jämförelse.

   Sedan verkar du ha svårt att förstå att de flesta som inte gillar Putin eller Sovjet har inget emot ryssar.

   Wolfie, jag raderade två kommentarer från dig, inte för innehållet utan därför att du skiftar alias.

   Gilla

 • XtreMeshman

  Inte bara US bombarna, Brittiska DH Mosquito plan flög i skyttel med Svenska kullager till UK m.m. Svårt att döma Sveriges WW2 agerande på det hela taget om man inte själv varit beslutsfattare med ett antal pistoler mot tinningen under processen.

  Gilla

 • Andersson

  Här har Pettersson fel. Försvarsmakten existerade inte före 1975-01-01.

  Gilla

  • Pettersson

   Du är barnslig men har också fel.

   Officiell samlingsbeteckning på Sveriges väpnade styrkor fram till utgången av 1974 var krigsmakten, därefter fram till 30 juni 1994 försvarsmakten. Den 1 juli 1994 bildades myndigheten Försvarsmakten genom en sammanslagning av de flesta militära myndigheterna med ÖB som dess chef.

   Gilla

 • Rädd

  Det håller nog inte Ebba med om, hon som tycker att vi hade en ynkryggspolitik.

  Gilla

 • grebom5

  Till de yngre svenskarna meddelas härmed att från 1939 till 1945 styrdes Sverige av en samlingsregering.
  Medlemmarna i den samlingsregering som bildades i december 1939; Gösta Bagge, Gustaf Andersson, Gustav Möller, Thorwald Bergquist, Karl Gustaf Westman, Nils Quensel, Christian Günther, Per Albin Hansson, Ernst Wigforss, Axel Pehrsson-Bramstorp och Herman Eriksson. Per Edvin Sköld och Fritiof Domö.

  Gilla

  • grebom5

   Samlingsregeringen hade representanter från socialdemokraterna, bondeförbundet, folkpartiet och högern.

   Gilla

  • Stenbock

   Jo det stämmer som du skriver…
   Och Stenbock som hade glädjen att beskåda ett 1:a majtåget under kriget i min hemstad,minns hur Sossar,nysvenskar, (unghögern,numera MUF) marscherade tillsammans med Hakkorsbärande Nazister i tåget. Om jag minns rätt gick ABF´s blåsorkester i täten,på det långa tåget…

   Gilla

 • Lars J

  Påminner om tyska transittrafiken av både trupp och materiel genom Sverige under kriget, både till lands och till sjöss.

  Gilla

 • Majbjörn

  Men den Norske kungen och drottningen som flydde från tyskarna fick inte stanna i Sverige. Skamligt av den svenska sozzeregeringen men så samarbetade de också med Hitlers nazism så det var väl naturligt.

  Gilla

  • Niklas R

   Wow!! Du har verkligen köpt myterna om Sveriges ”skamliga historia” som sossarna pumpade ut på 70-talet och framåt.

   Du är medveten om att det inte fanns någon norsk drottning 1940? Hon hade dött innan kriget.
   Den norske kungen och kronprinsen fick valet att komma in i Sverige men då skulle de blivit internerade som alla andra soldater som tillhör stridande förband som kommer in i ett neutralt land. Vilket varken kungen eller kronprinsen tyckte var ett bra alternativ. Så de vände vid gränsen och tog sig upptill Narvik och de brittiska styrkorna där som de sedan åkte med till Storbritannien.

   Däremot fick den kronprinsens fru, prinsessan Märta och hennes barn skydd i Sverige. Som hon sedan lämnade tillsammans med barnen och reste till USA.

   Gilla

   • Andersson

    Det var komplicerat med de europiska kungahusen. Det var så besläktade med varandra och hade släktingar på båda sidor. Länderna i Europa var alla satta under press av tyskarna inte minst militärt. Storbritannien var de enda som kunde stå emot. Svenska kungahuset hade mycket kontakter med de tyska furstehusen. Svenske kungens sympatier är väl kända. Mindre känt är väl prinsessan Sibyllas bakgrund. Alltså nuvarande kungens mor.

    Det var politiskt omöjligt att ge den norske kungen och kronprisen en fristad i Sverige.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: