Idag äter vi semla och i morgon börjar fastan


HISTORIA & TRADITION. Idag är det fettisdagen, namnet fettisdag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Våra medier fylls av recept, tester och reportage om bakverket semla som är starkt förknippas med fettisdagen. Semlan, gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, fick sin utformning i början av 1900-talet. Den har sin förebild i hetväggen, ett högreståndsbakverk från 1700-talet.

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg äts mest i Skandinavien, Finland, Island och Baltikum sedan 1500-talet

Däremot är det nästan tyst om varför vi firar fettisdagen och äter semlor. Fettisdagen är dagen före fastans början. Fastan är en kristen högtid som pågår i kyrkan i 40 dagar före påsk, söndagar undantagna. Fastetidens sjunde och sista vecka heter stilla veckan och avslutas med påskafton. I kristen tradition är det veckan efter påskhelgen som kallas påskveckan. I östkyrkan utbildade sig tidigt seden att fira lördagen som festdag jämte söndagen och därför undanta båda dessa veckodagar från fastan. Därför pågår påskfastan där i åtta veckor alltsedan 600-talet.

Påskfastan, fastetiden eller bara fastan är perioden för de kristnas fastetid till minne av Jesu frestelse. Även idag är fastan en viktig del av kyrkoåret och uppmärksammas av alla församlingar i Svenska Kyrkan. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, Facebook eller något annat.

-Pettersson äter sällan semla nu för tiden men i barndomshemmet var det tradition och då i en djup tallrik med varm mjölk, det var gott.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


25 responses to “Idag äter vi semla och i morgon börjar fastan

 • Rädd

  Semla utan mjök är ointressant för mig.

  Gilla

 • centurion

  Semlor är tydligen livsfarliga, medan bilgrillningar verkar vara helt skuldbefriade. Andas in röken från ETT brinnande bildäck och du är Garanterad Cancer. Men det räknas ju inte, för (mp) vill ju inte stöta sig med sina kärnväljare.

  Gilla

 • Andersson

  När Andersson en gång för länge sedan flyttade till Stockholm gick han till Vete-Katten för att köpa en fastlagsbulle till fikat. Det har vi inte sa den vänliga flickan bakom disken. Du har ju hela hyllan full sa Andersson och pekade. Aha du menar att du vill ha en semla sa hon och log.

  Vet ni vad fastlagsbulle heter på finlandssvenska? Och vad betyder semla?

  Vad kallar man en småfranska i Malmö? På skånska.

  Gilla

  • Lehtonen

   Vad heter semlor och småfranska på finska du som kan allt om oväsentligheter? Prova med att slå upp det på Google översättning och se vad du hittar, ska jag ge dig svaret senare.
   Men,https://petterssonsblogg.se/2021/02/16/patrik-oksanen-om-yttrande-frihet/comment-page-1/#comment-866263

   Gilla

   • Andersson

    Fastlagsbuller tillhör livets väsentligheter. Det gör inte Google.

    Gilla

   • Stockholmsmannen

    Svårt med språkets väsentligheter också ser jag. Det stavas fastlagsbullar. Både du och din skånska är däremot livets oväsentligheter.

    Gilla

   • J

    Vad grötgurglarna i söder kallar småfranska är irrelevant för dom flesta, Google används av miljontals människor världen över. Det kan man kalla väsentligheter.

    Gilla

   • Stockholmsmannen

    Grötgurglare hahaha :D:D:D

    Gilla

   • Stockholmsmannen

    Ser dock fram emot att få veta orden på finska, av Lehtonen eller om någon annan finskspråkig hinner före. Finska är trots allt mycket väsentligare än det skånska grötgurglandet.

    Gilla

  • J

   Vad saker och ting heter för grötgurglarna skiter jag och många med mig fullständigt i. Men grötgurglarna har lite gemensamt med dom röde/vide. Inte ens finländarna med världens bästa skola klarar av det här skitspråket:

   Grötgurglande och potatisspråk är tydligen väsentligheter för några få Papphammare som bara tramsar runt i kommentarerna och gäller på Sveriges bästa demokratiska parti – SD – men inte själva gör annat än skriver trams i kommentarerna. Och om gröt-/potatisgurglarnas ordlista.

   Gilla

 • Maya

  SVT vill nu att vi ska skämmas och få ”klimatångest ”för att vi äter semlor på fettisdagen ! Förra helgen gällde pekpinnen att vi skulle låta bli att dammsuga p.g.a.elförbrukningen.Det blir bara löjligare och löjligare alla dessa påbud.Vad ska dom mästra oss med nästa gång ? Förslag ?….

  Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Jag var ett kräset barn; så min mormor gjorde egna fastlagsbullar(absolut kardemummafria😉) och i de jag fick fanns det ingen mandelmassa. De hade så klart florsockersnö och var fyllda med sockergrädde. I den varma mjölken som bullen skulle bada i fanns alltid lite kanel. Det är min barndomssemla… och skulle jag smaka en sån idag skulle nog tungan krylla sig av sockerchock 😂

  Gilla

 • Jill

  Såg på SvtPlay att det låg ute en rapport om hur farliga semlorna är för miljön! Hur orkar de?

  Gilla

 • Tony

  Jag tror att Muslimer i smyg äter Semlor med? Trots att det är
  en kristen tradition?

  Gilla

  • Peter de Mander

   Jag har till och med varit med om att muselmaner ätit bacon och druckit sprit… så länge Allan inte ser…

   Gilla

 • OJ

  Gott och en kristen tradition. 🙂

  Gilla

 • Kungen

  Äter gärna semlor. Fastan däremot är inget för mig. Jag är varken fet eller religiös 😄😄😄

  Gilla

 • Stenbock

  Det är också den tid på året när Stenbock ökar kraftigt i vikt !!
  22:- för två Fastlagsbullar,som vi äldre i Skåne nämner dem ,är svårt att motstå !!
  Som Pettersson skriver kan de inmundigas på många vis, ”oh är lia goa”

  Gilla

 • Jill

  Ett vaniljhjärta på Alla Hjärtans Dag och en eller två semlor idag. Det är toppen att leva! 🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: