Ovillkorligt fängelse för coronabedrägeri

BROTTSLIGHET. En ägare till ett städföretag har dömts till två års ovillkorligt fängelse och 1,4 miljoner kronor i böter för bedrägeri med coronarstatus. Det är en 37-årig man från Valby, som vid två tillfällen ansökte till det danska myndigheter om ersättning för löner som betalats till anställda i hans städföretag i Glostrup.

Första gången var i april 2020, då han ansökte om 286.000 kronor för lön för sig själv och tre anställda. Ansökan avslogs dock eftersom ingen lönekompensation kan ansökas till en ägare. I maj 2020 lämnade han in en ny ansökan om kompensation för lönen till de tre anställda – nu med 196.000 kronor.

När den danska Erhvervsstyrelsen behandlade ärendet uppstod misstankar om bedrägeri i båda ansökningarna, varför inga pengar betalades ut och ärendet rapporterades till polisen.

Köpenhamns västregion polis undersökte ärendet, och i går satt den 37-åriga företagaren på de anklagades bänk anklagebänken vid domstolen i Glostrup anklagad för bedrägeri med specialhjälppaketen för coronabaserade företag enligt avsnitt 289a i strafflagen.

Åklagaren hade också lämnat in anklagelser efter åtstramningen som Folketinget införde i strafflagen (§ 81d) den 2 april 2020 och som straffar bedrägerier med coronahjälp upp till fyra gånger hårdare än andra bedrägerier.

Domstolen fann att de anställda inte var anställda vid den tiden och därför inte hade betalats av ägaren. Domstolen utfärdade ett straff som motsvarar ungefär tre gånger den normala nivån för bestraffning för bedrägeri, vilket blev två års ovillkorligt fängelse för ägaren och böter på 1.450.000 DKK.

”Rättsväsendet straffar dem som lämnar felaktig information hårt och konsekvent för att de med rätta får betalt de pengar som är avsedda för ekonomiskt nödställda företag under pandemin”, säger den särskilda åklagaren Britt Janni Hansen. Hon betonar att bedrägeri betraktas som ett brott när en ansökan med felaktig information lämnas in.

Den dömde var tidigare ostraffad och han har överklagat.

-Pettersson säger att fyra gånger hårdare straff vore något för Sverige att ta efter på en mängd områden…

Köpenhamns Polis

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Ovillkorligt fängelse för coronabedrägeri

 1. Jag hörde för ett par månader sedan hur mycket fusk har upptäckts i Sverige gällande löner under coronnatiden för personalen.
  Sedan har man inte hört något mera.

 2. TV4 rapporterar:
  ”Nästan inga bedrägerier klaras upp. Bedragarna undkommer undan straff.
  Polisutredningar läggs ned.
  Polisen behöver hjälp att bli bättre.
  De ska använda en tankesmedja.”
  – Kan bli bättre om Morgan snubblar och slår sin hjässa mot en hässja.

 3. I Sverige hade han naturligtvis fått det han ansökte om.
  När han erhållit pengarna hade skattemyndigheten utryckt sig helt oacceptabelt.
  Det betraktas helt enkelt som bistånd som inte belastar SIDA.

 4. I Sverige kan man kuka ur, flera ggr om. Skattemedel flyger ut genom fönstret. Den otrevliga tonen från S är menad att träffa mest SD, men är egentligen riktad mot allt.

  Snälla väljare, se igenom detta spektakel, se igenom alla försök att förvandla sakpolitik till käbbel, tänk på att det en dag kan vara försent, rösta bort S nu!

 5. Ett sådant straff här, skulle avskräcka bedragarna betydligt och svinnet i skattekassakistan skulle minska avsevärt.👍

 6. Mycket som vi i Abzurdien borde taga efter av Danmark.
  Tittar ofta över mot Snekkersten genom mitt fönster,och tänker hur enorma skillnader ett sund c.a 3 km brett, kan förändra två världar.

  • Prøv lige og hør her. Jeres største fjende er jer selv. Pak straks dine ting sammen, og så flytter du til Helsingør eller Snekkersten. Eller Gilleleje. Der er sgu rigtig mange dejlige steder. Og jeg kan love dig for, at du vil ikke fortryde. Ikke et sekund, hvis du flytter her over, til den fri verden. Til sidst bliver du alligevel nødt til det.

   • Jo tack för ditt råd….
    Nu vet du ju inte hur gammal Stenbock är,och har vandrat kring på jorden. Hade jag varit 10 år yngre skulle jag sedan länge vänt Abzurdien ryggen ! Nu får det bli det naturliga,som sköter det hela !
    Säger som Nils Poppe skrev,ni kan då besöka mig på Allerums kyrkogård.

   • Nå, det er trist, det er sådan. Men dem der kan flytte, vil jeg anbefalde at gøre det, det gælder dig med. Jeres land er jo ved at være Europas største sindssygeanstalt.

Kommentera