Försvaret köper nya brandbilar

FÖRSVARSMAKTEN. FMV har tecknat ett kontrakt med österrikiska Rosenbauer International AG omfattande 22 stycken nya brand- och räddningsfordon till Flygvapnet. Kontraktsvärdet är på drygt 200 miljoner kronor.

Österrikiska Rosenbauer International AG bygger de nya nya brand- och räddningsfordonen på ett chassi som Scania levererar. Foto: Försvarsmakten
Brandbil. Pressbild Rosenbauer

Det blir österrikiska Rosenbauer International AG som kommer att leverera de nya brand- och räddningsfordonen till det svenska flygvapnet. Chefen för Flygmateriel vid FMV, Ingela Mathiasson, undertecknade kontraktet gällande 22 stycken nya brand- och räddningsfordon. Kontraktssigneringen skedde Corona-säkert hos respektive avtalspart.  

Fordonen ska ersätta Flygvapnets idag så kallade Räddningsfordon typ II, som har uppnått den tekniska livslängden. De nya fordonen kommer att bli ett modernt komplement till övriga räddningsfordon.

Vid ett eventuellt haveri på  försvarets flygplatser används idag tre olika typer av räddningsfordon:

 • Typ I är insatsens huvudfordon med förmågor för släckning, lyft, bortsläpning mm.
 • Typ II är ett komplement till fordon Typ 1 vid större haverier. Typ II besitter även förmågan att uppträda autonomt vid haveri med helikopter.
 • Typ III är räddningsledarens insatsfordon och är först på haveriplatsen. Deras uppgift är initialt att göra en snabb första släckinsats samt att rädda piloten/föraren. Därefter övergår den till att verka som ledningsfordon.

Kontraktsvärdet är på drygt 200 miljoner kronor. Kontraktet innehåller förutom fordon bland annat även dokumentation, reservdelar och utbildning. Första leverans till Flygvapnet beräknas ske under hösten 2022.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Försvaret köper nya brandbilar

 1. Från säker källa så vet jag att fordonen bygger på Scaniachassi och i förhandlingarna inför anbudet så diskuterades och förhandlades det en hel del om vem som skulle fronta kontraktet. Till slut beslöt sig Scania sig för ”att ge” huvudkontraktet till Rosenbauer och själva agera underleverantör.
  Rosenbauer har sin svenska påbyggar-representant Sala Brand med i affären.
  Peter de Mander, jag rättar dig gärna. Kravspecifikationerna i Förfrågningsunderlaget var transparent upprättade. Mer eller mindre vilken chassitillverkare som helst hade kunnat gått in i affären.

 2. Vi skulle behövt vara oändligt mycket mer patriotiska för länge sedan om det skulle ha någon som helst inverkan. Inte minst med tanke på vårt jordbruk. Vi slutade vara det när vi fått det såpass bra att vi i vår enfald trodde att vi var det rikaste landet på jorden. Vi fick hybris, trodde vi ensamma kunde lösa all världens fattigdom. Vi plöjde ner miljarder via Sida i meningslösa, korrupta projekt. Hoppade på allt som andades klimat, hbtqabcdef, 7e generationens ultrafeminism, vi fick för oss att vi var rasister om vi inte utplånade oss själva. Naturligtvis skriver jag detta med en gnutta ironi men det ligger en del sanning i det.

  Vad jag har förstått enligt specifikationerna i förfrågningsunderlaget så baserar fordonen på Volvo… ni får gärna rätta mig om jag har fel.

 3. Så typiskt svenskt och opatriotiskt att inte gynna inhemska industrin. Varför inte ge kontraktet till Scania?

  • Det är aldrig bra ”att ge” ett kontrakt till någon. Jag antar att Scania och Volvo har varit med och lämnat anbud om de nu bygger brandbilar för flygplatser som passar.

   Rosenbauer International bygger ofta sina fordon på en Volvo, hur det är i detta fall vet jag inte.

Kommentera