SVT: Spar el, ät kall mat i kylan

ELMARKNADEN. De svenska elpriserna fortsätter att stiga till nya rekordnivåer i vinterkylan. I södra delarna av landet når nu elpriset på Nordpool nivåer som inte uppmätts sedan vintern 2011/2012, skriver Dagens Industri bakom betalvägg.

Samtidigt lyfter spotpriset på elbörsen till ännu högre nivåer inför torsdagen – 99,3 öre per kilowattimme i söder. Bakom utvecklingen ligger de kalla temperaturerna, säger Christian Holtz, elmarknadsexpert på konsultföretaget Sweco. Enstaka timmar har priset exklusive skatter och avgifter varit uppe i drygt två kronor vilket är tio gånger högre än snittpriset i området förra året.

Priset är just nu dubbelt så högt i södra Sverige, där de flesta konsumenterna finns, som i norr. Hade inte kärnkraften i Finland och Sverige fungerat bra plus att det blåser lite så hade vi haft stora problem.

– Uppgången och den höga prisnivån beror på en oerhört hög elanvändning. Nu tror jag att vinterns pris-peak är nådd, säger han till tidningen men flaggar för fortsatt höga priser på fredag.

Flera tunga industrikoncerner drabbas hårt av rusande elpriser. Skog, Kemi, Gruvor, Stålet med flera drabbas hårt. – Bolag som Boliden, stålverk och gruvor har stora problem. Ett pappersbruk eller såg går att bromsa och stänga av men smältverk och ugnar måste rulla, de tar ibland veckor att stänga av och sätta på. De bolagen måste helt enkelt acceptera priset.

-Pettersson säger att enligt SMHI kommer kylan att vara kvar c:a en vecka men mildras i slutet på nästa vecka, i varje fall i Södermanland där jag bor.

Idag fick alpina skid-VM i norra Italien skjuta upp tävlingarna för tredje dagen i rad, det är för mycket snö. I Finland fick junior-VM på längdskidor skjutas upp, det var -26C. I Borås har det varit SM i längdskidor, där var det -8C och fint väder. Hela norra halvklotet är rejält kallt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “SVT: Spar el, ät kall mat i kylan

 1. Jaa va faan, vi kan tvaga oss direkt i snödrivan oxå. Kallt kaffe smakar inte skit….jo det gör det, men vafaan.

 2. VI BÖRJAR MED ATT SLÄCKA SR OCH SVT. NÄSTA BLIR REGERINGSKANSLIET OCH RIKSDAGEN SAMT ALLA MILJÖPARTISTERS BOSTÄDER. DOM BEHÖVER INGEN EL ALLS

  • Att skriva med enbart versaler är oförskämt mot läsarna. I synnerhet mot dem som har läs- och skrivsvårigheter.

 3. Ett annat sätt är att stänga ner jättekolossen SVT/SR med
  sina skattefinansierade hel o halv kommunister, det hade
  sparat mycket El, och inte många saknar deras propaganda program.

 4. Drygt fyra procent av Sveriges befolkning röstade på dessa blådårar och ändå lyckas de driva jubelåsnan framför sig.
  Miljösekten den största olycka som drabbat Sverige sedan digerdöden.

 5. Jag förstår inte att alla är förvånade, stänger man ner planerbar elkraft som skall ersättas av väderberoende elkraft samtidigt som antal elfordon skall dubbleras varje år så kommer landet gå mot kollaps. Svenska kraftnät meddelade efter en incident i höstas att man inte vet vad som händer om man blir tvungen att koppla bort stora områden i sekvenser från elnätet då man aldrig gjort detta tidigare. Det kan bli så illa att man inte klarar av att koppla in stora delar av landet igen. Br br br………!!!

 6. Hyr ett hus med direkt verkande el fick elräkning denna månad 4427kr så dyr har jag aldrig haft på 6 år bor ensam med min katt .6500 i hyra detta är inte hållbart har hittat annat boende nu.. Få bort denna regering starta Ringhals omedelbart

  • Skicka mellanskillnaden vad du brukar betala till en miljöpartist i ledande ställning. Utebliven betalning lämna till kronofogden.
   Det kanske får idioterna att vakna vad deras sinnessjuka idéer ställer till med.

Kommentera