SVT – sluta dammsug för klimatets skull


ELFÖRBRUKNING. Det är kallt i stora delar av landet, och kallare ska det bli de närmaste dagarna. Därför varnar nu Svenska kraftnät för ansträngt elnät i dag och på måndag. Det kommer troligen vara lite lugnare över helgen när elkonsumtionen är lägre. Som konsument kan det därför vara bra att nu försöka hålla nere sin elförbrukning, skriver SVT.

Totalt planeras flera tusen nya kolkraftverk i världen. Blått är planerade kolkraftverk. Rött befintliga. Länk

Industrin står för den största elanvändningen. Bland annat Holmens pappersbruk i Hallstavik och Braviken har stängt ner pappersmaskiner denna vecka, för att elen blev så dyr att det inte lönar sig.

Även som konsument kan man försöka att hålla nere elanvändningen just dessa dagar. Till exempel genom att ligga lågt med stora elförbrukare, som dammsugaren. Allra helst på morgnar och kvällar, då vi normalt sett använder mest el. Dels för ekonomins skull – elpriserna har skjutit i höjden vissa timmar senaste dagarna, och värre kan det bli. Dels för klimatets skull – i torsdags startades reservkraftverket i Karlshamn, som eldas fossilt på olja. Dagar med högst förbrukning importerar vi ibland kolkraftsel från Tyskland och Polen.

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot, klimat- och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, tycker det är vansinnigt att reservkraftverket drivs med olja.

-Pettersson säger att i Kina planeras hundratals nya kolkraftverk, i Japan, Sydkorea och Indien också hundratals, i EU tiotals ny kolkraftverk och i Sverige dör drygt en en tusendel av jordens befolkning bor ska vi rädda klimatet med skatt på plastpåsar och låta bli att använda dammsugaren…dessutom är jag för artig för att säga vad tycker om Lorentz Tovatt trots att han och Miljöpartiet vill lägga ned kvarvarande kärnkraft.

Världens koldioxidutsläpp, Sveriges utsläpp långt, mycket långt till höger.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


33 responses to “SVT – sluta dammsug för klimatets skull

 • Per Molin

  Jag bor i södra Sverige, med fast elpris och en dieselgenerator, jag kör tom. bastun på dagarna utan att sitta i den. Hoppas att skiten träffar fläkten så att de djupt sovande 7-klöver väljarna vaknar och röstar bort världens mest inkompetenta regering. Och aldrig någonsin röstar på idioterna igen.

  Gilla

 • Kristina k

  Personligen tycker jag att alla de ”idioter” som röstat på MP (280 000?) kan stänga av sin el helt och hållet, allt annat vore hyckleri.

  Gilla

 • Orvar d.ä.

  https://www.carbonbrief.org/mapped-worlds-coal-power-plants

  Bra karta som visar dårskapen med att vi i Sverige påläggs idiotiska miljögifter.

  Vem var det som uppfann detta med ”miljö” då?

  Jo se det var en Rothschild, mycket lönsamt detta med klimat och miljö, massa skattemiljarder rinner ned i bankelitens rymliga fickor, omfördelning av våra surt förvärvade slantar…

  Gilla

 • hllviken

  llll

  Gilla

 • Nils Dacke

  Finns det inga gränser för galenskapen i landet???, jag har i alla fall idag gjort vad jag kunnat för att hålla uppe förbrukningen, bland annat dammsugare, tvättmaskin, torktumlare, TV, belysning i hela lgh, dessutom lyssnar jag nu till det behagliga ljudet av en diskmaskin. Keep on.

  Gilla

 • turrim

  Jaha du Ygeman som är ansvarig för elektriciteten. Du är nöjd. Du säger att vi har överskott. Du får hjälp med indoktrineringen av dem som du i lönndom kan påverka.

  SVT – sluta dammsuga. Driftchefen i Svenska Kraftnät – det är bra att några pappersbruk stänger; ska även pensionärer stänga som inte heller har råd?

  Men du får försöka förklara närmare för mig varför det är bra. Jag tänker t ex om det nu blir en blackout en måndagsförmiddag. Då sitter nog många tusentals medborgare fast i hissar över hela landet. Många sjuka på väg till sjukhus. Kan du tala om för mig hur länge det dröjer innan alla är räddade. Plus alla andra problem. Det här har ju inte med coronan att göra. Det är ju självförvållat. För 20 år sedan hade vi ju världens säkraste och billigaste elsystem. Du och cheferna för Vattenfall och Svenska Kraftnät tror tydligen på Lorentz Tovatt och Greta. Därför går det åt helvete.

  Gilla

 • Thomas

  Det som drar mycke el är ju folk som absolut ska ladda sin jävla elbil. Dom får väl ta tbanan eller gå. Ja menar, tänk lite på miljön.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Tänk att tryggheten och välfärden, i ”den svenska modellen”. Hänger på om vi ska våga dammsuga eller inte.

  Känns inte den marginalen lite för bräcklig? Har man inte pratat om att vi ska använda mer el för framtiden och för ”klimatets skull”?

  Sverige är värd en bättre regering.

  Gilla

 • centurion

  Nu jävlar, är det kris i mediaflödet. Kioskvältare på gång ! Ja, det handlar inte om tredje världskriget eller någon drastisk effekt av coronan. Ej heller någon katastrofal jordbävning eller, hör o häpna, ingen ny ICA-Stig.
  Nej det är mycket värre än så………………De s.k. låtarna i melodifestivalen har läckt ut i förväg. Voine, Voine. Katastrof ! Hu så hemskt ! Stoppa pressarna ! Stanna tiden ! Hur ska det nu gå med hjärntvätten av de redan nästan utdöda nyttiga idioterna ? Tänk om inte indoktrineringen lyckas nu. Måste då ersättnings-zombier importeras i all hast ?
  Jösses, stora frågor. Världen håller andan. Hur många hundra har mördats av coronan idag ? Äh, skit samma. Nyheterna måste ju rangordnas efter vad som är TV-mässigt. Och de svenska väljarna fattar, som vanligt, inte att de blir grundlurade, hela tiden utan sväljer skiten rakt av.

  Gilla

 • Billy Boy

  Här ett förhandlingsbud till dig Stefan Löfven!

  Jag och alla övriga pensionärer lovar på heder och samvete att inte dammsuga ”i onödan” enligt villkoren i inslaget på SVT-videon på länken i Petterssons starinlägg ovan ….

  … men då kräver jag och alla pensionärer en belöning eller gentjänst från dig Stefan Löfven på de här villkoren att levereras per omgående …

  Bildkälla: Rolles Tolkning

  … plus en rejäl höjning av våra magra pensioner …

  Bildkälla: husbilshusvagn,se

  Har vi en deal Stefan? Ja eller Nej?

  Vid ett Nej från dig Stefan kommer vi samtliga att genast starta våra dammsugare och förbruka så mycket el att du blir tvungen att återstarta kärnkraftverket Ringhals 1 (R1) igen för att undvika att elnätet i Sverige överbelastas och kollapsar.

  Då är det upp till dig Stefan Löfven! Kom igen nuuuu!

  Gilla

 • Rakapuckar

  Dessa jävla hottentotter i MP, är ni nöjda nu? Hade det inte varit bättre med att behålla det vi hade innan? Nu är det import av kolkraft m.m. Och ni tänker på miljön???

  Gilla

 • centurion

  ”Extra nyhetsutsändning från SVT : Pga. den rådande kylan i landet och i större delen av världen, så ber vi alla kära tittare att dra ner på elförbrukningen. Tyvärr så hade ju SVT´s kompisar, miljöpartiet fel, när dom lurade i oss att klimatkrisen bestod i Uppvärmning. Det visade sig ju att det snarare handlade om Nedkylning. Sorry…! Och inte nog med det. Våra kamrater fick ju också för sig att vi har ett el-överskott, vilket fick till följd att Ringhals stängdes ner. Kanske inte så lyckat nu när vi närmar oss en ny Istid. Sorry, igen…! Men nu när vi alla här på SVT lurat er så länge att vi faktiskt skäms en smula, ja särskilt när vi själva också blivit drabbade av vår egen dumhet, så ber vi er ödmjukast att stänga ner era TV-apparater för den lilla el vi ännu har kvar gör mer nytta i en hembrännings-apparat än i regimens propaganda-kanal. Tack för att ni släcker dyngan”.

  Gäsp…Fan, det var bara en paranoid dröm.

  Gilla

 • Kungen

  Kan jag brygga lite kaffe….?? 😄😄🤣🤣

  Gilla

 • Tony

  Varför inte släcka regeringens största propaganda central SVT/SR,

  Stockholms innerstad är en annan plats där många av deras
  stödtrupper hukar, Liljeholmens säljer stearinljus, det duger gott
  åt sådana som propagerat för att vi skulle stänga ner kärnkraften!
  Det är nyttigt om dom får smaka på sina egna dumheter!

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Det är bättre ifall dom stänger SVT, mycket el sparas och många miljarder sparade. Dom miljarderna kan användas till bättre saker

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Spara på elen. Vi kan inte spara så mycket mera på hushållelen i mitt hem. Alla gamla lampor, vitvaror, uppvärmning är utbytt till lågförbrukande utrustning. Enda sättet att spara är att koppla loss sig från elnäten och förlita dig på solpaneler och ved kaminer och i bästa fall en diselgenerator som kan skjuta till energi vid låga temperaturer.

  Gilla

 • ponnsan62

  Vi vill ha ljus på. natten i alla rum.vi betalar från pensionen.
  Vad tycker du bolund..är det ok

  Gilla

 • Peppe

  Förgrömmade Greta!

  Gilla

 • Björn Kåverud

  Ni tar fett betalt för era tjänster, nu talar ni om för oss att vi ska spara.
  Vet skäms fördömda kritter.
  Halvera mina elräkningar så ska jag tänka på saken.

  Gilla

 • turrim

  Stäng all TV-verksamhet före dammsugarna!

  Gilla

 • hllviken

  Dammsug! – för din hälsas skull!

  Gilla

  • Undrande

   Ja jag ska dammsuga ut av bara helvete, låt det bli elbrist så att pajasarna i regeringen fattar att de är på fel väg!
   Eller så försöker regeringen anpassa även elstandarden till MENA länders nivå för att det ska kännas som hemma…

   Gilla

  • messkalle

   Nya dammsugare har nu en lägre max effekt något som innebär att skiten finns i EU’s certifieringar.
   God Bless UK som lyckade momma ir rävsaxen.

   Gilla

 • Kungen

  Då tycker jag att alla elbilar ska stå stilla 👍👍

  Gilla

  • turrim

   Och tunnelbanan i Stockholm och alla eltåg…. och alla tidningstryckerier….

   Gilla

   • messkalle

    Apropå tåg så planeras för höghastighetståg. Betänk hur mycket koldioxid kommer att släppas ut under hela byggprocessen för att några få ska kunna åka från Stockholm tilll Göteborg/Malmö på 1,5/2 timma. Kärnkraft JA men stoppa Snabbtåg.

    Gilla

 • Jörgen filipsson

  Jag fick i mitt jobb lära mig att man skall inte Prestige gå före bilvärde (jag löste in bilar) i detta fall har det verkligen gått prestige i ett korkat beslut Återstarta Ringhals 1 snarast svälj förtreten inse detta beslut var jättekorkat ianna vi går under helt Skenande Elpriser Förmodad räntehöjning på lån då kanske Svenska folket vaknar men då är det för sent

  Gilla

  • Niklas R

   Problemet är att vi vet inte om det går att återstarta Ringhals 1 nu när det ställts av.

   Gilla

   • Tony

    Jo men det kommer förmodligen att kosta x antal
    miljoner helt i onödan, bara för att dårskapen får
    bestämma!

    Gilla

 • Jill

  Nu börjar det bli riktigt löjligt allt klimattjafs. Hur orkar våra makthavare hoppa på sitt eget folk på det här viset?

  Gillad av 1 person

 • centurion

  ”Dra igång Ringhals…för förståndets skull”.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: