Elpriset under januari dubbelt så högt som förra året

ENERGI. Rekordlåga elpriserna frös inne – Experten: därför har priset fördubblats i januari. Elpriserna har rusat och har under januari mer än fördubblats jämfört med i fjol. Både rörliga och bundna elavtal har stigit och chansen är enligt experter liten för en snar återgång till de tidvis rekordlåga elpriserna under 2020, skriver Dagens Industri bakom betalvägg.

För januari 2021 ser medelspotpriset ut att landa runt eller över 50 öre/kWh i hela landet. Detta kan jämföras med förra året då årsmedlet låg på 15 öre/kWh i norra Sverige och mellan 22-27 öre/kWh i södra Sverige”, säger Christian Holtz, elmarknadsexpert på konsultföretaget Sweco.

– Pettersson är inte tillräckligt kunnig för att göra en djupare analys men konstaterar att:

 • Vi flera dagar i rad har importerat smutsig och dyr kolkraftsel från Tyskland och Polen
 • Att Sverige stängde ännu ett kärnkraftverk, Ringhals 1, den 31 december 2020.
 • Att jordens uppvärmning inte fungerar just nu, det har blivit kallt.
 • Att Miljöpartiet sitter i regeringen.
 • Vindkraften levererar idag c:a 7 procent av vår förbrukning och solenergin är knappt mätbar.
 • Tänk inte på vad som kan hända om det blir riktigt kallt och vindstilla i hela landet och ett eller flera av de kvarvarande kärnkraftverken får problem.
 • Det är lugnt säger energiminister Anders Ygeman (S), Sverige har stora överskott på el. Fråga dem som säljer kolkraftsel till oss idag.
Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

22 thoughts on “Elpriset under januari dubbelt så högt som förra året

 1. Det var länge en medveten strategi att hålla både produktion och överföring av el i statlig ägo. Tillgång till billig och kontinuerlig elkraft var- och är- en av grundbultarna i det Sverige som byggdes. Landet är glest befolkat, mörkt och kallt. Elpriset skattades medvetet lågt länge. Närmast självkostnadspris gällde.

  Men så kom skatteomläggningen för 30 år sedan med de tre vise männen, som var Fell- Olof Kält, Brallan Arsson och Bältros( s k sakkunnig på finansdepartementet).

  I desperat jakt på nya skattebaser, belades över natten samtliga energislag och drivmedel med full moms. Bl a begravningskostnader fick också full moms. Detta är naturligtvis anstötligt och djupt indignerande.

  Vilken förståndig människa supportar sådant här subversivt beteende? Rösta inte på några fler omtänksamma välgörare som vill att ” alla skall med” till varje pris.

 2. Som tur är har Finland köpt ett nytt ryskt kärnkraftverk utöver de två ryska man redan har sedan 70 talet !

 3. Kärnkraft.se… gå in och kolla och se om det är något för dig… jag har fortfarande inte bestämt mig 😊 så åsikter om det är välkommet…

 4. Den rörliga avgiften eller avregleringshittepået, den så kallade överföringsavgiften är idag så hög att avgiften för elförbrukningen, den man kan byta leverantör till, inte längre märks. Den värsta skurken är det statliga (vårat alltså” ägda Vattenfall, som är dyrast.
  Förtryckar och maffiametoder är bara förnamnet på det politikersvinen ihop med kraftbolagen skapade med avregleringen. Allt skulle bli så bra och mycket billigare. Vi blev grundlurade.
  Elbolagen höjer priserna och skatteintäkterna till staten ökar. Elbolagen och staten tjänar storkovan på att pungslå svensken och regeringens intresse för förändring är lika med noll.

 5. MP är ändå nöjda. Dom har nästan fått bort den enligt deras teorier mycket farliga kärnkraften. Istället blir det mer olja och kolkraft som behövs när det inte blåser eller solen skiner. Något som är vanligt i Sverige på vintern.

 6. Bolund påstod idag i riksdagen att vi har ett stort överskott på el.
  Inget behov av kärnkraft finns. Han idiotförklarade 3 ledamöter från M för att de inte kunde förstå att miljön var viktigare.

  Inga hänsyn bör tas till dem som upplever vindkraften som ett stort ingrepp i miljön. Miljöverkets bedömning att 40 db är ett bra mått på acceptabelt buller och behöver inte ifrågasättas. Orkade inte höra allt eftersom hela Bolunds resonemang byggde på ett acceptabelt behov som samhället måste stå ut med. Kärnkraften var överhuvudtaget inte ett alternativ och hur lösningen för elbilar ska se ut, det ville han inte diskutera.

  Miljön, enligt regeringen, handlar bara om koldioxid. De andra faktorerna som påverkar människors liv är negligerbara! Djurliv, buller, förfulning och problem med materialet till vindmöllorna är inget miljörörelsen behöver bry sig om. Kommunerna har fråntagits rätten att avgöra. Åkte själv inlandet i somras och blev chockad över förfulningen. Detta bygger ändå i grund och botten på väldigt lite fakta om klimatet, det handlar om vissas behov av fler maktfaktorer.

 7. Apropå att vi idag i Sverige, importerade el, som motsvarade en avstängd Ringhals reaktor.

  Vi är inte längre självförsörjande på el och vi har inte överskott, när vi som mest behöver elen. Att en sosseminister inte har koll på det, är inte förvånande.

  ”Det europeiska elsystemet allt närmare en blackout – så kan Sverige drabbas.”

  ”Ulf Moberg, teknisk direktör på myndigheten Svenska kraftnät, och en av dem som ansvarar för det svenska kraftnätets tekniska förutsättningar, gick nyligen ut och konstaterade att framtidens elsystem står inför stora utmaningar.

  – Det pratas ofta om att man vill ha ett lika robust kraftsystem som tidigare, men det är inte riktigt så i dag. Vi befinner oss i en utmanande tid för kraftsystemet. Samtidigt som elberoendet ökar, pågår utvecklingen mot mer väderberoende oplanerbar elproduktion och minskade marginaler, menar Ulf Moberg.”

  ”Mats Nilsson, docent och nationalekonom med inriktning på energi- och miljöproblem vid Södertörns högskola, menar att Europas komplexa och sammanlänkande system är känsligt för just minskade marginaler.

  – Det betyder att om det sker en stor störning i ett land så kommer den att sprida sig till grannländerna. Det är de så kallade kaskadeffekterna. Så var det inte tidigare. Då kunde till exempel Frankrike får en stor störning utan att det påverkade något annat land.

  För Sveriges del har marginalerna i systemet minskat i och med att kärnkraftverket Ringhals 1 fasades ut vid nyår, vilket innebar en förlust på cirka 800 MW planeringsbar energi i södra Sverige. Vid det förra årsskiftet kopplades även Ringhals 2, med en effekt på cirka 900 MW, bort. Samtidigt ska stora mängder icke-planeringsbar vindkraft kopplas på systemet.

  Finns det någon risk för en blackout i Sverige?

  – Personligen är jag övertygad om att vi kommer få se en stor störning i det svenska systemet relativt snart. Sen vet jag inte om jag vill kalla det blackout, säger Mats Nilsson.”

  https://bulletin.nu/fokus/all/det-europeiska-elsystemet-allt-narmare-en-blackout-sa-kan-sverige-drabbas

  • En mycket bra kommentar till det vansinne,som ”Regeringen” låter ske.
   T.o.m. en Åsna kunde räknat ur vad som hände,när man stängde ner Ringhals !

 8. Jag försöker verkligen förstå. Vi har ett överskott på el, men Ygeman vill få oss att betala mer, och sedan ge bort pengarna till andra/annat. Den minskade produktionen kommer sedan inte ligga oss i fatet 2022? Knepiga saker det här.

 9. Det är redan elbrist eftersom vi redan idag måste importera smutsig kolkraft. Elbristen kommer att bli än mer påtaglig vartefter. Men även den el som, vi trots allt ändå har att tillgå, kommer att drabbas av kvalitets- nedgångar. Detta beroende på att växelströmmens frekvens är beroende av pålitligheten i systemet, där pikar och dippar kan slå ut den stabila frekvens som krävs. 50 Hz ska det vara, +- 1 Hz variation. Men inte mer.
  Det enda som med säkerhet kommer att fungera klanderfritt är energiskatten och momsen. Men den måste ju regimen få in, oavsett elens kvalitet och leverans-säkerhet. Mutorna till valboskapen måste ju alltid levereras punktligt.

  • Hmm… vad händer med maten i frysen om frysen slutar funka? Det du säger händer redan ibland. Kanske de i framtiden bestämmer sig för att stänga ner vissa områden om nätterna. Det verkar som att de testar det lite här och var iaf…

 10. Ja Ygeman är väl belåten genom att importera dyr el kan man ju räkna med högre elskatter och moms .Nä sätt en stor vev på alla vinkraftverk och låt alla miljöpartister dra i veven tills dom längtar efter kärnkraft igen .

  • Riksdagen kan göra lite nytta genom att de driver några generatorer genom att cykla. Men de är väl för dästa och välgödda för att det ska bli något resultat, antar jag.

Kommentera