Kommunala bolagen allt fler trots att politiker är usla affärsmän

EKONOMI & SKATTER. Hur går det när politiker tar på sig rollen som affärsmän i det växande antalet kommunala bolag? Inte så bra, visar en ny undersökning. Inte sällan är det partipolitiken som styr affärerna samtidigt som insynen i hur skattemedlen används minskar, skriver fPlus.

Liseberg är ett kommunalt bolag. Om någon vill öppna en privat nöjespark i Göteborg kommer denne att behandlas lika då?

De kommunala bolagen blir allt fler. Faktum är att det sedan år 2000 har startats minst ett nytt kommunalägt företag varje vecka och i dag går det att räkna in drygt 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Bostads- och energiföretag brukar vara den allra vanligaste verksamhet som kommuner runt om i landet satt på bolag. Sedan har vi flygplatser, energiföretag, elnät och bussföretag. Men det stannar inte där, över hela landet driver kommuner gym, restauranger, konferensanläggningar och hotell, kaféer och biluthyrningar, de säljer matjord och brandsläckare för att nu inte tala om att bergochdalbanorna och sockervadden på nöjesfältet Liseberg i Göteborg även de ingår i ett kommunalt bolag.

I sin tur gör det dem till en viktig del i den kommunala ekonomin. År 2018 omsatte de drygt 200 miljarder och sysselsatte cirka 55.000 personer i kommunala bolag vilket motsvarar över sex procent av alla kommunanställda i landet.

Kort sagt: kommunala bolag är i många fall både en ekonomisk och politisk maktfaktor i de kommuner där de verkar.

– Pettersson säger att kommunala bolag bäddar för korruption. Styrelseuppdraget kompliceras av att kommunala bolag verkar under både offentlig och privat rätt. Aktiebolagslagen är tydlig när det gäller styrelsemedlemmarnas uppdrag, de är skyldiga att främja bolagets intressen. Samtidigt är de politiker med uppgift att främja kommunens utveckling och väljarnas intressen.

Vad händer när en politiker blir styrelseledamot i ett Aktiebolag. Främjar denne bolagets eller partiets intressen och vilket är bäst för väljarna.

 • Hur blir det med tillstånd av olika slag. Behandlar kommunen bygglov från egna verksamheter på samma sätt som privata? Jag vet att så inte är fallet…
 • Hur går det med offentlighetsprincipen? Granskningen av hur kommunala bolag tillämpar offentlighetsprincipen visar att det finns vissa brister.

Intressekollisionen som uppstår när politiker också ska agera affärsmän är än mer tydlig när det gäller lojaliteten till det egna partiet, som ju inte sällan har placerat personen i fråga i bolaget. De tre vänsterpartierna, (S), (V) och (MP) är tydliga med att bolagsledamöterna ska sätta sitt partis intressen före bolagets. På den borgerliga sidan är det närmast det omvända där samtliga fem partier menar att det är i bolaget som lojaliteten ska ligga.

Läs hela artikeln på fPlus…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kommunala bolagen allt fler trots att politiker är usla affärsmän

 1. Om 55 000 anställda motsvarar 6% av alla kommunalanställda innebär det att drygt 900 000 personer arbetar inom den kommunala sektorn. Otroligt!

  • Sett till de senaste 25 åren har andelen som arbetar inom offentlig sektor minskat. Minskningen har dock skett från en hög nivå. Fortfarande utgör de offentliganställda, inklusive de som arbetar i offentligt ägda bolag, 33 procent av samtliga förvärvsarbetande med 1,6 till 1,7 miljoner av totalt runt fem miljoner sysselsatta.

   • Undrar var siffran skulle hamnat om inte den offentliga sektorn använts som reglerare av invandringen? Siffran borde vara avsevärt lägre om inte ”integrationen” prioriterats!

 2. Att politiker är USLA affärsmän har vi ju i dagarna kunnat konstatera mer än någonsin.
  Dessa politruker som sitter nere i Bryssel och försöker spela business med vaccintillverkarna är väl ett av de mest tydliga exemplen på detta.
  Jag har personligen hävdat från första stund att detta med vaccineringen inte kommer att fungera, eftersom tillverkarna/leverantörerna lurat skjortorna av politrukerna och endast har ett för ögonen och det är business, alltså pengar. Dom som betalar mest får mest !
  Således har politrukerna ännu en gång; “gått på en nit” !

 3. Om kommunala bolag går bra så är det ren tur eller att andra verksamheter får bidraga med oskäligt höga hyror ex. vis då det gäller kommunala bostadsbolag.
  I ett privat företagande är det lättare att finna medarbetare som jobbar för ökad vinst eftersom de påverkar vilka löner som kan tas ut, i många kommunala stämplar medarbetarna in och klagar på låg lön utan att förstå varför den är låg.
  Ja det gäller ju inte tjänster i toppen, det är ett helt annat kapitel.

 4. Kommunala bostadsbolag är det stora fundamentet i invandringen.
  De använder hyresgästernas pengar till andra projekt, något man misstänkliggör när det gäller privata bolag i skola, vård och äldreomsorg.

  Det är också så att kommunala bolag aktivt används som reglerare när det gäller arbetslösheten. Invandrare favoriseras trots brist på kompetens.
  Men det är så enligt vänstern att kunder och patienter än en gång ska betala för invandringens problem. Det ultimata priset är att dö i vårdkön för att andra anses ha större behov.

  Borde användas i undervisningen som beskrivning av ordet rasism!

Kommentera