Folket röstade nej – politikerna sade ja till vindkraft


DEMOKRATI. I måndags hölls ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte i Malung-Sälen om vindkraftsutbyggnaden på Ripfjället. Där röstade en majoritet av politikerna ja till vindkraftparken.

17 vindkraftsverk måste tas ur drift efter haveri. Foto: Privat

Politikerna i fullmäktige i Malung-Sälen röstade under måndagseftermiddagen ja till planerna på att bygga en vindkraftpark på Ripfjället. Röstsiffrorna blev 22 för och 12 emot. Därmed går man emot resultatet av folkomröstningen som ju sade nej till vindkraften.

V, M och SD röstade nej

Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna röstade ja. Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade nej. Det blev en kort debatt på mötet som hölls under coronasäkrade former i en idrottshall i Sälen.

– Pettersson noterar att vid folkomröstningen blev det ett tydligt nej till vindkraftverk på Ripfjället. När politikerna sade sitt körde de över folket och röstade ja. Föga förvånade var socialdemokraterna ledande i att gå emot folket…det är samma socialdemokrater som påstår att Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin.

Företaget WPD Sverige…

Idag på förmiddagen, när det är kyligt men inte extremt, minus 10C i Södermanland, importerar Sverige kolkraft från Polen och Tyskland. Alla länder i närområdet importerar utom Norge.

WPD Sweden har ansökt om tillstånd för att uppföra en vindkraftspark på höjdområdena runt Ripfjället i Malung-Sälens och Torsby kommuner, i Dalarna respektive Värmlands län. Totalt planeras 30 vindkraftverk med högsta totalhöjd om 250 meter.

Projektområdet är beläget ca 60 km norr om Torsby och ca 21 km väster om Malung. Området har goda vindförutsättningar och präglas delvis av modernt skogsbruk. Marken ägs av Malung-Sälens kommun, Bergvik skog och ett antal privata markägare. En parklayout med 30 stycken 6 MW-verk skulle ge en årsproduktion på ca 670 GWh och skulle räcka för att försörja ca 130 000 villor med hushållsel.

Ripfjällets läge

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Folket röstade nej – politikerna sade ja till vindkraft

 • ponnsan62

  Hallå dom skiter i vad ni tycker .
  Ni får hitta på något annat för att stoppa dom ni röstat på.

  Gilla

 • Inger

  Det är väl så det går till i diktaturer?

  Gilla

 • Billy Boy

  Per Bolund (MP) finansmarknads- och biträdande finansminister sen 2014 och Sveriges bostadsminister sen 2019 har starka åsikter om kommunernas lagstadgade vindkrafts-veton.

  Delcitat

  Ska vi nå ett 100 procent förnybart elproduktionssystem, då måste vi ta bort sådana hinder, säger Per Bolund.

  Slut delcitat

  Läs gärna hela SVT:s referat av Per Bolunds missnöje med kommunernas användande av sina lagstadgade vindkrafts-veton. Publicerades den 8 oktober 2020.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-vill-slopa-det-kommunala-vindkraftsvetot

  Per Bolund vill att vindkraften skall byggas ut i ett snabbare tempo innan folkopinionen upptäcker de negativa effekterna och därmed kan lyckas försena eller t o m stoppa vindkraftsutbyggnaden.

  För övrigt, hur kan Per Bolund som miljöpartist klassa vindkraftsutbyggnaden som …

  ”ett 100-procent förnybart elproduktionssystem”

  … om man tar med i beräkningarna all den CO2-skapande fossila energin som använts för att producera själva vindkraftverken, bygga vägar och fundament mm på marken för montering av dessa gigantiskt höga verk?

  Efter kraftverkens beräknade livslängd på endast c:a 12 år skall de monteras ned och marken återställas till ursprungligt skick, vilket medför ytterligare förbrukning av massor med smutsig CO2-skapande fossil energi.

  Så här illa kan det också gå. Verket rasade ihop och hann inte producera en endaste liten KWh elektricitet:

  Unika bilderna från Jörn: Gigantiska kraftverket ligger i spillror. Publicerades 2020-11-23

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/unika-bilderna-se-olycksplatsen-fran-luften

  Gilla

 • Lisa

  Samma sak gäller i eu.

  Gilla

 • Karl

  Det råder diktatur i Malung / Sälens kommun och diktatorn Hans Unander
  kör över alla.
  Socialdemokrati = Diktatur så är det !!!
  Samma gäller Stefan Löven & co
  Demokratin lyser med sin frånvaro i sosse Sverige.
  Malung / Sälen får göra som ryssarna revolution.

  Gilla

 • Jan-Eric Örnberg

  En svensk variant på demokrati!

  Gilla

 • DP

  Helt vansinnigt!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: