Vindkraftpark måste tas ur drift efter haveri

ENERGI. Som vi rapporterade i november 2020 havererade ett 230 meter högt vindkraftverk norr om Jörn i Skellefteå kommun.

Foto: Privat

Vindkraftverken på Aldermyrberget utanför Jörn i Skellefteå kommun är 230 meter höga när de står upp, som jämförelse så är Turning Torso i Malmö 190 meter och Kaknästornet i Stockholm 155 meter.

Nu har orsaken till haveriet undersöks och företaget WPD Onshore tvingas ta samtliga 17 vindkraftverk i parken ur drift.

Enligt företaget orsakades olyckan av att ett blad lossnade från turbinen vilket gjorde att turbinen destabiliserades varpå tornet gav vika.

Bladet lossnade på grund av att en infästning var felkonstruerad. Felet har uppstått på en specifik tillverkningsomgång och samma defekt finns på samtliga enheter, varför de 17 vindkraftverken fått tas ur drift.

Tillverkare är det danska företaget Vestas

– Pettersson har tidigare skrivit om vindkraft som mördar, är smutsig och oekonomisk samt farlig, så inget är nytt. Läs Här

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Vindkraftpark måste tas ur drift efter haveri

 1. Men hur tänker man när man anställer ett danskt företag till vindkraft i svenska norrland? Hur stor erfarenhet har danskar av en norrlänsk vinter? Hade det varit ett ryskt företag, så hade de iaf vetat vad dessa vindkraftverk bör tåla…

  • Vestas Wind Systems A/S är en dansk tillverkare av vindkraftverk. Företaget anses som en av världens ledande inom sitt fält och är det största bolaget räknat i antal installerade enheter. År 2010 hade Vestas installerat fler än 41 000 vindkraftverk i 65 länder på 5 kontinenter.

   Vestas har 25.000 anställda och omsätter 66 miljarder SEK. Jag tror inte det finns några ryska vindkraftverkstillverkare som har Vestas erfarenhet.

 2. Roten till det onda är valfusket 2018 där Miljöpartist med sina 4% har ställt till det allt för jävligt.
  Januariöverenskommelsen har kvaddat det mesta i Sverige.

   • Har Kärnkraft-SE sen juni och har inte vart några problem. Dock ingen större skillnad mot Eon tidigare. Kärnkraft-SE käns lite som nätets Bahnhof. Men en annan fråga är ju vad händer om Kärnkraft-SE konkar? Bolaget är ju typ rätt nystartat.

 3. Det odemokratiska språkröret Per Bolund (MP) vill avskaffa en viktig del i den kommunala demokratin. Bolund ogillar förseningar som uppstått i utbyggnaden av vindkraften i Sverige där många kommuner och dess invånare utnyttjat sin lagstadgade vetorätt.

  Ska vi nå ett 100 procent förnybart elproduktionssystem, då måste vi ta bort sådana hinder, säger Per Bolund.

  Läs gärna hela SVT:s referat av Per Bolunds missnöje med kommunernas användande av sina lagstadgade vindkrafts-veton. Publicerades den 8 oktober 2020.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-vill-slopa-det-kommunala-vindkraftsvetot

  Per Bolund vill att vindkraften skall byggas ut i ett snabbare tempo innan folkopinionen upptäcker alla negativa effekter de drabbas av. Med vetorätten kan kommunerna nämligen försena eller t o m stoppa vindkraftsutbyggnaden på sina hemorter.

  För övrigt, hur kan Per Bolund som miljöpartist klassa vindkraftsutbyggnaden som …

  ”ett 100-procent förnybart elproduktionssystem”

  … om man tar med i beräkningarna all den fossila energin med des utsläpp av koldioxid (CO2) som använts för att producera själva kraftverken, bygga vägar och fundament mm på marken för montering av dessa gigantiskt höga vindsnurror?

  Efter kraftverkens begränsade livslängd på endast c:a 12 år skall de monteras ned och marken återställas till ursprungligt skick.

  Dessa markarbeten medför ytterligare förbrukning av smutsig fossil energi som genererar mängder av koldioxid (CO2), d v s den gas som klimatalarmisterna påstår vara orsaken till en global uppvärmning, som det i sin tur saknas vetenskapliga belägg för att den öht finns.

  Unika bilderna från Jörn: Gigantiska kraftverket ligger i spillror. Publicerades 2020-11-23

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/unika-bilderna-se-olycksplatsen-fran-luften

 4. Min sanning är att beställarna av vindkraftsparken lagt ned mycket energi på att göra samhället koldioxidfritt. Effekten av deras arbete blev nolll.
  Beställarna är miljöpartister vilka sannolikt inte skrivit en klausul att vid konstruktionsfel skall leverantören ersötta förlusten av effekt.
  Så mycket energi hade och har inte beställarna (politikerna). Nu blir det att.de strömlösa konsumenterna som får betala.

Kommentera