Putins palats väcker ilska

KORRUPTION. I Ryssland finns mängder av överdådiga slott och palats, framförallt från Tsartiden, men de palatsen tillhör staten. Nu är det ett annat palats som upprör. Oppositionsledaren Alexej Navalnyjs organisation har släppt en video på Putins palats, fyllt med glänsande överdådig lyx, president Vladimir Putin påstås i hemlighet låtit bygga ett privat jättepalats vid Svarta Havet i södra Ryssland. Palatset har kostat 100 miljarder rubel, motsvarande över 11 miljarder kronor.

Putins Palats vid Svarta Havet. Bild från Youtube

Uppgifterna kommer från den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och hans organisation som även kommit över bilder, både av palatsets exteriör och dess interiör. Detta främst tack vare personer som arbetat med palatset och chockats av överdådet, uppger Navaljnys organisation.

Aleksej Navalnyj hävdar att Putin via en avancerad korruptionsplan under många år kunnat gömma undan många miljarder rubel för att kunna bygga palatset.

Mest upprörda verkar dock folk vara över Putins toalettborstar som påstås kosta 6-7.000 kronor styck och vara från ett italienskt designföretag. Putin lär inte städa toaletterna själv och drygt 20 procent av ryssarna har fortfarande utedass.

På filmen att strålande sätt att protestera

På Amazon.uk finns det Putinprodukter att köpa om någon tycker det är kul…

Efter hemkomsten till Moskva uppmanade Navalnyj sina anhängare att delta i den gångna helgens demonstrationer. Gensvaret var stort över hela landet. I de största städerna Moskva och S:t Petersburg samlades över 20.000 och framför allt i huvudstaden blev det våldsamma konfrontationer med polis. Över 3000 personer uppges vara gripna.

Det fanns anledning att räkna med stor uppslutning. Dels anses landets ende seriöse oppositionsledare ha imponerat och fått ett starkare stöd hos många ryssar för sitt mod att återvända till hemlandet, trots en självklar arrestering som följd. Dels hade hans organisation, bara två dagar efter Navalnyjs hemkomst släppt filmen om Putins palats.

År 2013 dömdes den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj till fem års fängelse för att ha förskingrat skog till ett värde av drygt tre miljoner kronor under sin tid som rådgivare åt Kirovregionens guvernör Nikita Belych.

Själv nekar han. Många kallar anklagelserna absurda och domen ett sätt för den ryska ledningen att oskadliggöra en av president Vladimir Putins skarpaste kritiker samtidigt som man varnar andra från att motarbeta de som styr i Ryssland.

Domen omvandlades senare till villkorlig dom.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Putins palats väcker ilska

 1. Enligt officiella uppgifter från Kreml så är Putins privata egendom tämligen blygsamt. En lägenhet på 77 kvm plus ett garage i S:t Petersburg, två sovjetbyggda bilar från 60-talet, en Lada Niva och en summa motsvarande några miljoner kronor på ett bankkonto.

  https://www.newsweek.com/what-does-putin-officially-own-448307
  https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin#Personal_wealth

  Detta är väl också det som man ska tro på om man inte vill vara en ”rysshatare” och gå i de rödgrönas ärenden.

 2. Om 20 000 av Moskvaborna var ute på gatorna så är det lika med 0,17 % av befolkningen i staden som är ca 12 500 000 pers. Inte så mycket att bry sig om alltså och i paritet med Navalnys betydelse i politiken.

  Det sk ”slottet” har valsat runt på nätet, även filmen, sedan det projekterades som ett sanatorium för barn för ca 15 år sedan. Ständiga byggskandaler med mögelskador, rivning, återuppbyggnad och ägarbyten mellan olika byggoligarker pågår sedan 2010 och fortfarande vilket borde ha bekymrat Putin om han haft något intresse av anläggningen.
  Han hade väl i så fall, som alla andra, besökt och kollat upp läget någon gång men det visar sig nu att han aldrig varit där!

  Västmedia behövde ett nytt hatobjekt sedan Trump försvann och då är Putin först i den kön.

  • Västmedia behöver ett rött skynke för att avleda uppmärksamhet ifrån det som sker inför öppen ridå men inte vill bli känt. Om det är Trump, SD, Putin eller något annat som får känslorna att svalla spelar ingen roll.

 3. Märkligt Abzurdistan kan ha sååå god inblick,i Rysslands förehavande !
  Har Abzurdien agenter placerade lite runt om i världen,eller är det bara fantasier skribenterna plitar ner i Stats-pressen ?
  Vore bättre de sett över sitt eget land och skickat hem allt oskräde som invaderat landet,senaste 20-30 åren.
  F.ö. gick Putin idag ut och klargjorde,att han inte är ägare till Slottet, som hans rivaler påstår.
  Ägare är Ryska staten,i motsats till G.Perssons Gods i Sörmland…
  Frågan är varför inte Socialistiska Abzurdska PK-pressen,rapporterar om detta ! (säljer kanske inga lösnummer ?)

  • President Putin förnekar nu kategoriskt att han (eller några av hans släktingar) äger palatset och nu framkommer också att bilderna inifrån byggnaden inte är fotografier utan teckningar av en artist, på begäran av Savalny. Givetvis har den ryske presidenten tillgång till flera representationsbyggnader, då han ju är statschef i en militär supermakt med drygt 140 miljoner invånare. För övrigt kan noteras att Sveriges statschef, den svenske kungen, till sitt förfogande har ett tiotal slott – bl.a. Stockholms slott, Drottningholms slott, Stenhammars slott i Södermanland, Sollidens slott på Öland och Sofiero slott i Skåne.

   • Varför kommenterar du under olika alias? Håll dig till ett blir du trovärdigare.

    Kungen äger några fastigheter privat, de flesta ägs av staten.

    Men är Putins palats byggt av ryska staten är det inga problem som jag skrev i inlägget.

 4. Fake News som vanligt. Putin har inget med det här att göra. Den kriminella idioten Navalny kan hitta på vad som helst, rysshatarna i Sverige tror på det ! Poltava sved hårt ! Svenskarna kanske borde ta en titt på vilka palats tex. Göran Persson och andra svenska kommunister bor i !

  • Vi ser på TV då och då hur Göran Persson bor, jag har till och med varit där och tittat. Det är en rejäl bondgård men inget palats, byggkostnaden beräknades till sex miljoner år 2006, sedan hade Persson och frun köpt jordbruk och skogsmark runt för c:a 12 miljoner. Harpsund och Sagerska är statsministerns officiella residens ägda av staten. Där får nästa statsminister flytta in när Stefan Löfven avgår.

   Problemet för Vladimir Putin verkar vara vem som finansierat detta och att han verkar äga det privat. Putins officiella lön räcker garanterat inte till.

   Är det ryska staten som äger och har byggt borde det inte vara några problem.

   Sedan tycker jag du ska vara försiktig med att kalla folk rysshatare. Jag tror inte dom som ogillar Joe Biden eller Donald Trump hatar amerikaner och folk som inte gillar korruption hatar inte ryssar.

 5. Fast å andra sidan såg Putin till att ta tillbaka de 95% av Ryssland som den onämnbara gruppen roffade åt sig efter Sovjets fall och återbördade de tillgångarna till folket. Vi pratar här om en man som tog tillbaka 1000-tals om inte 10000-tals miljarder i värden från dessa näsvisa som annars hade hamnat i City of London, New York eller Tel-Aviv t.ex. Väldigt missunnsamt att inte låta honom få ett i sammanhanget väldigt billigt litet gods som tack.

 6. Ryssarna är som svenskarna för snälla vad gäller att acceptera sina ledares nycker och levnadssätt.
  Ryssland är sig likt vare sig det är ett feodalvälde med en tsar eller en diktatur med en kommunist som ledare.
  Ledare går ej i takt med folket utan tvingar folket att gå i takt enligt ledarnas order.
  Ryssland och Sverige är mycket lika, ett disciplinerat folk som följer bibelns ord, ”till herrar och styresmän gives ej starka drycker ty de kunna under rusets inverkan förvränga lagen för den fattige och olycklige.
  Men till den fattige och olycklige gives vin och starka drycker så att han under rusets inflytande må förglömma sin vedermöda.”

 7. Gazproms förste ägare och då bland de rikaste i Ryssland?

  Har för mig att de konfiskerade hans företag och burade in honom för sk. skattebrott av något slag för många år sen?

 8. Och i Sverige har vi Göran Person med sitt gods. Finansminister Sträng köpte fastighet i Gamla Stan så lägligt att det skulle renoveras med statens pengar. Men själv visade sossen upp sig med säkerhetsnål i bakfickan så att ingen skulle komma på tanken att stjäla plånboken. Det var på den tiden vanligt folk med eller utan säkerhetsnål kunde lämna ytterdörren olåst. Nu har sossarna fullständigt ödelagt det här landet med allt tjuvpatrask som de bjudit in.

 9. 11 miljarder. Billigt om man jämför med vad svenska skattebetalare får punga ut med varje år. Här händlar det om 100-tals miljarder.

  • Hade för mig att Navalny sade CTO billion dollars… (100 miljarder) men kan ha hört fel… I vilket fall är det ett fuskbygge som byggs om från grunden igen… men se filmen själva… man häpnar. Han har till och med kopierat de gamla Tsargrindarna från Romanoffs residens… helt klart vadhan anser att han är den lille spionerande kaffepojken.

   Visst har han gjort bra saker, men sådant här är inte OK… men det är tidens anda = dekadens och moraliskt förfall

Kommentera