Kommunpolitiker har lägre utbildning än riksdagsledamöter


INRIKES. Sveriges riksdagspolitiker har oftast högre utbildning än kommunpolitikerna, visar en kartläggning från SCB. Hälften av landets riksdagsledamöter har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre, men när det kommer till kommunpolitiker har enbart en tredjedel sådan utbildning.

– Kommunpolitikerna har den lägsta utbildningsnivån när vi jämför ledamöterna i riksdagen, regionerna och kommunerna, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB i ett pressmeddelande.

Högst andel högutbildade kommunpolitiker finns i Lund, lägst andel i Ragunda, Bjuv, Vindeln och Munkfors.

-Pettersson säger att utbildning är viktigt, om det är rätt sorts utbildning och inget genustrams från Södertörn. Men minst lika viktigt är sunt förnuft och livserfarenhet och det saknas allt för ofta på många håll…

SVT beklagade sig över att medelålders vita män utan utbildning röstade på Donald Trump, men jag har aldrig hört SVT beklaga sig över att en medelålders vit man utan utbildning är statsminister i Sverige.

Från juni 2015

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Kommunpolitiker har lägre utbildning än riksdagsledamöter

 • Egon.

  Misstänker propaganda, någon borde undersöka hur många kassörskor och frisörer det finns hos sossarna.
  men jag veta att Bosse Ringholm aldrig varit i närheten av en skola.
  Men hos SD är de högutbildade, det är kanske dessa de räknat.

  Gilla

 • Tony

  Är det någon som vet ifall Stefan Löfven gått i skolan??

  Gilla

 • G Nordström

  Denna 1% säger att e har en läkare utbildning men de flesta dumpar i proven. Så hur sann är statistiken?

  Gilla

 • Kungen

  Är det möjligt ?? Har dom inte ens gått ut grundskolan ??

  Gilla

 • Lennart

  Kommunpolitikerna lever ändå i verkligheten. Dom ser ju vad deras beslut får för effekt. Även om det ibland är någon annans fel och ansvar när något blir alldeles fel. Riksdag och regering däremot har lämnat jorden för länge sedan. Dom svävar i en egen bubbla och tar inget ansvar och har inga bekymmer. Hur skulle det annars kunna vara två miljoner personer som inte är födda i Sverige. Men det är ju kommunernas ansvar tycks regeringen tro, trots att ingen kommun har frågat efter mer analfabeter när det varken finns bostäder eller jobb.

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Nu finns det utbildningar och sedan finns det utbildningar. Vissa examina torde inte vara värt pappret de är tryckta på.

  Men, det som framförallt är slående bland rikspolitikerna är den näst intill totala avsaknaden av arbetslivserfarenhet. Det är i kontakt med verkligheten som utbildning blir bildning.

  Gillad av 1 person

 • Billy Boy

  Vi minns ju fd utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) som i opposition lovade …

  Som utbildningsminister i regeringen Löfven 1 sa Fridolin att det tar 6 år.

  Gustav Fridolin är utbildad till folkhögskolelärare och har tidigare också arbetat som journalist. Efter att han avgått som språkrör i (MP) och som utbildningsminister i regeringen Löfven 1 återgick Fridolin till läraryrket.

  Gillad av 1 person

 • Bertil

  Här skall väl rubriken ändå lyda ”Kommunpolitiker har ÄNNU lägre utbildning än riksdagsledamöter”. Jo, tack. Jag har haft mina duster med såssepolitikerna i min hemkommun väster om Sthlm. Värre dårar har jag aldrig nånsin mött.

  Gilla

 • Leif

  I Sverige behövs bara slutbetyg från Bommersviks Särskola för att leda regeringen och riksdagen och alla myndigheter.

  Gillad av 1 person

 • Moberg

  Vad gäller ”välutbildade” så tro inte för en sekund att alla dessa kan jämföras med den svenska skolans elever, även om de är sämst utbildade i Norden.
  Jag har mött otaliga av dessa gossar från mena länderna vilka skryter med att ”I stood first” alltså bäst i klassen. Jag har frågat många den enkla frågan ”hur lyder Phytagoras sats” de flesta vet att A kvadrat + B kvadrat = C kvadrat men har inte det ringaste hum om när de kan ha användning av den.
  Precis som många av våra politiker har de teoretisk utbildning men ingen praktisk och livserfarenheten de har med sig är ej gångbar i civiliserade länder.
  Riksdag och Regering har i mångt och mycket blivit klubbar för likasinnade som inte har en aaaning om hur den svenske medelsvensson lever och tänker.
  Medelsvensson i sin tur blir mindre och mindre intresserad av politiker och partikäbbel eftersom klubbarna, inte tar beslut som gör livet lättare för dem.

  Gilla

 • Tony

  Det skulle man min själ inte kunna tro när man ser vilka
  beslut som fattas?

  Gilla

 • Nils Dacke

  Som sagt var, det är oerhört stor skillnad på bildning och utbildning. det är mycket bättre med en bildad person med sunt förnuft, logiskt tänkande och förmåga till konsekvensanalyser än en s.k utbildad person från de numera indoktrinerande svenska högre lärosäten.

  Gilla

 • Andersson

  Det borde framgå att det är skillnad på utbildning och bildning. Som regeringsmedlemmar och riksdagsledamöter beter sig på TV, Twitter och Twitter.

  Gilla

 • centurion

  Hmm, vad kan vara lägre utbildning än en svetsarlärling som ej avslutat sin kurs. Och som ej blivit godkänd. Och som ej erhållit något slutbetyg…
  Slutsats : Samtliga kommunpolitiker ute i landet har alltså en utbildnings-bakgrund motsv. ”Misslyckad svetsarlärling-pryo-elev-nivå”.
  Verkar som SCB ägnar sig åt hets mot yrkesgrupp.

  Gilla

 • Erik

  Snälla. Ta bort i:et mellan ”än” och ”Riksdagsledamöter”.

  Gilla

 • Stenbock

  Men i gengäld har dessa livets utbildning,i motsats till de som lyckats armbåga sig fram till en välbetald plats,som knapptryckare i Riksdagshuset.
  Av de beslut som dessa ”välutbildade” tar,framgår att de borde gått om många klasser, alt. fortbildat sig !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: