Spänningar mellan Kina och Taiwan

UTRIKES. Kina har för andra dagen i rad genomfört omfattande flygövningar i ett område som Taiwan betraktar som en del av sin luftförsvarszon, skriver Reuters.

Enligt Taiwans försvarsdepartement flög femton kinesiska flygplan, varav tolv stridsflygplan, in över ett området under söndagen. På lördagen hade åtta kinesiska bombflygplan och fyra stridsflygplan flugit i området.

Som en reaktion på Kinas agerande upprepade president Joe Bidens nytillträdda administration på söndagen USA:s budskap om att landet står bakom Taiwan i konflikten med Peking och en grupp med amerikanska marinfartyg anlände under söndagen till Sydkinesiska havet.

Fartygen leds av hangarfartyget USS Theodore Roosevelt och är enligt USA på plats i Sydkinesiska havet för att genomföra rutinmässiga uppdrag för att ”säkerställa havets frihet, bygga partnerskap och främja sjösäkerhet”.

USS Theodore Roosevelt foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Kaylianna Genier.

Kina har upprepade gånger klagat över att amerikanska fartyg närmat sig öar som ockuperats av Kina i Sydkinesiska havet.

-Pettersson säger att det är ingen ny konflikt. Det kan vara Kina som testar USA:s nya presidenten…

Kina har byggt konstgjorda öar, hundratals mil hemifrån på vatten de inte har rätt till, på rev i Sydkinesiska havet mellan Vietnam och Filippinerna som de använder som militärbaser. Grannländerna är inte glada men miljörörelsen är tyst.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Spänningar mellan Kina och Taiwan

  1. “Se upp för dårarna”, för nu är det fritt fram när auktoriteten har lämnat och pajas-styret tagit över världens mäktigaste ämbete.

Kommentera