Stäng

Juristen Karin Lilja döms till 14 års fängelse för att ha beställt mord på advokat Henrik Olsson Lilja, hennes f.d. man

BROTTSLIGHET. Den 6 september 2019 sköts en advokat utanför sin bostad på Kungsholmen i Stockholm. I en tidigare prövning har en man, Billy Rieloff Aspillaga, dömts för försök till mord till fängelse 14 år för att ha avlossat det livshotande skottet.

Det här målet har handlat om prövningen av åklagarens påstående att det var advokatens före detta fru som låg bakom skjutningen. Tingsrätten anser att åklagaren har bevisat att kvinnan låg bakom skjutningen och att hon därför ska dömas för anstiftan av försök till mord till fängelse 14 år. I målet döms även en man för medhjälp till försök till mord till fängelse 6 år. Därutöver döms en kvinna och två yngre män för förberedelse till mord respektive stämpling till mord till skyddstillsyn.

Stockholms Tingsrätt Mål: B 5822-20

– Pettersson säger att det var ingen direkt lycklig skilsmässa. Paret har två barn…

TIDIGARE 2020-06-17. Toppjuristen Karin Lilja begärs häktad, misstänks för ha beställt mord på advokat Henrik Olsson Lilja

BROTTSLIGHET. Karin Lilja, född 1968, har en karriär som jurist och domare bakom sig, nu begärs hon häktad för att ha beställt skjutningen mot advokat Henrik Olsson Lilja. Hon misstänks för anstiftan till mordförsök.

Karin Lilja begärdes häktad redan kort efter dådet i september 2019, men släpptes senare. I april häktades hon dock misstänkt för stämpling och förberedelse till mord mot Olsson Lilja vid ett tidare tillfälle, under hösten 2018. I april dömdes en 54-årig man till tolv års fängelse för mordförsök.

Lilja förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret sedan år 2016. År 2018 dömdes hon för två fall av våldsamt motstånd (begångna under år 2017) till dagsböter och år 2017 dömdes hon för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd (begångna år 2015) till villkorlig dom och dagsböter. Under år 2016 meddelades Lilja ett kontaktförbud gentemot målsägande i aktuellt mål.

Av personutredningen framgår att Lilja är sjukskriven sedan drygt fem år tillbaka, enligt egen uppgift på grund av fysisk ohälsa. Hon har uppgett att försörjningen sker genom sjukersättning. Lilja är folkbokförd på angiven adress men har sedan år 2014 flyttat runt bland olika adresser.

Hon vill inte uppge var hon har bott då hon inte vill bli hittad av målsägande, som enligt henne har utsatt henne för allvarligt våld. Under utredningen har Lilja inte uttryckt något kriminellt leverne utöver tidigare lagföringar. Någon missbruksproblematik har inte framkommit och hon tillstår ingen psykisk/psykiatrisk problematik. Därtill beskrivs det sociala umgänget som prosocialt. Beträffande aktuella brottsmisstankar nekar Lilja till brott. Lilja har under personutredningen inte lämnat några uppgifter som indikerar en förhöjd risk för framtida kriminalitet, men på grund av tidigare lagföringar avseende våldsbrottslighet kan en förhöjd risk för liknande brott ändock konstateras.

Utöver meddelat kontaktförbud gentemot målsägande och den konfliktfyllda situationen dem emellan, har några övriga uppgifter som är riskhöjande avseende våld mot närstående inte framkommit. Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit görs en sammantagen bedömning där risken för framtida våld mot närstående tycks ligga i det lägre intervallet medan risken för generell våldsbrottslighet bedöms vara något förhöjd. Ett visst övervakningsbehov kan därmed konstateras.

Dock tillstår Lilja ingen vålds- eller aggressionsproblematik och någon övrig kriminalvårdsspecifik problematik har inte framkommit. Förutsättningar för skyddstillsyn bedöms således saknas. På grund av fysisk ohälsa och en längre tids sjukskrivning bedöms Lilja inte uppfylla lämplighetskriterierna för samhällstjänst. Även om Lilja inte tillstår någon psykisk eller psykiatrisk problematik kan ett utlåtande jämlikt 7 § Lagen om särskild personutredning i brottmål m.m. lämpligen inhämtas för vägledning i påföljdsfrågan. Detta mot bakgrund av det misstänkta brottets karaktär.

 • TIDIGARE 2020-04-16. Billy Rieloff Aspillaga döms till 12 år för avrättningsförsök av advokat

BROTTSLIGHET. Det var en enig Stockholms tingsrätt som dömde 54-årige Billy Rieloff Aspillaga till 12 års fängelse för att ha avlossat två skott mot advokaten Henrik Olsson Lilja, dessutom ska han betala 220.000 kronor i skadestånd. – Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger rådmannen Erland Koch i ett pressmeddelande.

Billy Rieloff Aspillaga Foto: Polisen

Billy Rieloff Aspillaga är sedan tidigare dömd flera gånger. Han rymde från Kumlaanstalten 2004 och var tidigare medlem i Södertäljeligan, som genomförde uppmärksammade bank- och värdetransportrån. Han förnekar mordförsöket.

-Pettersson undrar varför herr Aspillaga gick lös i samhället, han hade tillräckligt på sitt samvete för att aldrig få vistas bland folk igen.

Motivet har inte kunnat klarläggas, men gärningen var planerad, enligt tingsrätten. En kvinna som misstänks för anstiftan till mordförsök på advokaten Henrik Olsson Lilja och förhördes samt begärdes häktad släpptes senare.

 • TIDIGARE 2019-09-06 Känd advokat, Henrik Olsson Lilja, skjuten med flera skott – hittades i trapphus

BROTTSLIGHET. En stor polisinsats pågår på Kungsholmen i Stockholm, sedan en person skjutits på fredagsmorgonen. Enligt uppgifter är det en känd advokat som har skjutits i bröstet. Han ska ha hittats i ett trapphus och ha varit vid medvetande och själv kunnat ge ledtrådar till polisen efter skjutningen.

Lilja ska ha skjutits i bröst, huvud och buk och ska ha överrumplats på väg till jobbet. Husrannsakan pågår.

Polisen

Polisen hanterar i nuläget mordförsöket som en isolerad händelse utan känd koppling till nyligen inträffade våldsbrott. En kvinna har gripits. 

Den skjutne är en känd brottmålsadvokat som försvarat mängder av kriminella med namnet Henrik Olsson Lilja.

 • Lilja var ASAP Rockys försvarsadvokat nyligen, men blev utbytt.
 • Henrik Olsson Lilja har även försvarat gudsmannen Halef Halef i Södertälje.

-Pettersson säger att det är fredagsförmiddag i det nya Sverige, justitieminister Morgan Johansson vill inte uttala sig.

Uppdaterat: Händelsen verkar inte kopplad till de yrkeskriminella gängen.

Omhändertagen rådman slogs med polis – ”vi fick lyfta ut henne från polisbilen”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 reaktioner på “Juristen Karin Lilja döms till 14 års fängelse för att ha beställt mord på advokat Henrik Olsson Lilja, hennes f.d. man

 1. Kommer de stackare hon dömt till många år i fängelse få resning nu när det avslöjats vem hon är?

 2. Nu kan Karin skriva resningsansökan för 20-kronors telefonkort (betalningsmedel på kåken)

 3. Hon tappade förtroendet för sin advokat (frasen de häktade använder när de vill byta advokat)

 4. Som rådman på domstol har hon säkert skickat kvinnliga förövare till kåken. Kan bli mycket intressant för henne när hon ska umgås bland de som hon själva kan vart med och dömt under sin karriär. Karma is bitch!

  1. Ingen större risk. Alla som hon dömt är ute för länge sedan.
   Hon har ju varit sjukskriven 5 år?
   Hur kan det komma sig att vissa kan vara sjukskrivna så länga utan Försäkringskassan utförsäkrar dom som de gör med a´vissa andra+?

   1. Finns långtidsdömda kvinnor också. Och rena himmelriket för fångarna på Hinseberg, när det kommer in en domare eller kollega till de domare som dömt dessa kvinnor. Men du har rätt i det med sjukskrivningen. Läste häromåret att FK nekar sällan sjukskrivning till högutbildade. Lika inför lagen, tssss ……….

 5. Att en välutbildad person som denna Karin Lilja inte kan uppträda som en civiliserad svensk är obegripligt. Nu hoppas jag hon är fråntagen sin rätt att arbeta som advokat.

  1. Ska vi se, en narcissistisk feminist som anser att hennes ex alla framgångar är hennes och därmed står han i vägen för henne. Varför skulle hon inte likvidera honom?

   1. Man kan ju undra varför hon skulle tänka på det sättet? Feminismen, speciellt radikalfeminismen, ägnar sig åt att fortsätta med att sparka in öppna dörrar. Inget skulle hindra henne. Dagens samhälle är inte jämställt längre. Det är vi kvinnor som har makten, ni män ska bara maka på er. Rättvisa? Nej, snarare rattvisa. Här är lite om toppjuristen: https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/toppjuristen-fick-miljoner-av-olsson-lilja-i-uppgorelse/

   2. ”Man kan ju undra varför hon skulle tänka på det sättet?”
    Feminismen är en sekt inom den socialistiska ideologin, en ideologi som har identitetspolitiken som sin kärna med sin offergrupp mot förövargruppen.
    Inom feminismen är offergruppen kvinnor och förövargruppen män.
    I enlighet med den socialistiska dogmen har offergruppen alla rättigheter medan förövargruppen har inga eller extremt få rättigheter. En person ur offergruppen har rätt att attackera och till och med döda en person ur förövargruppen i förebyggande självförsvar utan att det ska läggas personen ur offergruppen till last.

    Om hon tyckte att han stod i vägen för hennes planer då har hon, enligt ideologin, rätt att eliminera honom.

 6. Sådan Justiz…. Sådana jurister,i ett anarkistiskt land under fullständig misär,och förfall.

  1. Kanske har undgått dig men de flesta juriststudenter är numera kvinnor. Fokus genom hela grundskolan har kvinnoanpassats, från fakta- och logikbaserad undervisning till känsloargument och resonemangsundervisning. Fakta ↔ känslor, känn på den du. Och svara sen på frågan, varför Sverige går utför!

 7. Här kan man ju iallafall tala om ett visst straff! Livstids utvisning saknas dock. Men jämför detta med kyrkogårdtortyren, där blev det mycket lindriga påföljder!

  1. Utvisning till vad? Hon är ju svenska.
   I detta fall blev det i alla fall ett straff och inte en massa gullegull,

   1. Gunnebo stängsel ock LANDSORTS DJUPET tycker jag
    kan passa för båda två ta också med Rakmat Akilov
    och Den stackars Englas MÖRDARE så blir det luftigare
    på Kåken

 8. Ni ser…nu faller även domare…för sina sjuka brott…när ska Sveriges landsförrädare falla !?

  Rösta mot idioti och rösta för:
  ANSVAR
  RÄTTVISA
  HARMONI
  FÖRSTÅND

  Det är dina barn och barnbarn som får lida om DU röstar dumt 😥

Kommentera

%d bloggare gillar detta: