Rymningar från ungdomshem ökar kraftigt


LAG & RÄTT. Rymningar från slutna ungdomsvårdshem har mer än fördubblats under det senaste året. Statens institutionsstyrelse (Sis) noterade 25 så kallade avvikelser under 2020, jämfört med elva under 2019, rapporterar Dagens Juridik.

Abdirizak Osman dömdes till tre år på Sis-hem för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott. I torsdags greps herr Osman efter att på en permission blivit hämtad av taxi och varit fri i ett halvår. Foto: Polisen

På slutna ungdomsvårdshem finns ungdomar mellan 15 och 17 år som har dömts för allvarliga brott.

Avvikningar ska inte ske. En förutsättning för att ungdomar ska få den vård och behandling de har rätt till är att de är på plats, säger Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på Sis, till Dagens Juridik.

För att förbättra säkerheten har Sis lagt sju miljoner kronor på bland annat bättre staket, modernare kameror och säkrare dörrar.

– Pettersson säger att detta är ett resultat av genustramsarnas inflytande. Ungdomarna på Sis-hemmen har tillgång till mobiler och internet. Det är en följd av de lagändringar som riksdagen beslutade om 2018, men också av att barnkonventionen blivit lag och att Sis fått kritik för att inte leva upp till de mänskliga rättigheterna.

De kan i princip ta mobilen och ringa en taxi när de ska ut på äventyr.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Rymningar från ungdomshem ökar kraftigt

 • Lennart

  Det är väl valfritt om man vill stanna inne eller g ut på stan en stund. I Sverige är det väl förbjudet att låsa in någon, speciellt ”barn”. Så rymningar är det väl inte. Annars förstår jag inte varför det är viktigt att dom små barnen får hur många chanser som helst att ändra sitt liv. Något som dom helt klart inte är intresserade av. Men det blir väl en stämning för diskriminering om inte barnen är fria att komma och gå som dom vill. Någon aktivist som hjälper till med pappersarbetet är det nog inte svårt att hitta.

  Gilla

 • Kungen

  Enkel lösning : Elektronisk fotboja som ger ström i benet och högt larm om området lämnas. Inga undantag. Inga besök. Inga permissioner. Inga mobiler eller datorer.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: