Fler än tänkt kan få uppehållstillstånd


INVANDRING. Regeringens kompletterande förslag till Migrationskommitténs betänkande måste förtydligas. Det anser Migrationsverket som annars ser en risk för att fler personer än vad som är tänkt kan komma att omfattas av de föreslagna nya bestämmelserna, skriver Dagens Juridik.

Steget Efter

Enligt Migrationsverket kan exempelvis personer som tidigare omfattats av gymnasielagen beröras av den nya föreslagna lagstiftningen. Myndigheten vill därför se ett förtydligande av hur man ska pröva särskilt ömmande omständigheter mot dessa personer, som ofta, har ett gällande beslut om utvisning.

Vidare anser Migrationsverket att det är oklart hur man ska bedöma fall som rör personer som ska kunna beviljas uppehållstillstånd om de vill ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med en person som i Sverige har välgrundade utsikter att få ett varaktigt uppehållstillstånd. Villkoret är att förhållandet varit etablerat redan i hemlandet, och framstår som seriöst.

Migrationsverket pekar i remissvaret på att det inte är helt klart hur stor betydelse anledningen till att personerna inte bott tillsammans i hemlandet har för frågan om när bestämmelsen kan användas. Denna oklarhet kan innebära att förslaget kan omfatta fler än de som det syftar till att omfatta.

– Pettersson misstänker att regeringen medvetet är otydliga just för att fler ska få stanna. Annars kan miljöpartiet bli griniga. Sedan hösten 2015 har Stefan Löfven pratat om att begränsa invandringen.

Beviljade uppehållstillstånd enligt Migrationsverket:

2020 Totalt 88.814 varav asyl 10.409
2019 Totalt 119.568 varav asyl 19.201
2018 Totalt 133.025 varav asyl 23.377
2017 Totalt 135.686 varav asyl 36.607
2016 Totalt 150.535 varav asyl 71.571
2015 Totalt 109.235 varav asyl 36.462

Alltså 736.863 permanenta uppehållstillstånd sedan Stefan Löfven (S) blev statsminister och Morgan Johansson (S) minister hösten 2014 och år 2021 88.814 permanenta uppehållstillstånd med coronastängda gränser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Fler än tänkt kan få uppehållstillstånd

 • Lennart

  Det är fel när det står att fler än tänkt kan få uppehållstillstånd. Det var precis vad MP och S tänkte när dom gjorde det nya tillägget. Det ska inte finnas några oklarheter om att uppehållstillstånd i Sverige är till för alla som vill komma hit. Det är ju heller inte regeringens fel om det blir problem. Allt ansvar har ju skickats till kommunerna.

  Gilla

 • PB L.

  ”Regeringens kompletterande förslag till Migrationskommitténs betänkande måste förtydligas annars risk för att fler personer än vad som är tänkt, exempelvis personer som tidigare omfattats av gymnasielagen berörs av den nya föreslagna lagstiftningen”, visar endast att utredare i regeringen och Migrationsverket inte har en aning om vad de talar om för att de saknar juridiska kunskaper. I Lagrådet finns tack och lov jurister som om och om igen inte medverkat till fantasilagar och de vet naturligtvis också att innan någon utvisas är ärendet prövat och överprövat i samtliga juridiska kontrollinstanser i Sverige, också avseende ömmande omständigheter!

  Enligt regeringens kompletterande förslag ska ”vissa vuxna” med särskild anknytning till Sverige under tiden de vistats här med tidsbegränsat uppehållstillstånd (tut), kunna få stanna (put), men så har det alltid varit och är, inte bara för vissa utan för alla som kan styrka sin identitet och anknytning. Migrationsverket pekar dessutom i remissvaret på ”att det inte är helt klart hur stor betydelse anledningen till att personerna inte bott tillsammans i hemlandet har för frågan när bestämmelsen kan användas”, har ingenting med ”anknytning i Sverige att göra” och att ”denna oklarhet kan innebära att förslaget kan omfatta fler än de som det syftar till att omfatta” har dessutom hänvisning till Gymnasielagen, men faktum är att nya lagar inte gäller retroaktivt!

  Exempel 1: En utlänning som vistas i Sverige utan att ha styrkt sin identitet och blivit utvisad efter överprövning i flera rättsinstanser – kan inte åberopas oavsett ny lag, för nya lagar gäller inte retroaktivt.
  Exempel 2: Av en gärningsperson begånget mord innan nya livstidslagen som har hållit sig undan och grips idag, kan inte dömas med nya livstidslagen och redan utvisade får inte heller omfattas av någon nytillkommen lag, för nya lagar gäller inte retroaktivt.

  Gilla

 • Moberg

  Om du inte vet men vill ändå ge sken av att du kan bestämma, regera, så är du så suddig i dina uttalanden och lagar samt föreskrifter är likaledes så gott som otydbara.
  När du så blir utmanad om hur och vad du menade så kan du alltid slinka undan med ”ja men det var det jag menade.”
  De flesta som är sådana krumelurer blir politiker.

  Gilla

 • Pålsjö

  Knarklangare får asyl som ”möjligt” barn på grund av omoget lårben, skriver Samnytt. Denne knarklangare har sökt asyl flera gånger med motstridiga asylberättelser, olika födelsedatum och med olika namn. Enligt röntgenundersökning kan han ”möjligen” vara ett barn och migrationsdomstolen har därför överseende med hans lögner och beviljar honom asyl efter att han även påstått sig blivit misshandlad med strykjärn.
  https://samnytt.se/omoget-larben-gor-att-knarklangare-far-asyl-som-barn/

  ”Misstänker att regeringen medvetet är otydliga just för att fler ska få stanna”, skriver Pettersson. Ja, nu för tiden tycks vem som ha rätt till att få asyl i Sverige. oavsett vilket skäl man anför och oavsett vilken bakgrund man har, – nedanför visas bara några exempel i mängden:
  (Ger inga länkar, men vill man läsa respektive artikel, kopiera rubriken och Google-sök).

  ”Houssam hade heroin för 600 000 kronor i källaren – utvisas inte”
  ”Avslöjades med falsk nationalitet – får ändå stanna”
  ”Skyldig till brott mot mänskligheten får stanna i Sverige – ansåg tortyr ’ärofyllt”
  ”För lite information om kriminell grupp ger asyl ”

  ”Fick asyl för att hon sökt asyl”
  ”Har för låg intelligens för att försörja sig – får asyl ”
  ”Dålig på IQ-test,får stanna som alternativt skyddsbehövande”

  ”Arg bedragen make i hemlandet ger iransk kvinna flyktingstatus i Sverige”
  ”Saknad make får asyl för att undvika familjesplittring”
  ”Våldsam palestinsk make ger fru och son flyktingstatus”
  ”Hot från död exmakes familj ger änka asyl”
  ”Brist på manligt nätverk gav somalisk kvinna asyl”
  ”Skilsmässa gav tre asyl genom nätverksbrister”
  ”Får invandra för att hon inte bildat familj: ”Rätt till familjeliv väger tyngre än reglerad invandring”
  ”Man född 1997 får asyl då han bor hos pappa”
  ”Avsaknad av bevisning inte ett hinder – elaka kusiner ger pakistanier asyl”
  ”Jobbade som personliga assistenter åt sitt eget barn – får asyl”
  ”Fem år i Sverige ger trebarnsfamilj asyl”
  ”Åtta år i Sverige ger armenier asyl”
  ”Lång vistelse i Sverige ger nigerianskor asyl”

  ”Skulle utvisas – fick asyl när han plötsligt upptäckte sin homosexualitet”
  ”Risk för könsstympning ger somaliskor asyl”
  ”Skulle utvisas – kom på att hon har könsdysfori och får stanna””
  ”Hovrätten räddar kvar afghansk pedofil som våldtog 11-årig flicka”
  ”Får asyl då Irak ännu inte infört homoäktenskap”
  ”Dåliga möjligheter till skolgång i Irak ger asyl”
  ”Avståndstagande från religion gav iransk man flyktingstatus och asyl”
  ”Skräddare med kundproblem bedöms som alternativt skyddsbehövande”
  ”Migrationsdomstolen i Malmö inför ett nytt asylskäl – trafikolycka”

  Gilla

  • Stenbock

   Pålsjö:
   Läste genom dina rader två gånger.Sedan dess har jag en underlig känsla i mellangärdet. Är inte riktigt spyfärdig,men strax inpå.
   Detta kan enbart ske i Dårarnas hemland A b z u r d i s t a n…..

   Gilla

  • PB L

   Med all repekt för andras åsikter nämns avseende ”Dåliga möjligheter till skolgång i Irak ger asyl” att Iran har mycket högt klassade skolor, från första klass till universitet, högsta klass avseende forskning, sjukvård etcetera som utan kostnader erbjud också utlänningar.
   99.9% i Sverige benämnda Afghaner är endast födda av afganska föräldrar bosatta i Iran och som uppvuxna i Iran har ”barnen” gått i Iranska skolor med studier i svensk och flera andra språk och därför har de benämnda ”afghanerna” som är iranier, mycket lättare än andra nationaliteter att tala svenska.
   Problematiken är att ”afghanerna” är iranier som inte kan av få personbevis och utresehandlingar av afghansk beskickning i Sverige för resa till Aghanistan, men det får de direkt av sitt hemlands beskickning, Iran!

   Avseende ”Risk för könsstympning ger somaliskor asyl” har vi aldrig hört talas om men har det skett är det mer än märkligt för de är stympade vid mycket tidig ålder, så tidig ålder att det är uteslutet att de ens ta sig utanför föräldrarnas bostad i hemlandet!
   mvh

   Gilla

 • Tony

  Och dom är dom enda som går under Radarn, när alla andra
  förses med kraftiga restriktioner?

  Gilla

 • Hajo

  Vilka är de Inte som får PUT ?

  Det skulle vara intressant att veta !

  Den Ukrainska kvinnan med dotter som miste sitt ena ben på Drottninggatan när den Roliga kurdens kompis stal en lastbil och körde gasen gasen i botten … ?

  Blev hon verkligen utvisad ?

  Gilla

 • Peppe

  Sverige ÄR förstört – för ALL FRAMTID.
  Det är dessvärre oundvikligen kört.. 🇸🇪 ..

  Gilla

 • Mm

  De som bara våldtagit en gång kanske får stanna så de får en chans att förstöra fler flickors liv, eller hur tycker tokpartiet MP att det skall vara. Och de här som strimlar människor med kniv, en gång eller kanske fem gånger. Ja vad tycker ni. Ni har ju tagit hit dem, skall vi skicka tillbaks dem när era egna barn blir våldtagna eller rånade, kränkta och skrämda. Eller kanske er far och mor blir rånmördade vid bankomaten. Ja vad tycker ni. När är det nog med vidrigheterna mot andra medmänniskor. Värna naturen är nog bra men vad sägs om att värna era grannar, vänner, släktingar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: