Polen inför lag mot nätcensur


DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. Polens regering har lagt ett lagförslag som innebär att om nätjättar som Google (YouTube), Facebook, Twitter med flera raderar yttranden som är tillåtna enligt polsk lag kommer de att få böta motsvarande 17 miljoner svenska kronor per censurtillfälle framöver, rapporterar Poland In.

Justitieminister Zbigniew Ziobro tillkännagav initiativet i torsdags som syftar till att göra det möjligt för internetanvändare att lämna in klagomål mot avlägsnande av inlägg på nätet samt inrätta en särskild domstol för yttrandefrihet, meningen med lagförslaget är att ge internetanvändare en känsla av att deras rättigheter är skyddade och att deras inlägg inte kan tas bort godtyckligt från online-plattformar.

Lagets fullständiga namn är lagen om frihet att uttrycka sina åsikter och söka och sprida information på internet.

Enligt dess bestämmelser får sociala medietjänster inte ta bort innehåll eller blockera konton om innehållet på dem inte bryter mot polsk lag. I händelse av borttagning eller blockering kan ett klagomål skickas till plattformen, som har 24 timmar på sig att överväga det. Inom 48 timmar efter beslutet kommer användaren att kunna lämna in en framställning till domstolen för att åter få åtkomst. Domstolen kommer att behandla klagomål inom sju dagar efter mottagandet och hela processen ska vara elektronisk.

”Ofta är offren för ideologisk censur också representanter för olika grupper som verkar i Polen, vars innehåll tas bort eller blockeras, bara för att de uttrycker åsikter och hänvisar till värden som är oacceptabla ur samhällets synvinkel … säger Ziobro.

”Vi inser att det inte är ett enkelt ämne, vi inser att det på internet också bör finnas en sfär av garantier för alla som känner sig förtalade, en sfär av begränsning av olika innehåll som kan medföra en negativ inverkan på andras frihet, sade Ziobro ”Men vi skulle vilja föreslå sådana verktyg som gör det möjligt för både den ena sidan och den andra att kräva beslut av ett organ som kommer att kunna bedöma om innehåll som visas på ett sådant och ett sådant socialt mediekonto verkligen bryter mot personliga rättigheter, oavsett om det kan elimineras, eller om det finns censur. ”

-Pettersson säger att Polen tar strid för medborgarnas yttrandefrihet, tvärtom mot den svenska regeringen. Sverige borde göra detsamma, det är inte långt till nästa val.

Jag har sett att vissa tycker det är upp till nätjättarna, eftersom de är privata, att bestämma vad som ska stå på deras plattformar. Men det håller inte, nätjättarna tillhandahåller infrastruktur i de flesta länder i världen och den måste få utnyttjas av alla som inte bryter mot lagen.

Några exempel.

 • Tänk er att vägarna i Sverige var privata med kontroller vilka som körde på dem, men vissa grupper förbjöds för att gynna andra.
 • Eller att bankerna, som är privata, förbjöd vissa privatpersoner och företag att göra lagliga transaktioner.
 • Eller att posten vägrade köra ut reklam för SD, vilket hänt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Polen inför lag mot nätcensur

 • Tommy

  ”Eller att bankerna, som är privata, förbjöd vissa privatpersoner och företag att göra lagliga transaktioner.”
  Har ju redan hänt för ett par år sedan.
  https://www.itnyheter.nu/piratpartiet-anmaler-banker-till-finansinspektionen/

  Visst det är visa/mastercard där men finns även fall där svenska bankonton har stängts ner för fullt lagliga verksamheter.
  Hittar tyvärr inte det jag tänker på när både visa/mastercard och swedbank stängde ner ett 100% fullt lagligt enmansföretags konton/få betalt över internet möjligheter.

  Heller varför inte fria tiders swedbank konto som nyligen stängdes ner av swedbank utan några som helst bevis för vad dom påstår.
  https://www.friatider.se/swedbank-har-stangt-vara-bankkonton

  Gilla

 • Tony

  Vill man gå säker på gator o Torg så ska man resa till Polen,
  där riskerar man inte att få en kniv i ryggen utan anledning!

  Gilla

 • Rädd

  Medicinen är nya aktörer och inte bestämma vad de gamla privata skall göra.
  Så kan vi kunder bestämma vilka vi vill nyttja.
  En klåfingrig stat är inget att längta efter.

  Gilla

 • havemydoubts

  🇵🇱👍

  Gilla

 • Tony

  Polen har ju erfarenhet av hur censuren är, har man levat under
  den förlamande kommunismen, så aktar man sig för att låta
  dessa bakåtsträvare få fäste igen.

  Polen går ifrån censur, Sverige söker sig till censur!

  Gillad av 1 person

 • Linda

  Det bästa som har hänt. Tråkigt för alla genuspedagoger.

  Gilla

 • Nulle.

  Polen har äkta demokrati.
  Tvärt om mot vad EU och dess underhuggare säger.

  Gilla

 • Erling

  Föredömligt!

  Gilla

 • putte

  Att Sverige med sin handlingsförlamade regering skulle införa en sådan lag finner jag lika troligt som att det skulle gå upp en sol till . Nej men tvärtom om det infördes en lag som stängde ner hela internet och införde total censur över allt som tillhandahålls i nyhetsväg då skulle Löfven och hans kompani ställa sig i spetsen för ett sådant införande .

  Gilla

 • Kent

  Och Polen är ett hot mot demokrati och yttrandefrihet säger jubelåsnan hur går det ihop när Polen försvarar yttrandefriheten och Morgan Johansson vill inskränka yttrandefriheten.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: