Dramatisk ökning av sköldkörtelproblem

MEDICIN. Sköldkörteln sitter under struphuvudet på halsens framsida och tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Alla kroppens celler är beroende av sköldkörtelhormon, och det är viktigt att den fungerar som den ska för att man ska må bra.

Allt fler män behandlas för sköldkörtelproblem – en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen, enligt SVT.

De senaste 15 åren har antalet män som fått behandling mot underfunktion i sköldkörteln, även kallat hypotyreos, ökat med 75 procent. 2006 behandlades 48.667 män i Sverige, 2020 behandlades 85.399 män.

Även fler kvinnor behandlas för sköldkörtelproblem. Sedan 2006 har förskrivningen ökat med 49 procent. Enligt Sköldkörtelförbundet förknippas dock sjukdomen med kvinnor och det finns därför en risk att många män inte söker eller får den vård de behöver.

– Pettersson är långt ifrån någon medicinman men undrar varför inte SVT tar upp varför man får problem med sköldkörteln och vilka som ligger bakom den dramatiska ökningen de senaste 15 åren.

Utan att veta så går mina tankar till massinvandringen och bristsjukdomar som många bär med sig som kan bero på exempelvis D-vitaminbrist.

Struma är en förstorad sköldkörtel. På 1800-talet var struma vanligt i Sverige och för cirka hundra år sedan började vi tillsätta jod i salt och i samband med detta så minskade förekomsten av struma rejält. Berikar man salt med jod i Mena-länderna eller…

Om ökande sjukvård och kostnaderna för den beror på invandringen har Stefan Löfven räknat in det i förtjänsten eller byggt ut sjukvården för invandringen?

Nettoomfördelningen via de offentliga finanserna till en genomsnittlig “flykting” under hela dennas livstid i Sverige uppgår till i genomsnitt 74.000 kronor per år, enligt Joakim Ruist. Det innebär en kostnad för skattebetalarna på 55 miljarder per år för dem som regeringen Löfven tagit emot sedan 2015.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Dramatisk ökning av sköldkörtelproblem

 1. Det kan ju vara så att antalet som behandlas har ökat för att fler söker hjälp och/eller att man tar sköldkörtelprover oftare (tex som standard vid årlig hälsoundersökning).

 2. Jag håller med Pettersson att d-vitamin är bra, men det som orsakar sköldkörtelproblem är något så enkelt som jodbrist oftast.
  Tyvärr vill varken SVT eller läkarkåren veta av denna enkla lösning.

 3. Jod är en viktig beståndsdel för Sköldkörteln.
  Men något som genom modern medicin uppkommit,talas det tyst om. Senaste gången Stenbock fick besvär av denna sort,var det p.g.a. ett radioaktivt kontrastmedel i den spruta,som ges före en undersökning vid MRT ! (magnet-röntgning)
  Denna sista orsaken lär vara en av många till att det numera är vanligare med denna sjukdom.
  Nu finns det alternativ vilket många tyvärr inte känner till. Att läkare inte informerar om detta,har sin grund i att det förstnämnda är effektivare,vid utläsning av röntgen.

  • Jag kan utföra den goda gärningen att lösa Stenbock från hans (hypokondriska) lidande.

   Vid MRT ges (vid behov) intravenöst kontrastmedel baserat på gadolinium, det ges INGEN radioaktiv substans !!

   Metoden bygger på lågfrekventa pulser insända i ett starkt magnetfält där patienten är placerad och därefter avläsning av utsignal.
   Inget som har med radioaktivitet att göra. Påverkar inte heller jodomsättningen.

   (Scintigrafi är en helt annan typ av diagnostisk undersökning, då ges en radioaktiv substans, vanligen kopplad till bäraren technetium.)

   Kunskap är bra. Spridning av falska myter inte bra.

   • När du nu är så insatt önskar jag du kontaktar läkare på Hbg´s. lasarett, som har informerat mig om detta.
    Tydligen vet du mer än vad de känner till.Vidare vore klädsamt om du ville nämna din källa och samtidigt förklara för personalen vid landets Röntgenavdelningen,dessa inte längre behöver sätta sig bak glas o. bära strålsäker klädsel,under behandlingen….

   • Ursäkta min lite raljerande stil.
    Jag förstår att det är lätt att bli missinformerad och allt det tekniska är ju lätt att röra ihop.
    Jag har jobbat 25+ år inom röntgendiagnostik, så jag vet vad jag talar om. Detta är dessutom fullständigt basics. Google är som alltid ett bra ställe att hitta info, rekommenderas.

    Det du (och personalen) utsätts för är:

    MRT = starkt magnetfält
    Konventionella röntgenundersökningar, datortomografi, genomlysning = röntgenstrålning
    Scintigrafi = injicerad radioaktiv isotop
    Ultraljud = ofarliga ultraljudsvågor

    Du ser ingen personal med blyförkläde i ett MRT undersökningsrum.

    Dock lite intressant att ditt svar fått 7 likes och mitt 4 tummen ner. Visar ju på hur felaktig information okritiskt tas upp när den har en lite konspiratorisk touch…

   • Om du nu är specialist inom området,kanske det vore rakare att informera mig (och Petterssons läsare) om att de undersökningar som jag genomgått i såväl Tyskland,som här i landet inte är MRT,utan det du benämner s c i n t i g r a f i ,som har orsakat mina besvär !!
    Att vi som vet mindre,sändes till en MRT-undersökning,som egentligen är något helt annat…..

 4. Pettersson glömmer att VEGANER får jodbrist eftersom förekomsten av jod finns i animalisk föda. Därtill kommer dietisters enträgna påpekanden att minska intaget av salt via födan.

  Pettersson kan ju besöka några s k invandrarbutiker för att se om det salt som säljs därstädes är svenskt joderat salt eller importerat jodlöst salt. Det skulle vara intressant att veta.

   • Därför att Sara är en kortväxt späd blond kvinna och törs inte gå in i invandrar-områden.

   • Kan det vara så att veganer är vänstervridna och inte förstår att hjärnan måste ha alla proteiner ++?

   • Det finns dumma, obildade köttätare som inte vet att det finns utmärkta proteiner i växter.

Kommentera