Malmö har fått en ny skulptur – en koran

INRIKES. Sedan i går lördag finns ett nytt ”konstverk” i Magistratsparken i centrala Malmö – en koran placerad på ett gjutet betongfundament. Skulpturen ser påkostad ut och det är ett rejält jobb att sätta den på plats. Den här gången är det dock inte Malmö stad som offrat skattepengar utan någon okänd som ställt skulpturen på plats utan tillstånd, rapporterar Sydsvenskan.

Koran i Malmö. Läsarbild.

Jan Hjärpe är professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet och konstaterar att konstverket ”helt klart föreställer en koran”, enligt Sydsvenskan. – Det ser man på kartuschen i mitten. Det ser ju väldigt elegant och påkostat ut, säger Jan Hjärpe, och fortsätter: – Det kan ju vara känsligt om hundägare låter sina hundar kissa på den eller nåt sånt. Annars kanske konstverket kan ses som en sorts manifestation. Vi får se vad den folkliga reaktionen blir.

– Pettersson hoppas koranen får vara kvar, en rastplats för hundar skulle den fungera utmärkt som…

Mitt förslag på vad koranen ska användas till…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Malmö har fått en ny skulptur – en koran

 1. Det står att det inte är Malmö stad som offrat skattepengar. Jag är inte så säker på det. Vem är det som är intresserade av en koran. Och vem är det som försörjs av Malmö stad med 6 miljarder kronor om året. Det kan nog bli pengar över till en sten också när hyran och allt annat är betalt. Men hyran betalas ju ofta av socialen. Då är det lätt att få pengar över till sådant som inte behövs.

 2. Den kommer självklart att tas bort snarast. Så snart kommunen haft nästa möte. Vad tror ni hade hänt om det varit något annat alster som ställts där utan tillstånd? Den hade varit borta inom någon vecka. Och det är väl samma regler för alla, även om man är muslim. Och en koran är väl inte något som ska stå i en park. I en bokhylla möjligen för den som vill se eländet.

 3. Kanske var avsikten att hundarna skulle kissa på den… man vet ju inte vem som satt upp den. När första strålen når den lär vi veta.

 4. Solklart nedskräpning. Ungefär som Lars Vilks
  träskulptur på Kullaberg.
  Nån ”jävla ordning” måste vi ha.

 5. Om de är så rädda om sin koran borde de gjort en högre sockel. Nu ser den ut att vara i perfekt kisshöjd för många jyckar. 🙂
  Eller så kan de ställa den någon annanstans än i en allmän park.

  • Jyckarna kan då dömas för hets mot folkgrupp.
   Men dom slipper fängelse, får istället elektronisk tassboja.

 6. Blir inte förvånad om kommunfullmäktige vid ett extra möte anammar det som ett konstverk vilket måste bevaras, om inte för annat än göra väljarna glada så S kan fortsätta att skänka bort pengar de inte har.

Kommentera