Helikopter mot is på vindkraftsverk

MILJÖ & TEKNIK. En het vattenstråle smälter snabbt bort is från rotorblad. Den nya metoden är en av flera innovationer som ska säkra elproduktionen i vintriga vindkraftsparker, skriver NyTeknik.

Hett vatten får isen att smälta loss från turbinen. Bilden är tagen vid en test i Uljabuouda vindkraftspark förra vintern. Foto: Alpine Helicopter

Nedisade rotorblad är ett gissel för vindkraftsägare i kallt klimat. Alpine Helicopter i Boden har utvecklat ett nytt sätt att snabbt få i gång produktionen när isen tvingar snurror att stanna: en helikopter som sprutar varmvatten.

– Det tar oss ungefär 1,5 timme att behandla ett kraftigt nedisat vindkraftverk, säger vd Mats Widgren.

Förra vintern testades metoden med gott resultat i Skellefteå Krafts vindkraftspark på lågfjället Uljabuouda i Arjeplogs kommun. Under året har tekniken finslipats, och nu är den redo att tas i bruk.

Vattnet värms över natten med hjälp av en lastbil utrustad med en 260 kW oljebrännare. När morgonen gryr finns 44 kubikmeter 60-gradigt vatten i tankarna, och helikoptern kan börja köra i skytteltrafik till det isiga vindkraftverket.

Läs vidare på Ny Teknik…

– Pettersson säger att det verkar miljövänligt och bra, en helikopter som surrar i 1,5 timme per vindkraftverk, i denna vindkraftspark finns för närvarande 60 turbiner, fullt utbyggt ska det vara 90 st.

 • Undrar om helikoptern drivs av vindkraftsel eller om det är en vanlig helicopter med en bränsleförbrukning på 100-150 liter i timmen?
 • Vatten som värms med oljebrännare!

Det låter som miljömupparna inte tänkt färdigt med vindkraften.

 • Vindkraft är beroende av andra energikällor.
 • Energi från vindkraftverk går inte att lagra, och vi kan ju inte påverka när, var och hur det blåser. Därför måste det finnas flera energikällor, så att det finns el även när det är vindstilla och när det blåser väldigt mycket.
 • Vindenergi påverkar de boende i området genom att de låter och syns.
 • Vindkraftverk dödar mängder med fåglar.
 • Rotorbladet går ej att återvinna.

Här träffas en havsörn av rotorbladet…

Här några ”missöden”…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Helikopter mot is på vindkraftsverk

 1. En lika idiotisk förklaring om nyttan av avisning med helikopter på vindkraftverk som Dan Eliassons förklaring till varför han måste flyga till Spanien och ha en fest med SVT-medarbetare på en balkong.

 2. Stenbock:
  Känns verkligen igen och just miljökonsekvensbeskrivningen är också förankrad i EU-lagstiftningen.

  Andersson:
  Att det inte är samma sak förstår jag alldeles utmärkt och din beskrivning är helt korrekt. Och ja, avgörande inflytande kräver ju rent matematiskt egen majoritet (>50% av mandaten i kommunfullmäktige). Jag känner dock inte till hur mandatfördelningen är i landets kommuner, men Sölvesborg är en kommun där bör vara fullt realistiskt att inte bara bromsa utan rentav stoppa nya monstruösa miljösvampar ute i kommunen. Man har lyckats med att ta tag i andra frågor som dom vänsterblivna brinner upp för, så nog borde detta gå. Men osvuret är såklart bäst.

 3. Man är väl det närmaste man kan komma en idiots tankebanor
  ifall man tror att dessa ska kunna ersätta vatten o kärnkraft?
  Men uppvaknandet sker väl först när flera stora företag flyttat ut
  från landet!

 4. Ingen som kom att tänka på att man kanske skulle sätta värmeslingor i bladen som drivs på el från vindkraftverket?
  Eller de kom kanske fram till att det inte skulle vara tillräckligt tillförlitligt.
  Men att driva sjukhusens respiratorer med vindkraftsel är tillräckligt tillförlitligt.

 5. Som ingenjör blir man sugen på att räkna på detta.

  En turbin i Arjeplog på 2500 kW ger med 35% verkningsgrad 7 700 000 kWh/år.

  En helikopter drar ca 200 l/h, dvs 300 liter bränsle/turbin/avisning. 1 liter bränsle är 10 kWh. En avisning är då 3000 kWh/turbin.

  Att värma 44 000 liter vatten 60 grader är 44 000*4,2*60/3600=3080kWh eller 50 kWh per turbin.

  En avisning kostar då 3000+50 kWh / 7 700 000 kWh = 0,04% av turbinens elproduktion per år och per avisning.

  I kronor kostar ju dessa avisnings-kWh mångdubbelt mer än intäkten för producerad kWh. Men det är inte avisningen som är avgörande för lönsamheten. En avisning är intjänad på två dygns produktion. Även om man föredrar kärnkraft före vindkraft får välja sina argument. Pettersson listade fem andra argument som är mer signifikanta.

 6. Tänk att det finns helikoptrar för att spruta vatten på vindkraftverk, men inte för att spruta vatten på skogar som brinner. Vänsterfeministernas samhällsbyggnad är verkligen uppochner.

 7. Det kommer att bli problem när helikoptrarna blir batteridrivna.
  Verkligen en miljö vinst, när får vi läsa om detta fiasko i MSM.

  • Batteridriven 🙂 Det låter som en leksak för barn 🙂
   Jisses, ja, vad ska man säga om Miljöpartiets vansinnespolitik!

 8. Då är tokpartiet MP igång igen. Hade ingen aning om att helikoptrar tar sig fram med hållbar miljö el. Det skall blåsa länge innan dessa insatser skall betala sig. Sluta subventionera vindkraft så dör verksamheten på en vintersäsong. Återvinning av skräpet, tänkte inte på det. Återställa beståndet av rovfåglar och andra djur, hägn med personal, utfordring, äggkläckning. Ta ifrån tokpartiet dess partibidrag och nuvarande 12milj, tror jag det är, till deras damklubb. Det kanske räcker till en bråkdel av alla galna idéer de kläcker.

 9. Man kan bara skratta åt EL-ländet, blir bara värre för var dag.
  Man lyckas skapa den ena förvirrade idiot lösningen efter den andra, som i slutänden får lösas med traditionela metoder ( utsläpp)
  ”tänkte inte på det”

 10. Det blir nog stor förtjänst låter det som. Vad kostar en sådan behandling ?? Hur länge måste det snurra för att betala det ?? Tänk om det inte blåser på några veckor. Smart mp….
  😄😄😄😄

 11. Vindkraftverk = miljötalibanernas snuttefilt. Miljöpröva dessa vindmöllor som andra kraftverk och de får plockas ner och slutförvaras.

  • Det mest obrukbara,som någonsin upptäckts. Dessutom nummer 1,när det gäller att förfula våra landskap…
   Nästkommande generationer kommer att skratta på sig över vansinnet…

   • Jag utesluter inte totalt användandet av vindmöllor. Om jag hade en fjällstuga långt ifrån närmaste kraftledning skulle jag kunna tänka mig ett vindkraftverk på några hundra watt. Men ungefär där går min gräns.

   • ”Det mest obrukbara,som någonsin upptäckts”
    Du pratar om MP förmodar jag??

  • Vindkraftverk får inte uppföras utan att kommunen godkänner det. Det står i Miljöbalkens Kap 16 § 4: ”Tillstånd till en anläggning för vindkraft får endast ges om den kommun där anläggningen avses att uppföras har tillstyrkt det.” Så kan tex. kommuner med avgörande SD-inflytande visa på handlingskraft att stoppa nya vindkraftverk inom kommunen. Innan ett vindkraftverk får tas i drift ska den också miljöprövas, det kallas miljökonsekvensbeskrivning och står att läsa om i Miljöbalken Kap 6 och 19. Ansvaret att avgränsa en miljökonsekvensbeskrivning ligger på både verksamheten som vill driva skiten, och på ansvarig förvaltning. Men ansvaret att utforma den ligger helt på verksamheten. Så skräpet lär redan ha fått igenom miljöprövningar. Frågan är vilken sorts handläggare som gör sådana utredningar? Pettersson hade för någon vecka sen en artikel om rekryteringen i offentlig förvaltning ….

   • Just det du informerar om har nu upptäckts i Tyskland. Där beklagar sig dessa ”miljöföretag” över att det blivit svårare,att placera ut sina möllor.
    Orsaken är att boende i planerade områden,har börjat inse att det kan vara förenat med kroppslig fara,och oljud dygnet om.
    Överklaganden sker nu överallt t.o.m. av hela byar,och Delstater mot utplaceringar.
    Det hela har ju inte blivit bättre av,att de äldre möllorna av åldersskäl börjat rasa samman !

   • SD har inte sådant inflytande att de kan stoppa uppförandet av nya vindkraftverk. SD kan fördröja uppförande men det är inte samma sak.

   • Till Stenbock och Andersson:

    Svaret hamnade fel av någon anledning och är inlagd upptill i denna tråd.

Kommentera