I dag stängs Ringhals 1 – ett historiskt misstag

EL & ENERGI. I dag stänger reaktor 1 vid Ringhals kärnkraftverk. Stängningen av fullt fungerande kärnkraft är symptomatisk för regeringens energi- och klimatpolitik. Den präglas mer av miljöpartistiska dogmer än av effektiva lösningar som gör nytta för näringslivet och klimatet, skriver Lars Hjälmered och Jessica Rosencrantz (M) i dagens Expressen.

Steget Efter, räcker elen till fem miljoner bilar?

Vi har tidigare skrivit mängder med inlägg om den galna politiken att stänga fullt fungerade kärnkraftverk som står i södra Sverige där elbristen är störst, eller som energiminister Anders Ygeman säger vi har ingen elbrist vi har effektbrist.

På område efter område gör regeringen för lite för att möjliggöra den nödvändiga omställningen. Regeringen vill ha fossilfri el, men lägger ned kärnkraften. Den vill ha elbilar, men bygger knappt ut laddinfrastrukturen. Den vill elektrifiera industrin, men inte förkorta tillståndsprocesserna eller bygga ut elnäten. Den vill ha batterier, men inte bryta mineraler.

-Pettersson säger att med en regeringen med miljöpartiet blir det så. Men de har lyckats subventionera elcyklar och införa flyg och plastpåsskatt, det är fin symbolpolitik…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “I dag stängs Ringhals 1 – ett historiskt misstag

 1. Konstigt att det alltid är så viktigt att påpeka att kärnkraften inte är lönsam, varför är det det enda som inte får kosta lite? Man har subventionerat så mycket annat skräp genom åren. Nä jag förstår fan inte.

 2. Seriöst, jag har funderat många gånger, jag är sur och greten, men förstår inte hur i helvete vi Svenskar gör så dessa inbegåvade och efterblivna skitmänniskor har en möjlighet att ödelägga det föredetta vackra Sverige!
  Ja sorry men känner en sådan frustation över allting!

  • För att kunna ta till sig fakta måste det finnas något som kan ta till sig den Anders Drygeman har inte den kapaciteten

 3. Mantrat är, att kärnkraft är olönsam. Det är lögn. Det är miljöpartiet som med tystnad från övriga riksdagen drivit genom en skattehöjning på kärnkraftsel så den blivit olönsam. Dessutom är den fri från koldioxidutsläpp.

  Allt kan bli olönsamt med extrema skatter. Riksdagen borde skämmas för att man viker sig för några procent gröna plus vinglaren Annie.

 4. tyckte jag läste senast igår om Elavbrott söderut kommer inte ihåg vart det var hur skall det bli nu om kylan slårtill i halva Sverige vilken dårskap detta är Samhälls fara och borde kunna stoppas p,ga det

 5. Enligt ”miljömupparna” är ju nedstängningen av Ringhals en seger för miljön. Om det nu mot förmodan (enligt Ygerman) skulle saknas el i södra Sverige så har vi ju Karlshamns kraftverk, som ger hållbar samt miljövänlig el (ironi). För att förbättra miljön i närområdet ökar man höjden på skorstenarna. Det har man gjort förut för att säkra närmiljön.Sedan har vi ju Polen-kabeln eller den s.k. Swe-Pol-Link som kan tillförse hållbar och miljövänlig el från Polen. Med andra ord sker inte utsläppen i Sverige – på det viset har politikerna skapat miljövänlig el? Varför har inte utbyggnaden av eldistrubutionen pioriterats – kan det vara så illa att den s.k. välfärden för importen har varit för kostsam?

 6. Trots elbristen – nu stänger Ringhals 1

  Delcitat

  ”Det är slutet på Ringhals 1”
  1976 togs Ringhals 1 i bruk och två år senare började Urban Hedlund arbeta där. Han har blivit kvar sedan dess och senaste åren utbildar han skiftlagen två gånger per år.

  – Det kommer vara en saknad, och det är lite vemod som vi gör den här intervjun. Det är slutet på Ringhals 1 och jag tycker att den fungerat väldigt bra. Det är väldigt synd att den stänger, säger Urban Hedlund.

  Elbrist i södra Sverige
  Samtidigt som Ringhals 1 nu stänger har det i år varit elbrist i södra Sverige. I somras fick därför oljekraftverket i Karlshamn startas upp för att lösa elbristen.

  Och från 2027 kan södra Sverige tvingas att klara sig utan elöverskotten från norra Sverige, enligt en rapport från Region Norrbotten. En stor anledning till det är att basindustrin ska ställa om. Bara statliga gruvbolaget LKAB kommer framöver behöva en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktionen – samtidigt som elbehovet i södra Sverige bara ökar. (Publicerat idag 2020-12-31)

  Slut delcitat

  Läs gärna vidare, se och lyssna till kort video på SVT-länken nedan:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trots-elbristen-nu-stanger-ringhals-1

 7. Om inte kärnkraften duger, så bygg istället ett kolkraftverk, som bara spyr ut rök. Elda med östtysk brunkol, så luktar det f-n också.
  Gott nytt år.

 8. Om Federley cyklar bakåt med baken framåt kommer det då ut ström där bak? På elcykeln menar jag. Skulle kunna bli en sån där ävighetsmaskin.

 9. Mp kommer springa ut i natt och skåla i champagne över nedstängning
  De fanns de som firade med champagne när vi gick med i EU
  undrar hur många som firar det i dag????

 10. Hur ska strömmen räcka när alla ska streama Googles, Youtube, Facebook och alla andra alternativa källor. Ett par timmar om dagen borde räcka för de flesta. Då hinner man också värma sitt sameskämt. Lappskoj som vi sa förr .

 11. Jajamän!! Så jobbar Miljöpartiet i nötskal.
  Mindre energikällor och dubblering av elbilar och elcyklar.
  Det blir för svårt för Miljöpartiet att förstå att det blir ohållbart på sikt.
  Världsrekord i dumheter är vad denna regering levererar.

 12. Ygeman bryr sig inte. Det drabbar bara andra. Han vet att han blir försörjd inom nomenklaturan oavsett vad som händer.

 13. Håhå-jaja… Det började med näbbstövlar och palestinasjalar. Kollektivboende och ”Kumbaja”. Lite oförargligt kanske… Men ack så destruktivt och förgörande nu. Dårskapen flyttade in i maktens korridorer och nu är slutet nära. Ja, inte som Greta tror, utan på riktigt. Den förr så dugliga, effektiva och framgångsrika nationen kommer inom en snar framtid att utraderas och förvandlas till ett muslimskt U-land. Utan vare sig EL eller framtid. I höstas var det elbrist, trots den relativa värmen, men hur ska det gå i vinter. Vi kommer att få frysa och förutsättningen för vårt ev. välstånd, industrin och arbetstillfällena, kommer att fullständigt haverera.
  Det är Ygeman som dribblar med taktpinnen — ja han som inte ens kan skilja på kW och kWh.

 14. Det är absurt att ett mycket litet extremistparti som MP fattar idiotiska beslut när det gäller energipolitiken.Det säger en hel del om Löfven som tillåter MP att styra Sveriges energipolitik mot ett rent vansinne.
  Alla som köper elbilar är lurade för elen kommer att bli svindyr i framtiden.

 15. Mitt förslag är att vi sätter Ygeman på en motionscykel som är kopplad till en generator, så får han sitta där och trampa om det skulle behövas mer el. Och han får inte sluta förrän industrin och befolkningen har fått den el de behöver.

 16. En Regering med nollor har naturligtvis också därför, noll koll.
  Alla talar om mer elektrifiering men elproducenter lägger ner.
  Ygeman, borde kanske döpas om till Ljugeman eftersom han inte ser några framtida problem med elleveranserna.

 17. Att stänga ett fullt fungerande och mycket driftsäkert kärnkraftverk kan nog bara ske i detta dårhus, Sverige!
  Det är en kapitalförstöring av gigantiska mått och enorma kostnader som vi kommer att få dras med i evinnerliga tider.
  Och att strypa en energikälla på detta sätt, när vi istället är i behov av mer el. saknar motstycke!
  Dåraktiga beslut fattade av fanatiska dårar!

Kommentera