Varför gick Romarriket under? Kan samma drabba Sverige?

HISTORIA. Det är kanske lite löjligt att jämföra Sverige med det Romerska imperiet, men det finns de som kallar Sverige en stormakt, visserligen en humanitär sådan men ändå en sort stormakt och det finns några likheter mellan Romarriket och Sverige.

Romarriket, Västrom gick under. Östrom, Bysans fanns kvar många år tills muslimerna erövrade det.

Den siste romerske kejsaren Romulus Augustulus avsattes år 476, det markerar det definitiva slutet för det västromerska riket, som därmed formellt upplöses. 1228 år efter det romerska rikets grundläggning 753 f.Kr.. Länge sågs också denna händelse som slutpunkten för antiken och början på medeltiden.

Romarriket var det största och mäktigaste rike som världen skådat. Ändå föll det samman. Det skedde under lång tid och av flera olika orsaker.

INVANDRING: Germanerna trängde på. I slutet av 300-talet ryckte asiatiska ryttarfolk fram mot norra och östra Europa. De som bodde där tvingades på vandring in i romarriket. Det ledde till oavbrutna krig och härjningar.

SKATTERNA: förlamade riket. Armén kostade massor. Lönerna till statens alla tjänstemän kostade oerhört mycket pengar. De fattiga som staten försörjde blev allt fler. Skatterna måste höjas, men allt färre medborgare kunde betala skatt.

ARBETSLÖSHET: Människor blev arbetslösa och lämnade städerna. I Rom och andra städer fanns inga pengar till underhåll av vattenledningar och avlopp. Livsmedel kom inte fram. Städerna föll i ruiner och invånarna försökte lämna dem.

KLIMATET: Romarrikets sammanbrott kan ha orsakats av sämre väder. Det blev kallare.

Colosseum från Romarriket

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Varför gick Romarriket under? Kan samma drabba Sverige?

 1. Tänker på uttrycket:
  Förvärva = Gamla hederliga Sossar
  Ärva = Erlander, Sträng och deras årgång .
  Fördärva = Palme Sahlin , Löfven .
  Kurvan bröts av Ingvar Karlsson och Göran P .men det höll inte .
  Förvärva , ärva , fördärva. Där är vi nu

 2. Kan det vara så illa att det var moral och etik som som till slut förstörde romarriket? Jag tror att iden insända artikeln av ”Fjölet” passar in i bilden?

 3. Historien är full av exempel på kulturer
  som varit framgångsrika. Först uppbyggnad, sedan växer administration
  en ,folket glömmer ursprunget, någon
  annan ska göra jobbet. Slutligen ( vi är
  där nu) makten tas över av administratörerna ,folket fogar sig. Arma land

 4. Jag tror inte så värst mycket på den där hypotesen om att bly i vattenledningarna gjorde dem galna.

  Jag tror mer på att de germanska Goterna försvagade dem med sina ständiga attacker, så att Imperiet till slut föll samman.

  Förövrigt anses Goterna helt eller delvis vara Svenskarnas förfäder.

 5. Det sägs att dessa viadukter som transporterade vatten hade byggnadsmaterial som bestod av bly. Denna tungmetall är som bekant inte gynnsam för hjärnkontoret.

  • Har vi bly i vattenledningarna i Sverige? Tror ej det, måste vara något annat i Sveriges vattenledningar.

 6. Var det inte så att Rom gick under för att de tvekönade vackra männen som var älskare till högt uppsatta statsmän, ville ha bestämmande rätt och makt och sprang mellan sina olika senatsmän med intrikat skvaller.
  Och enligt claudius var detta början till undergången.
  varför känns det bekant i vår nutid??

 7. Om man jämför Sverige nu och det Sverige jag växte upp i är jag beredd att säga att Sverige redan rasat ihop.
  Proposition 75:26 som beskrev hur Sverige skulle bli multikulturellt var rena idiotgrejen . Efter att den klubbats behövdes det bara en generation av kassa politiker för att köra allt i botten .
  Och där befinner vi oss nu . Det krävs en helt ny sort av politiker för att ta oss ur detta elände.

 8. Därför att de maktgalna blivit så fartblinda att de ej tagit sig tid att spara i ladorna vid kommande oår eller att förbereda sig på invasion från sina självförvållade motståndare. Ej heller någon beredskap för kommande problem / utmaningar. För de såg dem icke komma. På papperet gällde folkets demokrati med den representativa demokratin. Men i realiteten blev klyftorna bara större mellan folket och makten. Det blev en grogrund för missnöje, ineffektivitet och uppror.
  Visst ja, det var ju romarriket vi talade om. Men det kändes som vårt f.d. land.

 9. Om nu Romarriket föll samman för att det blev kallare, är det en jädrans tur att det blir varmare i Sverige. Då kanske vi klarar oss. Och som Reinfeldt säger,
  – Det är ett stort land och det finns plats för många.
  Skicka ut flyktingarna i skogen och avverka, bryta upp alla stubbar och stenar så kan de börja odla vete, majs och cat, beroende på var de kommer ifrån. Som våra förfäder gjorde.

Kommentera