Mössen som röt *uppdaterad

I oktober skickades en insändare in till lokaltidningen. Detta några dagar efter att samma lokaltidning publicerat en artikel om en begravning där man i text och bild visade att hundratals människor deltog.

Detta utan att med ett enda ord ifrågasätta lämpligheten i detta. Detta samtidigt som sportevenemang genomfördes utan publik. Detta samtidigt som allmänna sammankomster var förbjudna etc. Uppdaterad med en nyhet sist i inlägget.

Insändaren som inte publicerades i lokaltidningen fick istället se dagens ljus på Petterssons. Borde vara tänkvärt för alla er som undrar över alternativa mediers uppkomst och framfart.

Bara veckor efter att insändaren ifråga ratades gick lokaltidningens chefredaktör ut i en ledartext där hon använde hårda ord mot alla de som inte följde dåtida restriktioner och alla de som inte respekterade reglerna. ”Ställ dig i givakt för helvete” löd rubriken till texten och där man i den kunde läsa meningar som dessa:

”Men för andra är det fortfarande som att alla larm om smittspridning går in i ena örat och ut i det andra, sen rycker de på axlarna och fortsätter trängas på gymmet eller i affären…//…Det är helt enkelt dags att du slutar tänka på dig själv. Tänk på alla andra”

Det var hårda ord i denna ledartext, men också sanna. Alltför många har visat en brist på respekt, inte bara för regeringens restriktioner, utan också för de kvinnor och män som sliter hårt på landets vårdcentraler och lasarett. Med tanke på chefredaktörens hårda ord, förundras man än mer varför en insändare som ifrågasätter lämpligheten i att hundratals människor samlas på en liten yta under en begravning.

Nu har det hänt igen. Under en promenad igår passerades en av stadens kyrkogårdar där det pågick en begravning. Det var inte flera hundra närvarande, men säkerligen närmare hundra och definitivt fler än reglerna tillåter. Så här står det på Auktoriserade Begravningsbyråers webbsida gällande de regler som gäller.

”Från den 24 november 2020 gäller 20 närvarande personer vid begravningar exklusive personal. Det är ingen rekommendation utan en förordning som ska följas”

Nu hölls begravningen utomhus och kanske gäller andra regler där, men det vore lite märkligt med tanke på att idrotten fortfarande kämpar med tomma läktare och allmänna sammankomster fortfarande är förbjudna om antalet deltagare överstiger det tillåtna. Eller så beror det på sammansättningen av de närvarande. Den begravning som skedde igår genomfördes nämligen på samma område av kyrkogården som den lokaltidningen rapporterade om och med samma etniciteter som sörjande.

Alla har givetvis sin fulla rätt att sörja, om detta råder ingen tvekan. I vissa länder är det en tradition att bo med släkten på liten yta, att inta alla måltider med nära o kära och att deltaga på begravningar om du så bara är en klasskamrat, arbetskamrat eller granne med den avlidne. Frågan är dock om dessa traditioner ska tillåtas vinna över de regler som tagits fram för att i bästa möjliga mån hindra smittspridningen av covid-19?

Det är inte länge sedan medierna rapporterade om fester i invandrartäta Södertälje där hundratals människor deltog. Detta dagen efter att regeringen haft en presskonferens där man informerade om nya och mer strikta linjer i bekämpningen av pandemin. Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje, röt till och skärpte tonen. Berodde då den aktuella festen på arrangörernas okunskap eller arrangerades den i brist på respekt för pågående pandemi? Samma fråga kan ställas i samband med de begravningar som beskrivs ovan.

Den nya pandemilagen har förvisso inte sjösatts än, men uppmaningarna och de nya restriktionerna har matats fram i alla medier under en lång tid nu. Läkartidningen kunde redan i april meddela om att utrikesfödda är kraftigt överrepresenterade bland de som smittats av covid-19 och då inte minst invandrare från samma områden som de som deltagit i både fester och på begravningar. Då, i april, skylldes det på att vissa grupper inte hade nåtts av informationen om covid-19. Det kan man inte skylla på nu, så vad beror det på att vissa respekterar reglerna och andra inte?

Uppdaterad 20201-12-30

En gång är en tillfällighet, två eller flera gånger är en vana. Expressen/Kvällsposten redovisar bristen på respekt vid muslimska begravningar, så det två fall från Nyköping som är aktuella i detta inlägg är således inga tillfälligheter. Kanske lokaltidningen borde tipsas…

 

14 thoughts on “Mössen som röt *uppdaterad

 1. Undrar hur en ansvarig utgivare kan få sina journalister att agera som de gör.
  De bortser helt från vad de säger sig vilja, vara ärliga objektiva och ge läsarna sanna beskrivningar av verkligheten.

  De refuserar insändare som inte är PK, samtidigt är de oförstående för varför deras upplagor sjunker, varför de förlorar prenumeranter.
  Otroligt rädda för att kritisera Islam och dess följare, att vi har religionsfrihet betyder inte att en religion inte kan kommenteras och kritiseras för vad vi anser de göra fel.
  Detsamma gäller för muslimer, judar och kristna avviker någon av dessa från lagar och regler eller allmänt beteende så måste det kunna påpekas.
  För glöm inte det svenska mottot: ”alla är lika mycket värda.”

 2. Araberna och negrerna skiter fullständigt i
  vad smittspridningen gäller.
  – Lyssna på vad svennarna säger – PAH!

 3. Ja och hur är det i Moskeerna sitter man med två meters
  mellanrum där med, och är antalet som befinner sig där begränsat?
  Det kan kanske denna lokaltidnings redaktör upplysa om ?

  Men som vanligt är regler bara till för Svenskar, dock icke
  ministrar i Regeringen!

   • Det är just det jag misstänker att där vågar inga
    kontrollanter sig dit för att se till att direktiven
    följs!

  • Men Sverige är ju uppdelat så att en del har rättigheter och de andra har skyldigheter. De som har rättigheter har naturligtvis rätt att bryta mot alla lagar och förordningar som de som har skyldigheter naturligtvis måste följa.

 4. När det gäller sammankomster så kan ju dom rättsvårdande instanserna kontrollera fredagsbönen i moskéerna.
  Lycka till, säger jag. Om dom nu skulle våga sig dit.

 5. Statistiken visar att det är fler människor som avlider inom den grupp som ofta går i skockar på begravning, deltar i familjefester av typen som visats från Södertälje.
  Om de levde helt separerade från samhället gjorde det ju ingen skada mer än för gruppen, men så är inte fallet.
  Det påstås från politikerna att den gruppen är helt avgörande för att vår äldreomsorg skall fungera, så då vet vi ju också vilka spridit smittan på det området, men jag kan ha fel.
  Om vi så hade lagar vilka kunde förbjuda de ovan nämnda så skulle det inte gör någon skillnad eftersom vi inte har nödvändiga resurser för att vidmakthålla lagarna.

 6. Dessa begravningsgäster har som ministern som gick på mellandagsrean ingen respekt för vad Löfven och Folkhälsomyndigheten m.fl. sagt. Detta beror respekt för SVENSKA liv.

  Expressen hade på löpet igår: Minister som shoppade. Hoppas det står om någon journalist ringt och frågat, vad var det i den försenade julklappen till hans föräldrar och att det finns en bild på ministern.

  Bäste Steffe, ta nu den lille i örat och led ut honom. Han är sämst i klassen.

Kommentera