183 miljoner till bidragsberoende partier och det är det lilla…


SKATTER & BIDRAG. Detta är ingen nyhet men en påminnelse om att de politiska partiernas medlemsavgifter endast utgör en liten del av de politiska partiernas inkomster. Partierna har, med den makt vi gett dem, beslutat att de ska få ta pengar för sin verksamhet från skattebetalarnas plånböcker. Detta stöd har dessutom ökat med tiden, vartefter antalet medlemmar i partierna har minskat.

I september beslutade riksdagens partibidragsnämnd att partierna får 168 miljoner kr i stöd för 2020/2021. Inte nog med det, ett särskilt stöd går också till partiernas kvinnoorganisationer på totalt 15 miljoner kr. Observera att detta är utöver det stöd som ges till partierna för att stötta de folkvalda i deras arbete. Mer detaljerad information finns nedan.

Det finns många problem med detta partistöd. I och med bidragen behöver inte partierna längre rekrytera och behålla medlemmar, vilket utarmar det låga engagemanget i partierna ytterligare. Dessutom tilldelas pengarna utan krav på transparens och redovisning över hur pengarna används.

Ett annat problem är att den för demokratin så viktiga fria opinionsbildningen störs av bidragen. Genom partistödet tvingas skattebetalarna att finansiera politiska partier vars politik de inte stödjer. Stödet delas också bara ut till partier som sitter i riksdagen eller erhållit visst stöd i val, vilket gör att de har större möjlighet att påverka opinionen i sin egen riktning än vad andra har. Detta konserverar det politiska landskapet och motverkar förändring.

Bidragen till partiernas kvinnoorganisationer är en otidsenlig konstruktion. Med denna möjlighet att få pengar blir det självklart för partierna att ha kvinnoföreningar, annars missar de bidraget. Men att ett land som Sverige skulle behöva detta särbidrag just för kvinnor saknar grund. Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet. Här värnas dessutom lika rättigheter och deltagande på lika villkor. Om partierna vill ha interna organisationer som delar upp människor utifrån kön eller något annat, så får de ha det, men det är inget som staten borde uppmuntra eller använda skattemedel till.

Mer information Statligt partistöd:

Socialdemokraterna: 40 558 008 kronor
Moderaterna: 30 882 888 kronor
Sverigedemokraterna: 26 792 040 kronor
Centerpartiet: 16 297 620 kronor
Vänsterpartiet: 15 250 608 kronor
Kristdemokraterna: 13 156 584 kronor
Liberalerna: 12 783 280 kronor
Miljöpartiet: 11 909 472 kronor
Feministiskt initiativ: 324 704 kronor
Totalt: 167 955 204 kronor

Statligt stöd till partiernas kvinnoorganisationer.

Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund: 2 965 250 kronor
Moderaterna: 2 385 050 kronor
Sverigedemokraternas kvinnoförbund: 2 230 330 kronor
Centerkvinnorna: 1 630 790 kronor
Vänsterpartiet: 1 572 770 kronor
Kristdemokratiska kvinnoförbundet: 1 456 730 kronor
Liberala kvinnor: 1 418 050 kronor
Miljöpartiet de Gröna: 1 340 690 kronor
Totalt: 14 999 660 kronor

Skattebetalarna

Utöver partistödet ovan får partierna stöd för sin anställda i riksdagen, medlemsavgifter, lotterier (socialdemokraterna), bidrag från andra delar av organisationen som i sin tur fått bidrag från exempelvis kommunerna, bidrag från privatpersoner, socialdemokraterna får också mycket stöd från fackliga organisationer.

 • Rätten till statligt stöd för partier är inskrivet i lagen. Stödet ges för att partierna ska kunna arbeta långsiktigt, utan att vara beroende av bidragsgivare, och anses vara av stor betydelse för demokratin.
 • Staten ger stöd till partiernas allmänna verksamhet, både till de som är utanför och som sitter i riksdagen. Summan baseras på valresultatet.
 • Stödet till riksdagspartierna består av partistöd, som delas ut som ett bidrag per riksdagsplats. De får även kanslistöd i form av grundstöd och tilläggsstöd.
 • Riksdagspartierna får dessutom bidrag till partigruppernas och ledamöternas arbete i riksdagen, bland annat för utrikesresor och språkutbildning.

Statligt partistöd utbetalas till partier som är (eller nyligen har varit) representerade i Sveriges riksdag, alternativt uppnått en röstandel av 2,5 % i något av de två senaste riksdagsvalen.

Partierna har öppna årsredovisningar på sina hemsidor.

-Pettersson tycker det är konstigt att dessa inkomster inte debatteras mer men det kan bero på att stora delar av media är beroende av skattefinansierat stöd…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “183 miljoner till bidragsberoende partier och det är det lilla…

 • valentin

  Vad fan får jag för pengarna? Nothing at all!

  Gilla

 • Moberg

  Helt i linje med förd politik oavsett rödgrön eller blåaktig.
  Bidrag för att få alla att känna tacksamhet och lydigt gå i sossarnas PK ledband.
  Följden vi har 7 partier som alla är mycket lika och fastän de träter sinsemellan, så sluter de leden då de känner sig hotade av SD.

  Gilla

 • Kent

  Politkeradeln tycker bara att medlemmarna och väljarna ställer till problem och har fel åsikter. Så varför be om frivilliga bidrag när man skamlöst kan stoppa ner handen i medborgarnas fickor och fiska upp pengarna.

  Gilla

 • Kungen

  Dessa stöd går säkert att dra ner med 90 %.
  Dessutom anser jag att spärren till riksdagen måste höjas till 10 % snarast. Vi blir då av med alla små skitpartier som bara ställer till oreda.
  Även det nya pedofilpartiet åker ut. 😄😄

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: