Stöd Swebbtv och yttrandefriheten


MEDIA. Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska Youtube-kanalen SwebbTV med 60.000 följare. Kanalen har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen. Stängningen föregicks av en serie åtgärder från Sveriges regering.

Sveriges nya domstol. Polis, åklagare och domare. Allt i ett utan möjlighet att överklaga.

För det första har regeringen drivit igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från 41,38 öre som vanliga hushåll betalar. Google har å sin sida fått ytterligare ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

För det andra kallade justitieminister Morgan Johansson (S) till sig Google och Facebook under valrörelsen 2018 och uppmanade dem att bedriva ”frivillig” censur på internet å statens vägnar. Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson, som lovade att förse IT-jättarna med information om ”vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin”. I klartext: Vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

”Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform”, säger han till DN.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionella medier i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar ”censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor”. Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: Att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande.

 1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.
 2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.
 3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt
Widar Nord, chefredaktör Fria Tider
Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider
Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24
Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag

– Pettersson stödjer kampen sedan 17 år tillbaka på fritidsbasis men tillhör inte de tillfrågade i detta uppror…

När det gäller elskatten är uppropet ovan lite missvisande: Företag i tillverkningsindustrin samt datorhallar betalar 0,5 öre per kWh i elskatt. Skatten infördes 2004, efter ett minimumkrav från EU. Före det var industrins elskatt nedsatt till 0.

Sveriges regering sänkte elskatten för datacenter 2017, vilket skedde först för de stora och sedan även för små.

Hushåll och småföretag betalar 34,7 öre per kWh, 43 öre med moms inräknad. Skattesatsen har ökat något nästan varje år sedan 1990-talet. De senaste tio åren med 6,5 öre. 

SVT oktober 2019

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


96 responses to “Stöd Swebbtv och yttrandefriheten

 • NRK

  NRK, kan du inte läsa bloggens regler och använda ett vårdat språk ska du inte gnälla över att bli raderad // Pettersson

  Gilla

 • Magnusson

  Sverige blir mer och mer motbjudande, ofritt och farligt för varje dag som går!
  Och vem kunde tro att världens bästa land kunde förvandlas till ett av världens allra sämsta länder under en så kort period?
  Men så går det när landsförrädare har makten.

  Gilla

 • Willy

  I Bananrepubliken Sverige anno 2020…

  Gilla

 • Olof.p

  Allt statligt presstöd till alternativmedia. Gammelmedia citerar mest TT, dom kan vara utan.

  Gilla

  • turrim

   Gammelmedia har inte ens behagat berätta om nedstängningen och demonstrationen. De tycker det är bra men vågar inte säga så.

   Gilla

  • Tony

   Nej dom fegisarna har mer bry med ifall det sker något
   övergrepp i Polen eller Ungern mot media, att det sker
   systematiskt i Hycklarlandet Sverige, det lotsas dom inte om.

   Gilla

 • Majbjörn

  Även Svegot har stängts ned av vänsterfolket.
  Radio Svegot raderat från YouTube.
  Radio Svegots YouTube-kanal, inklusive över 200 videoklipp, har raderats efter påstådda men ospecificerade brott mot sajtens riktlinjer.
  https://www.svegot.se

  Gilla

 • hllviken

  📣 📣 📣 📣 📣 📣 📣

  ALERTA❗️❗️ ALERTA ❗️❗️ALERTA❗️❗️

  http://twitter.com/ingridcarlqvist/status/1344536689671340033

  Gilla

 • Bengtis

  Ingen är förvånad i dessa tider med vår intelligensbefriade regering, som säger en sak till folket, men själva gör tvärtom! Dessutom verkar alla vänstersossar vara befriade från högt IQ, eftersom denna värdelösa regering får hålla på att förvandla ett välfärdsland till ett riktigt U-LAND!!

  Gilla

 • Pålsjö

  Om nedstängningen av Swebb-TV:
  Jessica Stegrud, Sverigedemokraterna, samtalar med Swebb-TV:s Mikael Willgert och med Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD i riksdagen.

  Gilla

 • Peter de Mander

  Demonetarisera Google genom att avinstallera deras sökmotor i mobiler, datorer, telefoner etc.

  Vi är många som stödjer det fria ordet och det är dags att den lilla människan sparkar globalistdjävlarna där det gör mest ont… i plånboken…

  Det finns fler sökmotorer att använda… jag har DuckDuckGo till och med i min TV. Sluta använda twitter och gå över till Parler istället

  Gillad av 1 person

  • Andersson

   Under nyårsafton kommer kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 stängas ner för gott och därmed lämna det svenska elnätet efter 45 års tjänst.
   Simon Karlsson/SR

   Det vill till att strömmen räcker för att streama Google, Facebook, Youtube och all annan alternativmedia. Man måste kanske strama upp. Rentav börja strypa åt.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: