Hur många bor i Borlänge egentligen – svarthandeln med adresser måste stoppas

INVANDRING. Enligt Skatteverkets uppskattningar är omkring 200000 personer i Sverige folkbokförda på felaktig adress. Mörkertalet är stort. Trots att det är olagligt med skenskrivning är fusk med folkbokföringsadresser relativt vanligt, skriver Dalarnas Tidning bakom betalvägg.

Människor som inte vill bli av med bidrag fortsätter att vara skrivna i Sverige, trots att de bor utomlands. Andra saknar fast bostad eller vill på grund av kriminell verksamhet hålla sin vistelseort dold. Handeln med falska adresser har blivit en lukrativ inkomstkälla för skrupellösa individer.

När invandringen ökade under 2000-talet för att kulminera under 2016 med 163000 personer fanns det inga möjligheter för myndigheterna att hitta bostad till alla.

EBO-lagen som regeringen Bildt införde på 90-talet, och som ger asylsökande rätt att ordna eget boende, var tänkt att ge människor möjlighet att ta större eget ansvar och underlätta integrationen.

Innan den kom att få undantag i vissa stadsdelar i vissa kommuner skapade den stora kommunala problem på många håll.

Inte minst i Borlänge, som därför fått ett undantag i det nationella regelverket.

Nyanlända vill bo i områden där deras landsmän finns. Som på Tjärna Ängar. De flyttar in hos vänner eller släktingar men kan inte skriva sig där eftersom dem de bor hos då riskerar att bli av med bidrag.

Dessutom finns det regler som säger att man bara får bo ett visst antal personer i en lägenhet. Det som då sker är att människor bor svart samtidigt som de köper en falsk adress.

Sådana adresser går att hitta i slutna grupper på sociala medier och adresserna kostar mellan femhundra och tusen kronor i månaden. Konsekvensen blir att ingen vet hur många som bor på en viss plats.

Kommunen, som utgår ifrån folkbokföringen när man planerar skola, omsorg och annan samhällsservice har inga möjligheter att utföra sin uppgift. Samtidigt drabbas enskilda människor hårt av trångboddheten.

Barn klarar inte skolan, mögel och ohyra sprids i fastighetsbeståndet eftersom våtrummen inte är byggda för den belastning som uppstår när de dagligen används av 15 personer istället för två.

– Pettersson säger att regeringens lösning på problemen är att vägra genomföra en folkräkning trots att det är 30 år sedan den senaste och att välfärdssystem läcker som såll. samt fortsätta massinvandringen, trots att vi är på väg mot statsbankrutt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Hur många bor i Borlänge egentligen – svarthandeln med adresser måste stoppas

 1. Pettersson har rätt i att välfärdssystemen läcker som såll, trots att vi är på väg mot statsbankrutt.

  Phttps://sverigesradio.se/artikel/6630426ublicerat torsdag 16 februari 2017
  löd
  Polisens efterforskningar på bilägare med samordningsnummer har hittills kunnat kartlägga att det finns omkring ett femtiotal upprättade identiteter som är falska.

  Publicerat torsdag 12 oktober 2017
  https://loblog.lo.se/2020/01/regeringens-forslag-mot-fusket-med-samordningsnummer-ar-mest-ett-slag-i-luften/
  Skatteverket kommer att skärpa sina rutiner för att minska missbruk och missförstånd kring samordningsnummer. Den som har en falsk identitet eller saknar arbetstillstånd ska snart inte kunna tilldelas samordnings nummer lika lätt. Om du tar en person som haft som affärsidé att på falska id-handlingar söka a-skatt åt personer som kommer från tredje land, om vi säger att det är så, då kommer det här ställningstagandet att försvåra för dem, säger Pia Blank Thörnroos, juridisk expert på Skatteverket.
  * Publicerat 25 jan 2020
  https://loblog.lo.se/2020/01/regeringens-forslag-mot-fusket-med-samordnings nummer-ar-mest-ett-slag-i-luften/

  Efter SR artikel 2017 har inga åtgärder vidtagits, inte heller efter socialdemokraternas högborgs LO artikel tre år senare.

  I alla andra länder krävs personlig inställelse och styrkande av kontrollerbar identitet men inte i Sverige trotts avslöjanden att kriminella personer fastställt haft, har, ett hundratal och fler falska identiteter via samordningsnumren. I alla andra läder måste personlig inställelse ske på myndigheten, identiteter, arbetstillstånd och företagets seriositet kontrolleras noggrant.

  I Sverige falska identiteter, handel med samordningsnummer, adresser, folkbokförings brott, penningtvätt, svartjobb, parkeringsbötesbedrägerier och bidragsbrott i miljard klassen, är helt avhängigt falska samordnings nummer,Skatteverkets ID nummer för icke folkbokförda utländska livstidskriminella klaner som står för den i Sverige grova ekonomiska brottsligheten
  på grund av att vem som helst kan utan kontroll kontakta Skattemyndigheten, säga namn på personer, att de är anställda och behöver ett nummer för att betala skatt och dem får samordningsnummer!

  Ingen kontrollerar om det finns en riktig person bakom vare sig arbetsgivare eller dem som ges samordningsnummer, inte ens när de muntligt uppgivna samordningsnumren av myndigheten sända till uppgivna adresser returneras – adressaten okänd!

  Senaste val och ännu en gång år 2020 lyder socialdemokraternas regim löfte ”nästa år (2021) eller efter nästa val, införs krav på personlig inställelse för enskild som själv vill söka samordningsnummer.
  Robin.

 2. Förr var Borlänge testmarknad där textilindustrin provade mode
  Nu där Dr Mengele (P Hultqvist) testar invasiva arter på vita försökskaniner

 3. Har inte Steffe Lövftén åtskilliga gånger talat om ordning och reda, inget fel i det men då det i landet saknas just ordning och reda, måste ju hans ledaregenskaper ifrågasättas.
  Det skapas lagar som ingen efterföljer ex. vis knivlagen, det utreds och skryts hur mycket satsas hit och dit men resultaten uteblir.
  Det är hög tid att de partier som ej äger makten snarast förstår att SD måste ingå i en ny Regering och ser till att Steffe och hans gesiplar kastas ut och ett stålbad för nationen kommer på plats.
  Det kan bara inte fortsätta som det nu gör i vårt fosterland!

Kommentera