Vaccinationerna i EU har startat


PANDEMI. De första vaccinationerna mot covid-19 i Sverige skedde i östgötska Mjölby strax efter klockan åtta på morgonen. – Det kändes ingenting, var 91-åriga Gun-Britt Johnssons första kommentar sedan hon blivit den första person i Sverige att vaccineras mot covid-19.

Jeander

I och med detta påbörjar Sverige nästa fas i kampen mot viruset som under större delen av 2020 lamslagit nationen. Vaccinationen kan inledas efter en rekordsnabb framtagningsprocess, där EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) gav grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin så sent som i måndags.
De första doserna i Sverige ska erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa personer samt till personalen.

Tillgången på vaccin avgör sedan hur snabbt det kan erbjudas till fler.

På annandagen kom en första leverans med 9 750 doser till Sverige. Därefter väntar leveranser i storleksordningen 80.000 doser per vecka till Sverige. Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret på 2021.

Flera länder i världen, däribland Storbritannien, USA, Ryssland och Kina, har redan börjat vaccinera mot coronaviruset.

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.
I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

  • Astra Zeneca
  • Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)
  • Pfizer/Biontech
  • Moderna
  • Curevac

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

Statsministerns uttalande

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Vaccinationerna i EU har startat

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: