Misslyckat häckningsår för fjällgåsen


NATUR. Det blev inget bra häckningsår för en av våra mest sällsynta fågelarter, den akut hotade fjällgåsen, rapporterar Sveriges Radio. Fyra familjer lyckades med häckningen, men vad man vet idag så finns det bara fyra överlevande ungar. Totalt finns runt 120-140 fjällgäss i Sverige.

Fjällgås. Foto Hans Norelius, Wikipedia

”Tidig vår, torrt, öppet vatten och bra med gnagare brukar vara bra för gässen, men inget av det här föll in”, säger Niklas Liljebäck på fjällgåsprojektet.

Fjällgåsen häckar från norra Skandinaviens fjälltrakter till östra Sibirien och det verkar som klimatförbättringarna inte nått till dessa områden i Sverige.

I år var det på vissa ställen ett snödjup var 7 meter så ”snömaskinerna” fick jobba hårt. Vildmarksvägen i norra Jämtland och södra Lappland över fjällen är väldigt vacker och man kommer nära flera toppar. Under juni månad så är det förbjudet att gå och vandra i fjällen eftersom det är ett fågelskyddsområde.

Om nu fjällgåsen vill ha tidig vår och torrt så verkar de häcka på fel ställe, minns ni hur SVT rapporterade om dessa snömängder i juni 2020. Jag missade dessa rapporter…

– Pettersson är inte så förtjust i snö och vinter så det är tur att jag inte är fjällgås…

Första filmen från 5 juni den andra från 6 juni 2020

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Misslyckat häckningsår för fjällgåsen

 • Hans Backlund

  Jag har fått en del förstahandsinformation om ämnet. Källan vill vara anonym, så jag citerar hela mitt mottagna mejl här nedan:

  ‘Tyvärr sprids det väldigt mycket rykten, propaganda och rena falskheter kring vindkraften de senaste åren. Vindkraftverk kan placeras dumt och det kan vara ett svårt ingrepp i naturen om så sker men man ska komma ihåg att det är betydligt bättre än el från fossila bränslen.

  Fel placerade vindkraftverk kan döda fåglar och vissa arter verkar mer utsatta än andra. Därför är det viktigt att varje bygge noga kontrolleras.

  Jag har inte läst någon trovärdig källa som påstår att vindkraftverk skulle ligga bakom fjällgässens dåliga år. Att det påstås något sådant säger en del om vilka metoder som används.

  ”Tidig vår, torr, öppet vatten och bra med gnagare brukar vara bra för gässen, men inget av det här föll in”, säger Niklas Liljebäck på fjällgåsprojektet: https://sverigesradio.se/artikel/7616238

  slut citat.

  Ett av mina bästa inlägg, som bara baseras på fakta.

  Gilla

 • Hans Backlund

  Mycket tråkigt att höra. Jag skulle väldigt gärna vilja skylla det på vindkraften, men jag har tyvärr inga bevis. Kanske ornitologerna kan samla upp döda fåglar, och komma med resultat?

  Gilla

 • SVENSK

  Jag säger inte att vindkraften är skulden men man borde undersöka dess inverkan, både m a p att stora mängder fåglar slås ihjäl och att de har en störande (inom vissa avstånd även skadlig) inverkan på människan och sannolikt även på djurlivet, troligtvis då även på den starkt hotade fjällgåsen.

  Gillad av 1 person

 • Annie lufy

  I våras fanns 44 gäss i Linköping vid Roxen slättmarker Nybro, får se hur det går i vår.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: