Finansministern vill höja skatten på kapital

SKATTER. För att finansiera de satsningar som behövs efter pandemin kan skatterna behöva höjas, signalerar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju på söndagen. Hon framhåller att vi med internationella mått har en väldigt låg kapitalbeskattning och att ”de som har stora kapitalinkomster behöver bidra mer”.

Och för att minska de ökande klyftorna i samhället behövs en ”ökad progressivitet i skattesystemet”.

Frågan om dagens skattebas är nog för offentliga investeringar är ”en diskussion som måste tas”, säger Andersson till Dagens Nyheter. (Betalvägg)

– En sak jag ser är att vi inte behöver ha kvar överskottsmålet på den nivå som vi har i dag, ett balansmål vore mer adekvat, säger finansministern till tidningen.

-Pettersson tycker det är märkligt att det alltid är skattehöjningar, aldrig sänkningar eller besparingar eller kanske omfördelningar. Det totala skattetrycket behöver inte höjas så länge vi har råd att vräka ut pengar på symbolpolitik till ingen nytta…

Hur många gånger har drivmedelsskatten höjts sedan denna intervju innan valet 2014. Jag har inte exakt koll men tror sex gånger.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Finansministern vill höja skatten på kapital

 1. Målet om överskott var tidigare 2%, sedan 1% och nu 0,33%.

  Målet var direkt kopplat till inflation en gång i tiden när Sverige sköttes om ordentligt. Men det var på 90-talet det när folk hade genomgott den stora kraschen från 1991, där dina föräldrar eller förföräldrar blev av med sina jobb och hus men fick fortsätta vara skuldsatta mot banken.

  I takt med att människorna glömde bort så sänkte politikerna, likt tjuvaktiga gamar, målet, för att framstå som bättre. Näringslivet hejade på, men pengar till oss.

  Det är bara Svensson och Pettersson som kan förlora. Sitt hem dvs, inte sin skuld.

  Indirekt tvingar överskottsmålet regeringen till skötsamma statsobligationer.

  Nu vill SOCIALISTERNA alltså avskaffa den spärr som folket krävde förra gången SOCIALISTERNA kraschade ekonomin tillsammans med valutaspekulanten George Soros.

  Känns namnet igen? Det var han som peggade mot den Svenska kronans fasta kurs i början på 90-talet.

  Nu har Magdalena Andersson tomt i ladorna, någon landsfader eller landsmoder efter Göran Persson kommer hon aldrig att bli. Istället belönas hon av dolda investerare för att ha massakerat överskottsmålet i en nation genom att bli ordförande i ett råd under IMF – internationella valutafonden.

  Samma fond som tvingar länder att ta lån när deras valutor kraschar.

  Känns det igen? 1991 är kanske inte så långt bort trots allt..

 2. Mer skatt för de som jobbar och mer bidrag till de som inte jobbar. Klassisk socialbidragspolitik, förlåt socialdemokratipolitik. Redan nu saknas incitament för en familj på socialbidrag att en av föräldrarna tar ett jobb, om inte ingångslönen ligger på 40000 eller högre.

 3. Typiskt sossarna, deras enda svar på en fråga är “höj skatten”.
  Som Pettersson skrev, finns mängder av omprioriteringar och sänkningar som kan göras för att få pengar över till viktigare saker.
  1. Lägg om biståndspolitiken. Ingen som fått bistånd i 25 år eller längre ska få mer pengar. Bistånd ska inte ges till diktaturer eller länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna (vilket inkluderar alla muslimska länder). Biståndet ska endast hanteras av utrikesdepartementet, Sida och alla andra socialistiska parasitorganisationer får hitta pengar någon annanstans. Inte heller partierna ska får pengar att lämna ut i bistånd, vill de vara generösa kan de ge ut pengar från sina egna kassor.
  2. Lägg ner onödiga myndigheter som inte tillför samhället något. Diskrimineringsombudsmannen är en av dem.
  3. Följ flyktingkonventionen. När hemlandet är tryggt är det dags för gästerna att åka hem. Repatriering är en viktig del av ett lands uppbyggnad och vi har flera hundratusen somalier som behöver åka hem och bygga upp sitt land. Det finns även hundratusentals irakier, bosniaker, iranier, afghaner, sudaneser, eritreaner, etc som kan åka hem. Principen för urvalet är enkel, har de inte en deklarerad inkomst från förvärvsarbete som de kan klara sig på de senaste tre åren får de åka hem. De får ett flyttstöd om 50 000 per vuxen och 15 000 per barn där hälften av summan får de när de kommit hem och andra hälften ett år senare.
  4. Övriga personer som fått uppehållstillstånd på asyl (homosexuella, konvertiter, etc.) blir omklassificerade från flyktingar till skyddsbehövande och får samma rättigheter som arbetskraftsinvandring. Vilket innebär att de får inga bidrag, de får däremot rätten att bo och arbeta i Sverige men de måste teckna försäkringar för att inte belasta sjukvård och omsorg.

  Finns mer, men det räcker till att börja med.

 4. Varje gång jag hör eller ser tal om höjd skatt på kapital förbannar jag mig själv varför sparade jag, förvaltade mina pengar för att få en lugn och skön ålderdom utan ekonomiska bekymmer.
  Naturligtvis skulle jag levt som allt för många, inte ha något sparkapital utan litar på att det betalar stat och kommun.
  Om alla gör så vem ska då finansministern plåga med skattehöjningar på kapital?
  Alla som har en dyr bostad med lån men ett fiktivt värde som räknas som kapital, men som inga pengar har att betala extra skatter.
  Nej se till att vi inga lik har i lasten, alla skall arbeta, betala skatt då blir det lugnare även för ministern för våra obefintliga pengar.

 5. Jag undrar hur hennes privatekonomi ser ut? Kommer hon själv att omfattas av det hon planerar?
  Sänk lönerna för alla i riksdag och regering. Och vips så finns det gott om pengar i kassan igen…

  • Trevlig symbolpolitiskt beslut att sänka lönerna för riksdag och regering. Men ack så ineffektivt. Summan vi får är en piss i Göta älv.

   • Men tanken bakom är kanske inte bara summan utan att de oxå ska förstå folket de representerar. Det är lätt att strunta i folks svårigheter om man själv har det enkelt. Våra politiker idag är inte av folket, för folket eller med folket…

 6. Lägg ner 80 % av alla onödiga myndigheter, de som inte ens förstår varför dom finns till. Snart kommer jordgubbssäsongen. Svenska inkvoterade myndighetspersoner plockar bäst. Ackordslön.

 7. Magdalena Andersson framhåller att vi med internationella mått har en väldigt låg kapitalbeskattning.

  Svenskt Näringsliv har rakt motsatt uppfattning. Svenskt Näringsliv gav konsultföretaget Skeppsbron Skatt i uppdrag att kartlägga kapitalbeskattningen i Sverige och i 15 andra OECD-länder, varvid framkom att Sverige har den högsta skattesatsen och ligger klart högst både vad gäller kapitalvinster och utdelningar. Detta beror på att kapitalvinster och utdelningar skattemässigt kan läggas ovanpå tjänsteinkomster och därmed träffas av både kommunal och statlig inkomstskatt. För en person boende i Stockholm kan skatten då uppgå till 55 procent (år 2018).

  Det är viktigt att komma ihåg att kapitalvinster eller utdelningar som träffas av kapitalinkomstskatt redan har beskattats i ett tidigare led genom bolagsskatten. Om vinsten till exempel uppgår till 10 000 kronor betalar företaget först bolagsskatt på 21,4 procent, vilket motsvarar 2 140 kronor i skatt. Om resterande 7 860 kronor delas ut till aktieägarna går ytterligare 2 358 kronor till skatt (7 860 x 30 %). Den totala skatten på vinsten blir därför 4 498 kronor, eller 44,98 procent.

  Kapitalskatten påverkar tillsammans med andra ägarskatter bland annat investeringsnivån. En hög kapitalskatt gör vissa investeringar olönsamma och dämpar därmed investeringsviljan. Detta kan i förlängningen inverka negativt på ett lands produktivitet och framtida välstånd.

  Källa: Ekonomifakta.se, och presenteras mer utförligt här:
  https://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skatt-pa-foretagande-och-kapital/kapitalskatt/

 8. Undrar vad hon planerar? Skatt på besparingar? Skatt på Hus och bostadsrätt? På arv?

  Så nu ska hon sno redan skattade pengar en gång till?

 9. Håller med Pettersson om att det är märkligt att man inte börjar dra åt svångremmen en aning. Finns ju hur mycket pengar som helst som kan sparas. Lägg ner SIDA och en mängd andra myndigheter, så kanske vi tom kan sänka bensinskatten. Fast vad ska man då göra med alla trogna som har fått gd poster i alla dessa myndigheter ?
  Har sossarna någonsin kunnat spara in på något. Visserligen halverade man försvaret i slutet av 90-talet, men det kommer man (vi !) ju att få betala nu istället då man är tvungna att utöka försvarsmakten.

 10. I det här jävla landet har regeringen redan stulit våra pensioner. Ska du överleva som pensionär får du ha sparat lite egna pengar. Nu ska vi bli bestulna på dessa pengar också, av NazistLöfven.

 11. Vore det inte bättre att Magdalena fokuserade på att med sina kollegor driva en politik där man rättar munnen efter matsäcken? Vi kan inte vara världens humanistiska ”stormakt” det finns inget humant med att ta hit hundratusentals människor till bidragsberoende och paralellsamhällen… lägg ner Sida och börja fokusera på att rädda landet så kan vi så småningom starta kontrollerade hjälpprojekt på plats. Steg 1… ta bort alla ”lockelser” från US’s hemsida

 12. Ja höj skatten! Så kan alla med kapital flytta härifrån! Det blir väl bra då kan ju eran röstboskap som ni tar in landet betala.Lycka till önskar snart utflyttad Svensk

 13. Ossie, du skulle ju lämna oss efter 12330 godkända kommentarer och tre raderade på grund av ovårdat språk. Då byter du alias och tycker jag är larvig. // Pettersson.

 14. Det går även att sänka bidragen till dem som aldrig betalat in till det, bara EN IDIOTNATION BETALAR MER TILL DEM SOM INTE BIDRAR ÄN TILL DEM SOM GJORT DET HELA LIVET!

  • Precis. Och så här säger Bibeln. “For even when we were with you, we gave you this rule: ‘The one who is unwilling to work shall not eat.'”. 2 Thess 3:10.

   Så… rätt uppenbart att Sverige gör raka motsatsen.

Kommentera