Artikeln som stoppades

I barnsjuksköterskornas egen tidning Barnbladet, var det tänkt att en artikel om kvinnlig könsstympning skulle publiceras i september. Den stoppades i sista stund för att texten innehöll orden ”feminism” och ”islamism”.

Kvartal återger dock hela artikeln i sin helhet. Ansvarig utgivares förklaring till att artikeln stoppades lämnar en del att önska.

”Vård är vård, därmed inte politik eller partipolitik. Som ansvarig utgivare för Barnbladet är det min uppgift att förse läsarna med artiklar av klinisk relevans baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vårdens uppdrag är att bedriva vård utifrån kliniska beprövade erfarenheter och evidens och där är det tydligt att könsstympning absolut inte är förenligt med svensk sjukvård. Könsstympning är också olagligt enligt svensk lag.”

Så lyder ansvarig utgivares svar. Svaret förundrar givetvis, då hon själv bekräftar att könsstympning är olagligt enligt svensk lag. Fast i texten står förklaringen till varför artikeln stoppades.

”…liksom av det faktum att konservativ islamism tilltar…”

Artikeln gör alltså likhetstecken mellan könsstympning och islamism. Det anser ansvarig utgivare är olämpligt då jag förmodar att hon inte vill belysa islam och religionens mörka sidor. I texten belyser man dock islam på ett sätt jag förmodar ger kalla kårar hos en person som är ansvarig för en publikation. Vi har sett hur det har slutat i en del fall. Man ger ett exempel ur haditherna (Hadith är den nedtecknade islamiska berättelse och tradition som utgår ifrån islams profet Muhammeds sätt att leva) där Muhammed anser följande om oskuld hos flickor och pojkar. En oskuldsfull och ren existens kräver omskärelse, rakning av pubeshår, nagelklippning, samt trimning av mustascher.

Rädslan för rasism är enligt Kvartal orsaken till att artikeln stoppades, men om man inte vågar lyfta fram kända problem och ta upp dessa till diskussion lär de knappast försvinna. Därmed kanske ytterligare tiotusentals muslimska flickor tvingas ”hem” för att genomgå denna procedur.

Kvartal

Barnbladet

8 thoughts on “Artikeln som stoppades

 1. Jo i Arabländerna sker ju det mest bizarra…
  Men att en stad (Hanau) i mitten av Hessen,i Tyskland skulle behöva skaffa kylcontainers för att bevara alla liken efter de ”Guldstycken” de importerat med öppna armar,och som nu somnat in av C-19. (enl. uppgift) överraskade mig.
  Merkels ”vi klarar det” har åter fått en törn.Den korrekta pressen söker nu med alla medel försköna bilden,i en stad fylld av varmhjärtade och allehanda arter från jordens alla hörn:
  https://www.morgenpost.de/vermischtes/article231169494/Kein-Platz-mehr-Hanau-nutzt-Kuehlcontainer-fuer-Corona-Tote.html

 2. Könsstympning är en kulturell tradition speciellt i mellersta östern och delar av afrika.
  Folk av olika religioner tillämpar denna metod.

  • Inom islam tillämpar man könsstympning av flickor och pojkar. Att andra gör det förändrar ingenting i sak. Att ursäkta barbarer med motiveringen att det finns andra sorters barbarer håller inte. Könsstympning är barbareri oavsett vem som utför den. Islam är ingen religion. Det är en ideologi. Att få ordning på alla som kommer hit till vårt land är inte en utmaning. Det är ett jätteproblem. Vem bryr sig om de utsatta barnen? Vem bryr sig om de utsatta flickorna och kvinnorna? Jag vet inte, jag har inget svar på den frågan.

  • Må så vara.
   Människan är en utveckling genom evolution och har anpassat hela kroppen och dess organ för att vara optimal.
   Finns nåt mer man behöver ta bort….. bara för att, vaddå?

   • Utveckling? Ja Peter vissa länder har ingen utveckling utan hänger sig till idiotiska traditioner.
    Men låt dem ha de där, finns ingen anledning att importera det hit. Vissa är ju inte kapabla att inse det utan anser att det är kulturellt givande.

 3. De som säger sig vara feminister däribland Steffe lille, varför visar de inte det i handling? Fega och rädda för Islam måste, vara det korta koncisa svaret.

  • Ja skiträdda till och med, det är sorgligt att se deras
   krypande inför detta barbari, lika Ynkligt är det att se
   att vår egen religion Svenska kyrkan gör likadant ?

  • Varför skulle Steffo & co riskera att stöta sig med en sina viktigaste kategorier utav röstboskap?

Kommentera