Vapenhandel online gav stränga straff till ”svenskar” i Danmark


BROTTSLIGHET. Ett försök att köpa 83 skjutvapen gav en ”svensk” man från Göteborg fängelse fängelse i åtta år. Samtidigt har domstolen i Horsens dömt fyra andra för att ha hjälpt honom. De har fått mellan sex och fyra års fängelse. Fallet är ovanligt eftersom polisen under utredningen använde agenter som agerade som brottslingar, rapporterar Ekstrabladet.

Flera pisoler av märket Glock 17 var till salu. Det är samma typ som stals från regeringskansliet. Bild från Pixaby

Försvararna hade begärt frikännande på grund av att polisen använt agenter som spelade kriminella och att det enligt advokaternas mening är olagligt.

De första förhandlingarna om försäljning av vapnen ägde rum när amerikanska poliser från Homeland Security Investigations på den mörka delen av Internet, även kallat Darknet erbjöd sig att sälja.

När en köpare dök upp var dansk polis inblandad i ärendet. De misstänkta hade anknytning till Sverige, men amerikanerna ville inte samarbeta med svensk polis eftersom agentoperationen skulle vara olaglig enligt svenska regler, har en dansk polis förklarat.

Därför föll valet på Danmark. Här deltog PET (danska säkerhetspolisen) och poliser från specialenheten Special Investigation West i den fortsatta operationen.

Den involverade leveransen av vapen först i Vamdrup och sedan i viloplatsen Ejer Bavnehøj nära Skanderborg.

Det fanns också problem i förhållande till dansk lag, det framgår av det avgörande som juryn meddelade i Horsens på tisdag. De annonser som amerikansk polis satte upp på Darknet, skulle polisen i Danmark inte ha fått tillstånd från en domare, framgår av beslutet. Lagens krav uppfylldes inte. Det fanns ingen rimlig misstanke om att ett specifikt brott när annonseringen skedde.

Icke desto mindre har juryer och domare funnit huvudmannen, den 34-årige Andreas Andras Kassai från Göteborg, skyldig. Kassai var redan bekant med handeln på darknet med olagliga varor. Därför har han inte provocerats i en sådan omfattning att begå brottet att materialet från USA inte kan användas i fallet, säger domstolen. De åtta åren är det högsta straffet i strafflagen om vapen.

En av de dömda hjälparna är rumänska Mircea-Ion Negoita, som Andreas Kassai hade skickat till Vamdrup för att ta emot ett paket. Det visade sig innehålla skjutvapen. Negoitas straff blev fem år.

Det serbiska paret Srdan Zivkovic och Jelena Bradic, som med sitt fyraåriga barn på baksätet körde till platsen för att plocka upp 25 vapen Kassai, straffas med sex respektive fyra år.

Slutligen döms den serbiska Fahrudin Bakic till sex års fängelse. Hans roll var att hjälpa Andreas Kassai med inköp av 25 vapen.

– Pettersson säger att samtliga ”svenskar” troligen kommer att överklaga och om några dagar rapporterar troligen MSM-media om fallet med ”svenskarna”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Vapenhandel online gav stränga straff till ”svenskar” i Danmark

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: