Enormt isberg på väg sedan sommaren 2017

KLIMAT & VÄDER. Nu är det högsommar på Antarktis, på Sydpolen är det minus 28 grader som känns som minus 40 eftersom det blåser lite. Det är helt klart med strålande sol dygnet runt.

Världens största isberg, A68a, är nu på kollisionskurs med det brittiska territoriet Sydgeorgien. Den avlägsna ön är en naturreservat och hem för pingviner och sälar, kommer isberget fram till ögruppen kan det leda till en katastrof för djurlivet tror vissa forskare.

Sydgeorgiens läge i Södra Atlanten

Isberget a68a jämfört med Stor-London, Hawaii, Cypern och staten Delaware i USA. Isberget är för stort för att fångas av ett flygplan som flyger över. Twitter.

Isberget A68a bröts loss från Larsen C-isen i Antarktis sommaren 2017. Det var då dubbelt så stort som Gotland men ytan har minskat med drygt 30 procent. Den långsamma takten som det krymper på förvånar forskare, skriver BBC, eftersom det flutit runt på öppet hav. Nu är det 149 kilometer långt och 48 brett och uppskattas vara världens största, rapporterar NPR.

Storbritanniens kungliga flygvapen (RAF) har släppt bilder från sin rekognoseringsflygning på låg nivå över det gigantiska isberget A68a. Det 4200 kvadratkilometer isberget håller på att spricka och har minskat en del, men videofilmen understryker bergets storlek.

-Pettersson väntar på att SVT ska ta upp denna ”klimatkatastrof”, om de inte redan gjort det…

Shelf-is är del av glaciäris som pressats ut i havet. Att isberg kalvar i området är inte ovanligt, men storleken sticker ut. Varje år kommer det många isberg och regelbundet rapporterar media om enorma, jättelika, världens största, gigantiska isberg men detta är ovanligt stort.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Enormt isberg på väg sedan sommaren 2017

 1. Märkligt att inte MP har kunnat få till en särskild skatt avsedd för skydd och bevarande av detta exempel på klimatets förändring.
  Samt start av visningsresor för uppvisande hur det kan gå om vi kör för mycket bil och dricker för mycket komjölk istället för havremjölk.
  Resorna anordnas av ett nytt departement och skall vara androm till varnagel om vi inte återgår till hur folk levde på stenåldern.

 2. Naturens krafter är enorma och imponerande. Det kommer brytas loss fler isberg runt Antarktis i närtid och framtid. Liksom det har gjorts många gånger förr i historien. En naturlig process som styrs av stora krafter.

  90 % procent av jordens ismassor finns ju både på land och i hav, runt denna enormt stora kontinent. Som är större än Europa till ytan.

  Att den kraftiga havsistillväxten under 2020, inte är någon ”het nyhet” för media och ”de klimatalarmistiska”, kan man konstatera.

  Den frusna havsnivån, ligger sedan mitten av augusti, klart över medianvärdet för åren 1981-2010. Har så fortsatt att göra, under Antarktis sommarperiod.

  Från National Snow & Ice Data Center i USA kan man följa havsisläget dagligen. Genom deras sammanställning, utifrån NASA:s satellitbilder.

  Gå in på denna länk och klicka sedan på den blårutan, ”Antarctic daily images”. Klicka sedan på bilden för förstoring. Då får man fram både diagram och kartbilder.

  http://nsidc.org/arcticseaicenews/

 3. En viktigare fråga – hur ser det ut i det område isberget för ca 3 år sedan bröts loss?
  Bli inte förvånade om det är lika mycket glaciäris där, som innan isberget bröts loss.

Kommentera