Vem hotar vem och varför har USA över 800 militärbaser utomlands?


FÖRSVAR. Sveriges försvar har mer eller mindre slaktat av de partier som kallas ”sjuklövern” och som också öppnat vårt land för de invasionstrupper från Mellanöstern som vi dessutom betalar för. Av riksdagspartierna har endast Sverigedemokraterna varit emot försvarsslakten och invasionen av dysfunktionella. 

Nu funderar ”sjuklövern” på att rusta lite halvdant men framförallt inte långsiktigt för att de anser att den ryska björnar brummar lite i öst. Jag litar inte på Putin men han har nog annat att tänka på än att anfalla Baltikum och norden. Ryssland har enorma problem, detta jätteland som inte har större ekonomi än Italien eller Brasilien har en olöst konflikt med Japan om ögruppen Kurilerna.

ryssland

Ryssland gränsar till fler länder än något annat land i världen, med totalt 16-länder som delar sin långa gräns. De länder med vilka Ryssland delar sin gräns är Nordkorea, Kina, Norge, Finland, Ukraina, Kazakstan, Polen, Georgien, Mongoliet, Lettland, Estland, Azerbajdzjan, Vitryssland och Litauen. Ytterligare två länder vars suveränitet delvis erkänns delar också en gräns med Ryssland: Abchazien och Sydossetien.

Vid den långa gränsen mellan Kina och Ryssland råder det för tillfället lugn men många historiska oförrätter vilar under ytan och mot Kina skulle Rysslands 140-145 miljoner invånare inte ha mycket att sätt emot.

Det som började som en kamp för tjetjenskt nationellt oberoende från Ryssland har nu i huvudsak förvandlats till ett heligt krig för att upprätta en islamisk stat i hela området och det gäller hela Rysslands södra gräns. Dessutom bor det runt 25 miljoner muslimer i Ryssland, det är fler än i Jordanien och Libanon tillsammans och är det något Putin är rädd för att det muslimska upplopp i Ryssland och söder om gränsen.

Just nu är det lugnt mellan Turkiet och Ryssland men för några år sedan slog det gnistor när det muslimska Turkiet, med 80 miljoner invånare och NATO-medlem sköt ner ett ryskt plan över gränsen mot Syrien.

I Georgien med fem miljoner invånare har Ryssland en olöst konflikt sedan kriget 2008.

Ukraina med 45 miljoner invånare är ett jätteland, och ingen liten mumsbit för Ryssland under den pågående konflikten i öster och på Krim.

Sedan har vi Vitryssland som är en rysk lydstat men i nästa steg ligger de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen, med sammanlagt sju miljoner invånare och alla tre är NATO-medlemmar.

Nu är vi uppe i våra marker med Sverige och Finland, hade vi gemensamt starka försvar så skulle Tsar Putin tänka sig för fler gånger än två innan han hotade oss som är de som hotar Ryssland minst. Ryssland med 145 miljoner invånare och en ekonomi lika stark eller svag som Italien är omringat av kanske två miljarder människor där det när som helst kan uppstå konflikter, dessutom har jag hittills inte nämnt, världens utan tvekan starkaste makt, både ekonomiskt och militärt – USA och ställer frågan i rubriken igen.

Vem hotar vem och hur farligt är Ryssland?

Här är en kortfilm från Vox som handlar om USA:s massiva militärnärvaro utanför sitt eget land.

Totalt har USA över 800 militärbaser utomlands medan alla världens andra länder tillsammans har cirka 30 militärbaser utanför sina egna gränser. I dem här filmen får vi reda på lite mer om varför det är så.

Ska vi lita på USA eller bygga upp vårt eget försvar igen? Jag anser att Ryssland och väst borde enas mot islam…

Filmen och inlägget från 2016.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


14 responses to “Vem hotar vem och varför har USA över 800 militärbaser utomlands?

 • G Nordström

  En mycket berättigad fråga i rubriken.
  Angående krig sen andra världskriget så bör frågan ställas vilket land har startat flest krig sen dess? Där är USA i ledande ställning och vad har man till förfogande? Försvarsmakten NATO.
  Låt er inte luras av vackra ord om fred och säkerhet försök se sanningen i det som försiggår. Oligarkerna som äger Federal Reserv är inte intresserade av tillbakadragande av trupper eller något som kan minska deras intresse över råvarutillgången i världen, varav Ryssland är bland de största.
  Roland Salomonsson belyser problemet nertill.
  Biden som president bäddar för storkonflikt i Europa till det fromma för USAs krigsindustri.

  Gilla

 • Maja 1

  Ryssland har 0 i statsskuld.
  Hur mycket har Italien och USA som ” ekonomiskt värdens starkaste makt”?
  Hur mycket USA är skyldig Ryssland?😉

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Efter Sovjets Afghanistankrig, så har SAMTLIGA krig i världen startats av USA!
  Med medlemskap i NATO, så kommer svenska trupper att avkrävas att delta i sådana anfallskrig utomlands! Redan som optionsland finns kravet och är svårt att neka.

  Gilla

  • Pettersson

   Det pågående i Etiopien är det USA som startat?

   Nagorno-Karabach-kriget som nyligen avslutades och det förra?

   Angola, Kongo, Nepal, Burundi, osv…

   Gilla

 • Wolfie

  Med 800 baser runt om i världen är det inte undra på att USA har en gigantisk statsskuld på över 25 biljoner dollar (25 triljoner dollar)! En sådan skuld blir man aldrig av med. Ryssland är vana vid att diverse stollar från det ”civiliserade” väst anfaller dom med jämna mellanrum. Sist kostade det ryssarna ca. 30 miljoner döda ! Så det begriper ju även en idiot att Ryssland måste ha ett starkt försvar. Rysslands enorma naturtillgångar måste också försvaras, tex. världens största guldgruva som innehåller ungefär 1400 ton guld. Ryssland fixar Kina med sina kärnvapen OM Kina skulle bli ett problem för Ryssland, vilket inte är troligt. USA:s lydstater tex. Sverige, baltländerna, Ukraina och det av USA ockuperade Tyskland m.fl. är ett uppenbart hot mot Ryssland, därför måste ryssarna ständigt förnya sina vapen och sin armé. Många i väst drömmer om ett nytt Barbarossa äventyr och detta vet ju såklart ryssarna.I Sverige gör krigsminister Hultqvist sitt bästa för att förvandla Sverige till en måltavla för ryska kärnvapenmissiler i nästa storkrig, jag tror han har lyckats med sin antiryska retorik !

  Gilla

  • Roland Salomonsson

   Appropå statsskuld! Du nämner den ”officiella” statsskulden. Sedan finns det dessutom en inofficiell statsskuld, som är ÄNNU större. Det handlar om att s k Deep State tagit upp egna lån när senaten vägrat bevilja anslag eller pengarna tagit slut. Trumps pågående administration upptäckte dessa skulder för 4 år sedan och avviserade kartläggning och därefter räfst och rättarting. Sedan fick de klart för sig omfattningen och även Trumps administration lade locket på.
   Ryssland har en annan typ av ekonomi än Västvärlden. Det innebär inte nödvändigtvis att dess ekonomi kan jämföras med Italiens resp Texa´s rakt av. Ta stridplan, där deras nu utgående stridsplan enligt amerikanska analyser visat sig vara 8 ggr effektivare än västvärldens främsta, men samtidigt ca 8 ggr billigare. De framställer alltså ”mer pang per peng”.
   Både Ryssland och Kina har en ny generation av vapen under operativt införande, som stridsvagnar, luftförsvar (S600), Drönarsystem, jakt- resp bombplan. Ryssland har kommit långt med att konstruera ”atomdrift” för typ stridsplan.

   Ryssland är främst i världen på diplomati och samarbeten. T ex har de bildat BRICS, som tillsammans startat New Development Bank (NDB), som konkurrerar hårt med IMF. U-länderna föredrar NDB, eftersom de då får vad de önskar sig och inte vad IMF pressar dem (t ex Grön Hållbarhet) på. U-ländernas gräsrötter kräver välstånd och inte nolltillväxt.
   Genom BRICS har det etablerats en konkurrens med dollar som världens reserv-valuta, baserad på oljehandel. Sedan 2 år bakåt sker hälften av världens handel i annan valuta än dollar och bl a rubel, yuan. Dessa valutor backas upp av stora guldreserver (fysiskt guld och inget ”pappers- resp digitalt” guld. USA och västvärldens bankoligarkier måste svara på detta monetära hot, som hotar makten i världen som en ”atombomb”. Varje försök att inlemma Kinas resp Rysslands oligarker i västvärldens motsvarighet stoppas numera kraftfullt. I stället är det tvärtom, d v s västliga oligarker ”äts upp” av de ryska resp kinesiska.

   Gilla

 • Jill

  Så länge jag kan minnas har det gapats om att USA ska gå in i den minsta konflikt i Mellanöstern. Nyhetssändningarna var späckade med sådana krav. Det verkar fortfarande vara ett krav världen ställer på USA och den enda jag vet som vägrat dansa efter den pipan är Trump!

  Gillad av 1 person

 • Kalasbetalaren

  Det farligaste med Ryssland är väl om deras arme blir för infiltrerad av religiösa fanatiker!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  800 baser? Det är ju bara löjligt!

  Mellanöstern har ju 10 000 tals eller rent av hundratusentals i västvärden!

  Bara i Sverigeistan finns ju ett flertal i varenda förort!

  Gilla

 • Andersson

  Vad SD anbelangar är det bara munväder och inget annat.

  Gilla

 • Fjodor

  Jag ser hellre 800 amerikanska militärbaser i världen än 800 baser som är från Mellanöstern eller Kina.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: