SVT – statligt ägande hotar pressfriheten

MEDIA. Hundratals polska nyhetsplattformar och lokala tidningar kommer snart att ägas av det statliga företaget PKN Orlen – en affär som kritiseras hårt för att inskränka pressfriheten, rapporterar SVT med flera. ”Det är början på slutet på fri media i vårt land”, skriver journalisten Agnieszka Kublik i Polens största tidning Wyborcza.

Jeander

– Pettersson kan inte mediemarknaden i Polen men undrar om inte SVT kastar sten i glashus om statliga tidningar är ett hot mot pressfriheten hur är det då med skattefinansierad TV och Radio?

 • Brukar inte public service säga att statlig media är en garanti för pressfriheten?
 • Hur gynnar det pressfriheten att delvis statliga Telia köpte TV4?
 • Är statliga presstödet bra för yttrandefriheten när det mesta av pengarna hamnar hos jättekoncerner eller hos konkursmakare och bedragare?
 • Varför tycker SVT att oliktänkande bloggare är hjältar i andra länder men extremister i Sverige?

Public services budget för 2020 ser ut så här: De tre public service-företagen (SVT, SR och UR) anslås – via rundradiokontot – 8,563 miljarder kronor (varav SVT 5,041 miljarder kronor, SR 3,077 miljarder kronor och UR 445 miljoner kronor).

– Pettersson tycker att SVT, Sveriges Radio med flera ska vara väldigt försiktiga när de kritiserar pressfriheten i andra länder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “SVT – statligt ägande hotar pressfriheten

 1. Pressfrihet i Sverige betyder att man kan ge fan i att skriva
  sådant som inte gynnar den nu sittande regimen

 2. Mycket riktigt SVT kastar inte bara sten i glashus, man ljuger dessutom.
  När Premiärministern Tusk var vid makten slaktade och sålde han allt som gick att sälja, det mesta gick till Tyskarna. Tidningarna gick till största delen till Tyska Springer. Polens då största tidning Wyborcza såldes till Soros.
  Men även bankerna sålde Tusk, Riksbanken sålde han till Italien. Andra gick till Holland, Frankrike och Tyskland.
  Varven köpte Tyskland och lade ned för att slippa Polsk konkurens.
  Tusk har belönats rikligt för ”gåvorna” till Merkel, som gjorde honom till President i EU, och numera partiordförande för Folkpartiet i Europa. ( Han var den enda kandidaten.)
  Efter att Soros köpt Wyborcza och sparkat ca. 60 % av personalen köper inte polackerna tidningen, journalisten Agnieszka Kublik arbetar numera på Soros lilla olönsamma tidning.
  Likadant är de med de övriga tidningarna som Springer köpt, Polacker vägrar köpa tyska tidningar som nu är olönsamma.
  Pengarna från den gigantiska försäljningen är spårlöst borta. Tusk sade vid förfrågan, ”Det finns inga pengar”.
  Nu försöker Polen rädda vad som går, och köper tillbaka stora delar.
  Det statliga polska oljebolaget Orlén kan nu köpa de regionala tidningarna, Oljebolaget skall naturligtvis inte äga tidningar, utan syftet är att de skall övertas av privata alternativ.

 3. ”Det är början på slutet på fri media i vårt land”, ? Sen när har det funnits ”fri” media i vårt land ???

 4. Det är hög tid att plocka ner de röda fanorna utanför bunkern på Oxenstiernsgatan. Hög tid.

 5. SR och SvT är folkägt, drivs av folket. Det är faktiskt mycket fantastiskt då många länder har problem med just ägarbiten aka pressfriheten.

  Vi har granskande journalister i överflöd. De sitter ej fängslade.

 6. Ett gott skratt förlänger livet, säger ordspråket och Jeanders bild ger mig flera år till.
  Att SVT inte förstår vad ont de gör vår nation genom att vara partiska och gå PK sfärens intressen är ett bevis så gott som något hur illa ställt det är.

  De borde vara ledande att ta upp de händelser som nu sliter isär Sverige och försöka finna orsaken, även om det inte gillas av makthavarna.
  Det är ett krav från befolkningen de egentliga ägarna av SVT, eftersom vi betalar verksamheten.

  • Eftersom vi motvilligt betalar… att mina skattepengar går till något jag inte nyttjar tycker jag är horribelt! Var är demokratin i det? Svt är diktatur helt enkelt!

Kommentera