Regeringen backar från sänkta krav på afghanerna – 72 har ordnat jobb

INVANDRING. Regeringen backar från sänkta försörjningskrav på de män från Afghanistan som kallas ensamkommande. Med röstsiffrorna 30-23 beslutade riksdagen att uppmana regeringen att avstå från en aviserade lättnad för ensamkommande som studerat på gymnasiet.

Uppmaningen gäller en förordning som skulle ha trätt i kraft 3 december. Regeringen fattar själv beslut om förordningar, men den har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut.

Efter riksdagens beslut meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen backar från förordningen.

Bakom riksdagsbeslutet om att uppmana regeringen att backa står, M, KD, L och SD. C lade ned sina röster och S, MP och V var för.

Förordningen skulle ha inneburit att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. För närvarande är kravet två år.

– Alltid något säger Pettersson men, så mycket bråk och 72 personer har ordnat jobb…

Den nya tillfälliga gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7.600 ”ensamkommande ungdomar”, som fått avslag på sin asylansökan, en ny möjlighet till uppehållstillstånd för att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Av dessa har 7.393 personer ansökt om förlängt tillstånd och 5.926 personer beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier.

72 personer har beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning. 706 personer har fått avslag på sin förlängningsansökan.

SvD

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Regeringen backar från sänkta krav på afghanerna – 72 har ordnat jobb

 1. Ska man tolka detta som att 1% fått jobb (72 av 7600) och 78% (5926 av 7600) inte klarade godkänt och fortsätter på komvux?

 2. Riksdagen uppmanar?

  Regeringsformen 1 kap. Statsskickets grunder

  1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.

  4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.

 3. 2 st i 1 timme var per vecka som drar runt en släpkärra på stan, återstående 8 timmar får dom tre huckle kärringarna från Rinkeby jobba då.

 4. Morgan gnäller att oppositionen bryter mot praxis???, sedan när blev praxis en del av grundlagen och demokratin?. Detta visar väl bara att det är riksdagen som bestämmer och regeringen som verkställer, vi får hoppas att detta blir ny praxis framöver.

 5. Det vore intressant att få reda på vilka slags jobb och i vilka kommuner de 72 som fått jobb bor i.

  Göteborgs kommun sade nej till att tillsvidareanställa ensamkommande som hade begränsade uppehållstillstånd efter avslutade studier enligt den sk ”gymnasielagen”.

  Det var partierna V, MP och FI i Göteborgs kommun som begärt att de ensamkommande skulle få en s k ”gräddfil” till fastanställning i kommunen för att slippa utvisning från Sverige.

  Läs mer på länkarna nedan:

  V, MP och FI: Göteborg bör anställa ensamkommande:

  https://www.fplus.se/v%2C-mp-och-fi-goteborg-bor-anstalla-ensamkommande/a/7KKQn9

  Inte tillräckligt stöd för att anställa ensamkommande:

  https://www.fplus.se/inte-tillrackligt-stod-for-att-anstalla-ensamkommande/a/2ddW3l

  I andra kommuner än Göteborg kanske man lät några av de ensamkommande med fullgjorda gymnasiestudier bli fastanställda genom en s k ”gräddfil” där endast de ensamkommande hade förtur att söka nyskapade kommunala mygel-jobb.

 6. Pedofilpartiet i farten igen, klart att de måste fortsätta att försvara rätten för sina manliga skyddslingar att slå dank och leva på svenska skattebetalare.

Kommentera